Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JULIJ/AVGUST 2018: MALI FESTIVALI

Butični festivali: Poletno festivalsko dogajanje izven ustaljenih poti

Avtorica: Alenka Štrukelj

 

Slovenija ni znana le po lepotah narave, ampak tudi po številnih festivalih, ki vsako leto privabijo številne obiskovalce od blizu in daleč. Skoraj vsak večji kraj ima vsaj enega, ki zna poskrbeti za različne okuse in žepe, pa tudi za osupljive navdihe in življenjska doživetja. Zato bi pri nas lahko veljal tudi pregovor »Festival za vsak okus v vsako slovensko vas.« Najsi gre za večdnevni glasbeni oziroma gledališki dogodek ali pa za vino, pivo, kulinariko, nakupovanje, čipke, vragolije Pike Nogavičke, pražen krompir, strpnost ali oblačenje v strašljive maske, ti dogodki vedno pritegnejo najrazličnejše občinstvo od blizu in daleč. Čeprav gre za tako raznoliko paleto dogodkov, pa osnovni komponenti festivala v večini primerov ostajata tesno povezovanje s kulturnim sektorjem na eni ter prizadevanje za turistični in splošni razvojni potencial krajev, kjer le ti potekajo, na drugi strani. Prav gotovo to navdušenje nad festivali izhaja tudi iz naše pregovorne družabnosti in gostoljubnosti.

 

Čeprav Slovenija premore kar nekaj velikih, svetovno znanih festivalov, pa si včasih zaželimo kaj bolj avtentičnega, zabavnega in sproščenega, v resnično edinstvenih, intimnejših okoljih, nekaj kar bo zbudilo našo radovednost in željo po pustolovščinah. Zato vam tokrat predstavljamo nekatere festivale, za katere verjamemo, da bodo zbudili vašo radovednost in vas popeljali izven ustaljenih poti.

 

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina


Sredi julija se zaspana prestolnica Prlekije čez noč spremeni v New York iz glasbenega videospota Michaela Jacksona Triller. V tistih dneh mesto preplavijo zombiji in vsem je jasno, da se ponovno začenja Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Festival je eden prvih mednarodnih – še posebej žanrskih – filmskih festivalov pri nas (deluje že vse od leta 2005), Ob izbranem filmskem programu, ki ga sestavljajo odlični fantastični, grozljivi, divji in kultni filmi, je na njem moč srečati tudi večino avtorjev prikazanih filmov. Ogled odličnih nekonvencionalnih filmov pa spremljajo vinske degustacije, umetniške razstave, koncerti, delavnice, okrogle mize. Kot so zapisali organizatorji na svoji spletni strani, je »Grossmannov festival posvečen tišji, a nevarnejši in neskončno zabavnejši plati kinematografije, ki se ne boji ekscesov, politične nekorektnosti in preseganja tabujev. A za njeno polno razumevanje si je treba vzeti čas, se prepustiti adrenalinskim šokom ter oborožiti s skrajnim smislom za humor. Ob kozarcu dobrega vina je to še toliko lažje.«

Letošnji festival bo potekal od 10. do 14. julija 2018
 


Seviqc Brežice
Poimenovanje festivala izhaja iz kratice latinske skovanke Semper Viva Quam Creata (vedno živa kakor ustvarjena). Ob njegovem imenu danes takoj pomislimo na najlepše koncerte stare glasbe z najuglednejšimi umetniki vsega sveta, ki skozi različne programske sklope kompleksno predstavljajo evropsko in svetovno glasbeno zapuščino od srednjega veka do začetka 20. stoletja, prav posebna pozornost pa je namenjena izvajanju glasbe, ki je nastala na slovenskih tleh. Glasbo izvajajo z avtentičnimi inštrumenti in na avtentičen izvajalski način. Koncerti pa se odvijajo v prav posebnih ambientih, ki jih ustvarjajo najlepši kulturni spomeniki Slovenije. V letošnjem letu bodo koncerti tako organizirani v Bistriškem gradu v Slovenski Bistrici, Gradu Brežice, Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah in v Hudičevem turnu v Soteski.

 

 

 

Speculum Artium v Trbovljah


Če se radi spogledujete z umetniškimi praskami, hkrati pa vas zanimajo tudi nove tehnologije se odpravite v postindustrijsko mesto Trbovlje kjer boste v zavetju rudniške dediščine našli festival Speculum Artium. Gre za enega najpomembnejših novomedijskih dogodkov v Evropi, na katerem priznani znanstveniki in umetniki z vsega sveta predstavljajo najpomembnejše projekte na področju intermedijske in novomedijske umetnosti. Pod premiso “Humanizacija tehnologije” domači in tuji avtorji ter producenti z vsega sveta, znanstveniki in novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških novomedijskih aplikacij presegajo meje realnega ter kažejo poti, kako humanizirati nova tehnološka orodja.

Letošnji festival bo potekal od 13. do 15. septembra 2018.
 


Festival sodobne umetnosti Art stays

Festival spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope. Vse od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih, ki že blestijo v svetovnih muzejih in na bienalih, do tistih najperspektivnejših. Trgi in stavbe Ptuja - najstarejšega slovenskega mesta se vsako leto spremenijo v prizorišča najrazličnejših razstav, performansov, delavnic, koncertov, kino projekcij in drugih dogodkov z najaktualnejšo mednarodno produkcijo sodobne umetnosti. Vsako leto se na festivalu predstavi okrog sto tujih in domačih umetnikov, ki delujejo na vseh področjih sodobne umetnosti, od slikarstva, kiparstva, glasbe, fotografije, videa, instalacij do performansov in intermedijskih projektov. Šestnajsta edicija festivala nosi naslov FRAGILE. Letošnji festival bo potekal od 6. do 13. julija 2018, razstave bodo odprte do 9. septembra 2018.
 

Kreativni tabor Sajeta
Poletna vročina zna izmučiti še tako močnega obiskovalca festivalov. Zato so v Tolminu našli čudovito rešitev: eno najlepših festivalskih območij v Evropi se namreč nahaja prav tu: na sotočju dveh kristalno čistih in prijetno hladnih rek – Soče in Tolminke. Vse poletje se tu izmenjujejo ljubitelji metal, rock, reggae, popularne, alternativne, plesne in narodno-zabavne glasbe, hkrati pa je okolica Tolmina tudi čudovito prizorišče za aktivnosti v naravi.

Poleg velikih festivalov, kot so Overjam – Soča reggae festival, Metaldays ali Punk rock holiday, ki so že dodobra usidrani na zemljevid uveljavljenih glasbenih festivalov v Evropi, je ob Soči že nekaj let organiziran tudi Kreativni tabor Sajeta. Gre za butični festival, ki uspe vsako leto s skrbno izbranim programom na enem mestu povezati različne ustvarjalne prakse in izkušnje (film, multimedija, poezija, skulpture, performansi, ples, grafika idr.), od katerih osrednje mesto zavzemajo različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika, eksperimentalno glasbo ipd. Festivalu je uspelo pridobiti raznoliko in zvedavo občinstvo, ki se je pripravljeno prepustiti manj znanim glasbenim svetovom – kar v specifičnem naravnem okolju Soče res ni težko.

 

 

Poletje v Sloveniji torej ni le čas za predajanje sladkemu brezdelju in poležavanju na plaži. Ravno nasprotno: poleti se je mogoče še pogosteje in še bolj scela predajati kulturi - v vseh njenih oblikah, še posebej pa obisku kakšnega večjega ali manjšega festivala. Naj bodo zgoraj našteti dogodki dovoljšen motiv, da se podate na pot in obiščete Slovenijo.