Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JULIJ/AVGUST 2018: GLAMPING

Glamping: Petzvezdično doživetje

Avtorica: Polona Prešeren
 

Le kaj je lepšega, kot preživeti dopust obdan z neokrnjeno naravo, v miru in nestresnem okolju, brez gneče v okolici, a vseeno uživati v petzvezdičnem doživetju? No, če je tudi vam tak dopust pisan na kožo, potem lahko razmislite o glampingu.

 

Glamping je nadgradnja taborjenja v naravi, njegovo ime pa pomeni glamurozno kampiranje. Zakaj glamurozno? Pri glampingu postavljanje šotora ni potrebno, ponuja pa tudi udobje, ki ga v navadnih kampih ne moramo doživeti in je odličen način preživljanja prostega časa na prostem, ne da bi za to žrtvovali luksuz. Torej, brez zabijanja klinov, težkega nošenja in postavljanja opreme, brez spalne vreče in luksuzom zasebnega jakuzzija. Glamping tako dopustnikom omogoča doživetje vseh dobrih strani kampiranja, ne da bi morali za to izkusiti tudi njegove slabše, malce neudobne plati. Ponuja namreč visok standard hotelskih storitev, ki bazira na gostovem udobju in dobrem počutju, ki lahko čas preživlja pod milim nebom.
Glamping je že nekaj let zdaj v turistični branži velik trend in izredno hitro rastoča vrsta počitnic, ki je vedno bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

 

Počitnikovanje v šotoru je med dopustniki že prava stalnica, zadnja leta se na turističnem trgu vse pogosteje pojavlja tudi opcija za tiste oboževalce kampiranja pod zvezdami, ki morda niso toliko vajeni zabijanja klinov in spanja v spalni vreči. Glamping dopustnikom namreč omogoča doživetje vseh dobrih strani kampiranja in neposreden stik z naravo, hkrati pa doživeti tudi vse ugodje, ki ga prinaša najboljša hotelska soba.


Vinski glamping

 

Chateaux Ramšak v Mariboru, v čudovitem okolju štajerskih vinogradov, je eden izmed najnovejših glampingov v Sloveniji, pred njimi je druga sezona. Špela Dolinar, vodja Glampinga Ramšak in lastnica portala www.glamping.si, kjer so zbrani vsi slovenski glamping ponudniki, pravi, da »Slovenija postaja vse bolj glamping destinacija, kar ne preseneča, saj so vse naravne danosti na naši strani. Glamping  se razvija izredno hitro.«

 

»Naša izkušnja je, da k nam na oddih prihajajo večinoma pari na romantični turizem, saj glamping to resnično omogoča. Vse je namreč temu prilagojeno in namenjeno – lasten jakuzzi, terasa, zagotovljena zasebnost… Gostom namreč omogočimo umik, pri nas imajo svojo zasebnost.« pravi Špela Dolinar. In zakaj je glamping postal tak trend? »Preprosto. Ljudje se želijo vrniti k naravi, želijo se odklopiti od vsakdanjih težav in svoj prosti čas preživeti čim bližje naravi.«


Pove še, da imajo v poletnih mesecih, torej julija in avgusta, zelo veliko družin, ki v glampingu vidijo veliko prednost in luksuz. Otroci so »varni«, vse imajo pri roki, saj gre za nekakšno hotelsko sobo v naravi. »Izjemno je namreč, ko se zbudiš zaradi ptičjega petja in zaspiš ob orkestru čričkov,« pove Špela.

 

In v čem je Chateaux Ramšak drugačen od ostalih resortov, me zanima. »Je vinski glamping in smo pri tem na primer unikatni v Sloveniji. Na posestvu imamo 15 hektarov vinogradov, kjer družina Ramšak proizvaja vina belih sort. Naši gostje lahko seveda uživajo v degustaciji vin, imajo lastno teraso, jakuzzi, zjutraj jim dostavimo zajtrk pred šotor, tudi v posteljo, če tako želijo.

Ponujamo vinske masaže z grozdnim pilingom, za katere se naši gostje zelo radi odločajo. Smo pa eden izmed dveh resortov Sloveniji, kjer je možno prebivati tudi pozimi. Šotore smo namreč dodatno izolirali in poskrbeli za čim manjšo porabo energije, saj smo si želeli ostati kar se da ekološki. Lansko zimo nas je zasul snežni metež in smo imeli pravo zimsko pravljico.«
Imajo tudi hiško na drevesu, ki je umeščena v krošnje mogočne lipe in stoji 4 metre nad tlemi, ima pa ravno tako teraso in jakuzzi. Drevesna hiška je uresničitev sanj tako odraslih kot otrok.
Kaj je ključno za dober glamping? »Osebje. Mi smo odprti komaj drugo sezono, a opažamo, da se gostje že vračajo. Pri tem pa je seveda ključno osebje, ki poskrbi, da se gostje lahko povsem sprostijo in ničesar ne pogrešajo. Gost mora začutiti energijo in to, da smo vsi s srcem pri stvari.«

 

Večina slovenskih glampingov je dostopnih tudi reko portala www.glamping.si, kjer se Slovenija predstavlja kot prava destinacija te zvrsti petzvezdičnega turizma. Portal združuje večino resortov, ki imajo zelo podobne karakteristike in skupno noto – naravo, omogoča pa tudi direktne rezervacije po vsej Sloveniji.