Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO - JANUAR/FEBRUAR 2019: VODNIKOVA DOMAČIJA

Avtorica: Tina Popovič
Foto: Arhiv Vodnikove domačije

 

Vodnikova domačija 


Butični kulturni dom, kjer živi literatura

 

Včasih potrebujemo obletnice, da se spomnimo kakšnega velikana
Letošnje leto bo v znamenju Valentina Vodnika, 8. januarja 2019 bo namreč natanko dvesto let, odkar je umrl v svojem stanovanju v Ljubljani. 

 

Učili so nas, da je Vodnik prvi slovenski pesnik, kar ne drži povsem in to sporoča tudi stalna razstava na Vodnikovi domačiji, ki vabi k spoznavanju in raziskovanju njegovega življenja in dela z omarami, ki odkrivajo najzanimivejše zgodbe in podvige in pomagajo razumeti njegovo življenje in delo ter začetke oblikovanja sodobnega sveta, v katerem živimo. Približuje nam ga tudi hišna predstava domačije, ki jo je na oder postavil nihče drug kot Andrej Rozman Roza in je na sporedu enkrat mesečno.

Vodnikova zapuščina je izjemna. Bil je bil jezikoslovec, časnikar, pesnik. Sestavil je prvo slovnico v slovenščini in poskrbel, da so Francozi v Ilirskih provincah slovenščino uvedli v šole kot učni jezik, sestavil je eno prvih slovenskih pesniških zbirk, pisal in urejal je naš prvi časopis Lublanske novice, napisal prvo kuharico in babiški priročnik v slovenščini in še bi lahko naštevali. Bil je prvi in pomemben na mnogih področjih.  

 

V Vodnikovem letu bo januarja na Vodnikovi domačiji potekal strokovni simpozij, skozi leto pa serija predavanj, kolesarska vodstva po Vodnikovi Ljubljani, programi za otroke in šolske skupine, 3. februarja pa, kot vsako leto, Vodnikovanje, praznovanje Vodnikovega rojstnega dne.
 

Namesto zaprašenega muzeja živahno literarno središče

 

S svojo širino, radovednostjo in dejavnostmi je Valentin Vodnik kot navdih služil tudi meni in ekipi zavoda Divja misel, s katero smo pred dobrimi tremi leti prevzeli v programsko upravljanje Vodnikovo domačijo in jo iz zapostavljene lokacije spremenili v živahno literarno središče, ki danes v  Ljubljani skupaj z drugimi kulturnimi institucijami tvori urbano kulturno četrt.

V pritličju domačije, polne manjših prostorov, nas poleg gostoljubnosti pozdravljajo čitalnica s svežimi knjižnimi izdajami ter časopisi in najmanjša knjigarna v tem delu Ljubljane (Šiška), ki z dobro kuriranim izborom knjig in bogatim strip oddelkom spodbuja k nakupu knjiig. V pritličju deluje tudi pokrita enota Knjižnice pod krošnjami, še eden od projektov naše ekipe, ki poleti k branju pod drevesi vabi na več  kot 20 lokacijah v prestolnici in po Sloveniji. 

 

Na podstrehi domačije je dvorana, kjer se čez teden odvijajo literarni in pripovedovalski dogodki, urejeni v zanimive mesečne serije v izvirnih formatih, s katerimi k branju uspešno nagovarjamo številne in raznolike publike. Občasno so na sporedu tudi koncerti, katerih osnova so dobra besedila, in ti se v lepem vremenu preselijo na zunanji oder, pod mogočne kostanje. Vsako nedeljo ob enajstih so na domačiji glavni otroci, ki jih v svet branja vabimo s pripovedovanjem, obiskom avtorjev ter dogodki, v katerih knjige na oder postavljamo s pomočjo pripovedovaja ob animiranih ilustracijah ter glasbo v živo. 
Na domačiji deluje tudi Soba za pisanje, skupen prostor, kjer mizo, stol in računalnik za pisanje brezplačno nudimo ustvarjalcem in ustvarjalkam različnih besedil (pisateljem, prevajlcem, novinarjem), ob tem pa ponujamo tudi številne delavnice s področja pisanja, od pisanja potopisov do pisanja besedil za glasbo. 


Ob vsem tem sta na domačiji nastala in se vsako leto odvijata tudi dva festivala. Junija Otroški knjižni festival, celodnevno rajanje s knjigami, ki spodbuja h nakupu knjig ob koncu šolskega leta in pred poletnimi počitnicami, spomladi pa s knjigami mlade za štiri dni motivira Itn., Mladinski festival angažiranega pisanja.

Del domačije je galerija, sprecializirana za ilustracijo

 

Na področju ilustracije je slovenska ustvarjalnost izjemna in Galerija Vodnikove domačije je poleg rednih razstav, na katerih predstavljajo avtorje in različna področja znotraj ilustracije, postala prepoznavna tudi po Ilustratorskem kotu v okviru Slovenskega knjižnega sejma ter Decembrskem sejmu ilustracije, ki vsako leto konec leta na ogled in v nakup postavita ilustracije najbolj imenitnih slovenskih ilustratorjev in ilustratork najstarejše in najmlajše generacije, originale in printe, v okvirjih in brez. 
 

Ljubljana, mesto literature

 

Na Vodnikovi domačiji, kjer program soustvarjamo številni posamezniki in organizacije, ki delujemo na področju literature v mestu, se nahaja tudi pisarna Ljubljane Unescovega mesta literature. Ljubljana se je namreč s svojo literarno preteklostjo in živahnim literarnim utripom konec leta 2015 pridružila mreži trenutno osemindvajsetih svetovnih mest, ki knjigi in branju podeljujejo pomembno mesto pri razvoju mesta. 


Knjige so torej tiste, ki povezujejo številne programe in prostore na Vodnikovi domačiji, ki je kulturni dom z izrazito osebnim pristopom in kaže, da so rojstne hiše literatov in literatinj lahko tudi živahni literarni prostori. V času, ki ni naklonjen dolgim formatom, globini in branju, nam kaže, da je druženje s knjigami in ob knjigah eno najbolj smiselnih reči, ki jih lahko počnemo v prostem času.