Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO - JANUAR/FEBRUAR 2019: ŠPORTNIK LETA

Avtorica: Polona Prešeren
Foto: Anže Malovrh/STA

 

Športnik leta 2018


Na mladih svet stoji…

 

… tako bi lahko z enim stavkom opisali slovenski šport v letu 2018, še posebej, če sodimo po prireditvi Športnik leta, ki jo tradicionalno prireja Društvo športnih novinarjev Slovenije. 


Gre za prireditev, ki pomeni pravi praznik slovenskega športa in je namenjena vsem, ki soustvarjajo slovensko športno pravljico - športnikom. Ne bomo iskali vzrokov za vrhunske rezultate, ki jih beležijo slovenski športniki, ti so res izjemni, a prav verjetno smo eden najmanjših narodov, ki so se uvrstili na najvišja tekmovanja in zabeležili odlične rezultate v praktično vseh ekipnih športih – nogometu, hokeju, košarki, odbojki, rokometu… Lani so slovenski hokejisti – imamo le okoli 150 profesionalnih hokejistov – ponovno blesteli na svojih drugih olimpijskih igrah. Leto prej so slovenski košarkarji postali evropski prvaki, pa odbojkarji podprvaki… in še bi lahko naštevali. V individualnih športih pa se pokaže pravi obraz naše identitete – individualnost. Tam še posebej blestimo. 
 

Zvezde slovenskega športa


Lani pa so še posebej zasijali naši mladi športniki. Športni novinarji člani Društva športnih novinarjev Slovenije so glasovali in izglasovali najboljše v naši državi. Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Dallas Mavericks Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa je po izboru športnih novinarjev jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Posebno nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost pa je prejel kolesar Tadej Pogačar. 


V moški konkurenci je prepričljivo zmagal mladi košarkar Luka Dončić, sledila sta mu odlični kolesar Primož Roglič in biatlonec Jakov Fak. Luka Dončić je sicer blestel že leto prej, ko je poleg nagrade za mladega obetavnega športnika osvojil tretje mesto med posamezniki v moški konkurenci. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta. V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja. Potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu NBA, kjer je bil na naboru izbran kot tretji, in v dresu Dallasa postal najboljši novinec začetka sezone NBA. Mnogi na oni strani Atlantika so dvomili o njegovi uspešnosti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, a jih je s svojimi predstavami utišal. In to pri komaj dvajsetih letih! 
 

Najboljša slovenska športnica v letu 2018 Janja Garnbret (prehitela je judoistko Tino Trstenjak in osemnajstletno teniško igralko Kajo Juvan) je plezalka. Pri komaj devetnajstih letih je edina na svetu s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Bila je tudi prva zmagovalka v novi panogi, olimpijski kombinaciji. Tudi v letu 2018 je ponovno prestavljala mejnike. Že tretjič zapored je postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji. Ker je imela tudi maturo in je šolo postavila na prvo mesto, je bila njena sezona v balvanih malce okrnjena in je zato pristala na četrtem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. 


Najboljšima med ekipami jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol je uspelo praktično vse, kar sta si zastavili, saj sta januarja zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, osvojili evropski naslov. Kljub poškodbi Macarolove in hitri rehabilitaciji sta si na svetovnem prvenstvu priborili olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. 
 

In še mladi up – kolesar Tadej Pogačar. Bil je ključni del slovenske reprezentance mlajših članov na poti do slavja v pokalu narodov in bil prvi na najprestižnejši etapni dirki v tej kategoriji Tour de l'Avenir, zmagal pa je tudi na Dirki miru.


Prireditev z dolgoletno tradicijo


Društvo Športnih novinarjev Slovenije je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo že osemindvajsetič, skupaj pa je to že 51. prireditev nepretrgano. Prvič je potekala leta 1968, ki sta bila najboljša legendarni telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.