Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZGODBA ZNAMKE

Zakaj je Slovenija drugačna?

Med alpskim, panonskim in sredozemskim svetom je naša država kot razglednica s spreminjajočimi se slikami pokrajine. V dobri uri se iz sredozemske modrine spremeni v modrino visokih Alp in nato spusti v zelene nižine Panonije. Raznovrstnost na tako majhnem prostoru, ki jo dopolnjuje ohranjena narava, je pogoj za uravnoteženost in varnost. Varnost in sobivanje sta ključni lastnosti tudi v odnosu do drugih držav.

 

1. Zgodba znamke & država

Slovenija smo ljudje. Ključni pečat ji dajejo njeni prebivalci, so njen srčni utrip in značaj. Slovenci smo delavni in prizadevni, ustvarjamo presežke in smo vedno v gibanju, čutimo željo po uveljavitvi. Svojo domovino imamo radi.

 

Veliko nam pomeni družina, kot ključni vrednoti pa prepoznavamo zdravje in odgovornost.

 

Smo tudi veliki individualisti. Navezani smo na lokalno okolje, in čeprav veliko potujemo, se ne selimo pogosto. Čutimo gorečnost do vsega, kar imamo radi. In v tem, kar imamo radi, kar občutimo, smo najboljši.

 

2. Zgodba znamke & gospodarstvo

Slovensko gospodarstvo je v nenehnem gibanju. Slovenci se želimo uveljaviti. Z upoštevanjem osebnih zanimanj gradimo nišno gospodarstvo, temelječe na ukvarjanju s stvarmi, ki so nam drage. Prizadevnost, s katero uresničujemo svoje poslovne cilje, je nalezljiva. Ker smo družba posameznikov, ustvarjamo veliko presežkov, katerih vir je skupen – ravnotežje med našimi željami in zmožnostmi, med človekom in naravo. Zato podpiramo organski razvoj. Z vlaganjem v stvari, ki jih imamo radi, bomo ohranili slovensko zeleno – smo inovativni in delujemo okolju prijazno.

 

Zavestno smo izbrali nišnost
V Sloveniji je zaznati posebno energijo v tistih dejavnostih, ki jih radi opravljamo, v njih smo najboljši. Posledica razvoja osebnega zanimanja je pestrost gospodarskih dejavnosti s skupnim imenovalcem – nišnostjo, ki skladno z vloženo gorečnostjo prehaja v butičnost. Želimo si naložbe v dejavnosti, v katerih smo najboljši, saj bodo zaradi slovenske zagnanosti pri stvareh, ki jih imamo radi, tam ustvarjale presežke.

 

Organski razvoj
Slovenija gre naprej z naravo tudi v gospodarstvu in zaradi njegovega usmerjenega razvoja. Naše gospodarstvo podpira tehnološki napredek, saj tako soustvarja in ohranja temeljno razlikovalno prednost Slovenije – ohranjeno okolje. Soglasje k organskemu razvoju kot viziji slovenske prihodnosti narekuje domače ali tuje naložbe v lastne zmožnosti in zmogljivosti.

 

Inovativnost
Ker se poglobimo v zadeve, smo specializirani za posamezna področja in smo inovativni. Znamo presenetiti z izjemnimi rešitvami in novimi prijemi.

  

3. Zgodba znamke & turizem

Zgodba znamke Slovenije v turizmu je povezana s slovensko zeleno. Pomirja in vznemirja, spodbuja k dejavnostim in temu, da začutiš prijetno radost ob stiku z naravo.

 

Oddih v Sloveniji povrne notranje ravnotežje. Skladnost čutov, s katero si doživel slovensko zeleno, ti tudi po oddihu daje polet in obenem pomirja. V Sloveniji si vedno v stiku z nečim prvinskim, naj bo to voda, vonj po gozdu ali pristen okus jedi.

 

Slovenija podpira uresničenje osebnih želja. Skupna poteza našega turističnega proizvoda je zato oddih, namenjen razvajanju vseh čutov gosta po njegovi lastni izbiri.

Oddih v naši državi zaznamuje izbranost po meri gostov. Slovenija dovoljuje, podpira in zagovarja selfness – ukvarjanje in razvajanje sebe s stvarmi, ki jih imamo radi. Pri nas spet začutiš sebe. In zelena je pri tem ključna.

 

Slovenija si je trajnostni (zeleni, ekološki) turizem zadala za temeljno usmeritev svojega turističnega razvoja v prihodnje.

 

4. Zgodba znamke & kultura in umetnost

Slovenci smo eden redkih svetovnih narodov, ki svojo državnost in pripadnost utemeljujejo na kulturi in umetnosti, ki ju štejemo za elementarni. Kultura je del nas in povsod okoli nas. Ker smo narod posameznikov, je kultura posameznikova izbira. Hkrati smo narod umetnikov.  Pojavna oblika kulture, v kateri se udejstvujemo, se preslika v ponos, ki ga čutimo do svojih stvaritev. Umetnost in kultura zato nista le domena ustanov, temveč tudi ljudi in našega vsakdanjika.

  

5. Zgodba znamke & znanost

Že v času, ko se je raziskovalo zgolj v soju sveč, so slovenski znanstveniki izjemno prispevali v svetovno zakladnico znanja. Logaritmi, ladijski vijak, danes pa vodotopni koencim Q-10, tekoči magnet – to je le nekaj njihovih izumov, ki so pomembno zaznamovali svet znanosti. 

  

Slovenska znanost je področje posameznikov, katerih zanimanje jih vodi v ukvarjanje s stvarmi, ki so večini nerazumljive ali nerazumljene. V svoji vnemi, da bi razumeli, ne poznajo meja. Slovensko zeleno ohranjamo pogosto tudi z napredkom znanosti.

  

Slovenska znanost je nišna. Drugačna niti ne more biti, saj Slovenci ustvarjamo presežke na področjih, ki so nam draga. Največji znanstveni dosežki so nastali iz ljubezni do teme, ki jo raziskujemo. S prizadevnostjo, s katero razvijamo svoje zanimanje, odpiramo pot novim znanstvenim spoznanjem. Smo individualisti, ki jih žene predvsem osebno zanimanje. Slovenska znanost je zato pestra paleta razvojnih dosežkov na področjih, ki jih imamo Slovenci radi.

 

6. Zgodba znamke & šport

Slovenci smo tesno povezani s športom. Naša zgodba je tako tudi športna zgodba – gibanje nas napolni z elanom, nam daje zagnanost pri rekreativnih in profesionalnih ciljih. Šport je del slovenske identitete ter je pomemben del slovenske znamke in njene zelene.

  

V Sloveniji se čuti posebna (športna) energija prav zato, ker smo v nenehnem gibanju in stiku z naravo. Vrtičkarstvo, tek, smučanje, dnevni sprehod – kakršno koli telesno dejavnost povezujemo s kakovostjo življenja. Brez telesne dejavnosti si ne moremo zamišljati uravnoteženega bivanja.

  

V športu dosegamo presežke, ker je gibanje stvar, v kateri uživamo. Želja po gibanju je del vsakega Slovenca. Zagnanost, s katero uresničujemo lastne rekreativne cilje, zraste iz potrebe po ravnotežju. Z gibanjem postanemo eno z nenehnim valovanjem slovenskih gozdov, travnikov in voda. Ko smo v gibanju, smo del slovenske zelene.

   
Neverjetno se zdi, da dvomilijonski narod dosega take uspehe na športnih prizoriščih. Vse od osamosvojitve smo na vrhu lestvice osvojenih medalj na prebivalca na velikih prireditvah.  Smo verjetno edini tako majhen narod, ki se je uvrstil na največja tekmovanja v ekipnih športih (nogomet, hokej, košarka, rokomet, odbojka) in katerega izjemni posamezniki dosegajo vrhunske individualne dosežke (smučanje, tek na smučeh, skoki).