Skoči na vsebino

ARHIV 2019

Sinfo - januar/februar 2019

Vstopili smo novo koledarsko leto, pred nami so novi izzivi. In veselimo se tega. Vsebinski poudarek je v številki pred vami predvsem na kulturi. Odstiramo impresivno zgodovino elegance slovenskega baleta in predstavljamo lepoto giba sodobnega plesa. Zgodovino je vedno treba spoštovati in najbolj posebne so družinske zgodbe. Eno tako, piransko, predstavljamo tudi vam. Slovenci se lahko pohvalimo tudi z mnogimi osebnostmi in projekti, ki bogatijo naše življenje, nam dajejo navdih in prispevajo k temu, da je kultura prepoznana tudi v tujini.  Enako velja tudi za gospodarstvo, znanost in šport.


V tem letu pa bomo posebno pozornost še posebej namenili naslednjim temam: Kulinariki, ker je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem potrdil kandidaturo Slovenije za naziv Evropska gastronomska regija 2021; delovanju in sobivanju v Evropski uniji, ker bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU ter organizaciji NATO, ker je od vstopa že 15 let; Kulturnemu turizmu zaradi bogastva kulture in uspešnosti slovenskega turizma; Literaturi, ker bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2022; Znanosti, ker letos praznujemo sto let ustanovitve Univerze v Ljubljani in slovenski znanstveniki dosegajo izredne uspehe; Gospodarstvu, ker smo Green, Creative, Smart; Diplomaciji zaradi vse učinkovitejše diplomatske mreže; Športu, ker smo med najboljšimi v svetu. Vse te poudarke pa v okviru nacionalne znamke I Feel Slovenia.
V novo leto tako vstopamo z odločenostjo, da bodo zgodbe še bolj zanimive in bo tudi zaradi vseh piscev promocija Slovenije še bolj prepoznavna. Želimo pa si tudi vaših odzivov in predlogov.
 

Sinfo - januar/februar 2019 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

 

- Poklon slovenskemu baletu
- Zgodba o vrnitvi h koreninam: Memento, Piran
- Vodnikova domačija
- Najboljša kuharica tradicije je Meta Repovž
- Športnik leta

 

 

Sinfo - marec/april 2019

Zgodbe za navdih

 

Tokratna številka v ospredje postavlja ženske, znanost pa tudi članstvo Slovenije v Evropski uniji in NATO-u. Oboje pa povezujemo z navdihom, odkrivanjem novih stvari in uresničevanjem ciljev. Tudi, ko se to v nekem okolju in času zdi nemogoče.

 

Da prav ženske velikokrat prestavljajo meje in so vizionarke svojega časa dokazujejo življenjske zgodbe botaničarke Angele Piskernik in pesnice Luize Pesjak, ki sta bili poleg ljubezni do narave in kulture tudi družbeno pomembni osebnosti svojega časa. Kot so mnoge tudi sedaj.

 

Pred petnajstimi leti, 29.marca 2004, je Slovenija postala tudi članica organizacije NATO ter 1. maja 2005 tudi članica EU. Oboje bo tudi izhodišče za zgodbe, ki vam jih bomo predstavljali v naslednjih številkah. Tokrat vam predstavljamo generalmajorko Alenko Ermenc, najvplivnejšo žensko v sicer pretežno moški organizaciji NATO. Slovenci smo nedvomno tudi pomemben del EU, čeprav so včasih pogledi na različno dogajanje v tej skupnosti, različni.

 

Dejstvo je, da smo Slovenci ambiciozni in imamo vizijo. Zato tudi ne čudi, da smo sposobni spreminjati okolje, v katerem živimo in ustvarjati nove poslovne priložnosti.  Poleg vsega naštetega je tudi umetnost s svojimi različnimi izrazi tista, ki nas privlači in ko je zraven še srce, pogled zagotovo pritegne.

 

Listanje po straneh naše revije naj navdihe tudi vas. Zgodbe in dosežki pa vas bodo brez dvoma tudi navdušili. Naj vam bodo v navdih in vzpodbudo. 

 

Treba je tvegati

 

Dopustimo si, da se zgodi nepričakovano. Izziv je priložnost za našo novo zgodbo. Bodimo pesniki, pisatelji, inženirji in varuhi novih zgodb. In potem nam ne bo dolgčas, ampak se bomo zabavali.

 

Sinfo - marec/april 2019 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

 

- Alenka Ermenc - ženska, ki poveljuje vojski
- Marko Grobelnik, digitalni glasnik
- Edinstvena doživetja Slovenije