Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO - MAREC/APRIL 2019: GENERALMAJORKA ALENKA ERMENC

Avtorica: Nataša Marvin

 

Alenka Ermenc

 

Ženska, ki poveljuje vojski
 

Triindvajsetega novembra lani, na dan Rudolfa Maistra, jo je predsednik države Borut Pahor s posebnimi vojaškimi častmi povišal v čin generalmajorke in postala je prva ženska v Sloveniji pa tudi širše s tako visokim vojaškim činom doslej. Le štiri dni kasneje jo je vlada pod vodstvom premiera Marjana Šarca imenovala še za načelnico generalštaba Slovenske vojske. 

 

Tako je postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in prva ženska na svetu na čelu vojske katere od članic zveze Nato. Načelnica generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, piše zgodovino kot najvplivnejša ženska v tej tipično moški organizaciji. 

Izjemna osebnost in vojakinja

 

Predsednik vlade Marjan Šarec je ob njenem imenovanju dejal, da nikoli ne gleda na to, ali je nekdo moški ali ženska, pač pa na to, ali so sposobni ali ne. Sama je po lastnih besedah prepričana, da imamo vsi enake možnosti v doseganju svojih ciljev, in da se z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnim mišljenjem lahko premaknejo meje nemogočega. In Alenka Ermenc premika meje nemogočega že sedemindvajset let, od kar se je kot mlado dekle po diplomi iz politologije na fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani leta 1991 pridružila tedanji Teritorialni obrambi, predhodnici današnje Slovenske vojske, in v času slovenskega osamosvajanja od tedanje Jugoslavije aktivno sodelovala v vojni za Slovenijo. Za svoje delovanje je bila tudi odlikovana z bronasto medaljo generala Maistra z meči. 

 

S šolanjem je nadaljevala na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies), ki ga je uspešno zaključila leta 2008. Leta 2009 pa je na King's College University of London končala še podiplomski študij in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

 

V svoji vojaški karieri v Slovenski vojski je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni ter štabne dolžnosti na operativni in strateški ravni na področju operacij, kadrov in usposabljanja. V mednarodni Natovi operaciji Kfor je opravljala delo načelnice za kadrovske zadeve v poveljstvu sil Kfor (NATO HQ KFOR), nadomeščala namestnika načelnika štaba za podporo v poveljstvu sil Kfor (DCOS SPT HQ KFOR) in svetovala poveljniku Kfor. 

 

Vodstvene dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana maja leta 2011, marca lani pa je postala namestnica načelnika generalštaba in že takrat zaorala ledino, saj je postala prva ženska na tako visokem položaju tako v Slovenski vojski, kot tudi v državah članicah Nata. Sodelovala je tudi na številnih vajah Slovenske vojske doma in v tujini ter na vajah kriznega upravljanja Nata in EU.

Med prestižnimi nagradami tudi Natova medalja

 

Prva slovenska generalka je za svoje izjemno delo na vojaško-obrambnem področju prejela številna domača in tuja priznanja; bronasti medalji generala Maistra z meči sta sledili srebrna in zlata medalja generala Maistra, bronasta, srebrna in zlata medalja Slovenske vojske in medalja v službi miru. Prejela pa je tudi Natovo medaljo za sodelovanje na mirovnih operacijah in red za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči.

 

Med svojimi kolegicami in kolegi, med katerimi uživa veliko zaupanje in jo zelo visoko cenijo, velja za načelno, strogo, pogumno, zanesljivo in do konca predano svojemu delu in poslanstvu. V nagovoru ob povišanju v čin generalmajorke je izpostavila, da sta zanjo vedno vnovčljivi dve valuti, znanje in delo. Njuni spremljevalci pa so profesionalnost, motiviranost, žrtvovanje in vztrajnost. »To so vrednote Slovenske vojske.« je povedala. Vidno ganjena je poudarila, da njeno pot vodi ljubezen do domovine in očetnjave.
 

Dejanja in ne besede

 

»Pri vodenju Slovenske vojske se bom osredotočila na status in opremljenost pripadnikov Slovenske vojske, na cilje zmogljivosti, na vojaško infrastrukturo, ter na znanje kot osnovnega gradnika vsake profesije. Naj zaključim s svojim načelom, ki bo naše vodilo: acta non verba (dejanja, ne besede),« je dejala načelnica generalštaba Slovenske vojske Ermenc.

Besedo je držala in se takoj po imenovanju na najvišji položaj v vojski zakopala v delo. 

V službi za odnose z javnostmi zveze Nato so sicer za Slovensko tiskovno agencijo (STA) poudarili pomen žensk v oboroženih silah. Kot so navedli, se v organizaciji že dolgo zavedajo pomena žensk v oboroženih silah, kar kaže tudi dejstvo, da so odbor za ženske v Natu oblikovali že leta 1976. "Enakovredna zastopanost spolov prispeva k bolj odprti družbi, bolj učinkovitim silam in trajajočemu miru," so prepričani. Ob tem so poudarili, da so v Natu zavezani k vključevanju vidikov enakosti spolov v organizacijo ter pri misijah in operacijah. V poveljstvu Nata sicer nad tem vidikom bdi odposlanka generalnega sekretarja za področje žensk, miru in varnosti Clare Hutchinson.

 

V enem od redkih intervjujev za medije je 55-letna Ermenčeva razkrila, da je ljubiteljica deskanja na snegu in da ji sprostitev predstavlja vrtnarjenje in zeliščarstvo. Je mati treh že odraslih otrok. Družini, s katero živi v Kamniku, se je ob povišanju v čin generalmajorke zahvalila z besedami: »Draga družina, vi ste mi strpno in s podporo dovolili, da sem danes tukaj.«