Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2018: IZJEMNA SLOVENSKA OLIMPIJSKA ZAPUŠČINA

Slovenski športniki so na olimpijadah vedno blesteli

Olimpijske igre so največji športni dogodek na svetu in sanje vsakega vrhunskega športnika. So privilegij. Udeležba na njih je plod dolgoletnih priprav, treningov in odrekanj. V celotni zgodovini olimpijskih iger so Slovenski športniki mnogokrat dosegli izjemne rezultate.  Olimpijske igre so čast in nagrada tudi za slovenske športnike.

 

Pot do uresničitve sanj vsekakor ni lahka, kriteriji pa dosegljivi samo najboljšim. Tudi letošnja slovenska reprezentanca Slovenije za olimpijske igre (OI)v Pjongčangu je sestavljena iz najboljših predstavnikov posameznih panog in disciplin. Izpolniti morajo kriterije za uvrstitev, ki jih oblikujeta Mednarodni olimpijski komite, Olimpijski komite Slovenije in Združenje športnih zvez ter nacionalne panožne športne zveze. Slovenski špotniki so za nastop na OI razdeljeni v tri kakovostne nivoje: športniki s potencialom za osvojitev medalje, športniki z zmožnostjo visokih uvrstitev (med prvim in tretjim mestom) ter mladi športniki.

     

Slovenci v Olimpijski vasi


Člani olimpijskih reprezentanc, ki zastopajo Slovenijo bodo v času OI prebivali v Olimpijski vasi. Slovenski športniki v J Koreji bivajo v dveh različnih olimpijskih vaseh. Slovenski tekmovalci v disciplinah: alpsko smučanje, biatlon, deskanje na snegu, smučarski skoki, tek na smučeh, nordijska kombinacija, smučanje prostega sloga, sankanje na umetnih progah bivajo v gorski olimpijski vasi (PyeongChang Olympic Village). V olimpijski vasi na obali (Gangneung Olympic Village) bo nastanjena hokejska olimpijska ekipa.

  
V obe olimpijsi vasi je dovoljen vstop le športnikom in akreditiranemu spremstvu (trenerji, serviserji, zdravniki ipd.), medtem ko novinarjem vstop ni dovoljen. V vasi je prepovedano kajenje in prodaja alkoholnih pijač. Gostje lahko vstopijo v olimpijsko vas le ob predhodni najavi.

   
Ker se organizatorji olimpijskih iger zavedajo, kako pomembno je, da se prebivalci olimpijske vasi, tj. športniki in športnice, med svojim bivanjem počutijo kar se da udobno in domače, je olimpijska vas zgrajena na način, ki jim omogoča »življenje« kot v manjšem mestu, saj imajo na voljo poleg trgovine in športnih prostorov npr. tudi možnost obiska frizerja, banke, pošte, kina ipd.

   

Levjesrčni slovenski olimpijci

   

V duhu modernega olimpizma, kjer imata pogosto politika in oglaševanje vsaj enakovredno vlogo kot šport,  pa se Slovenci lahko pohvalimo poleg izjemnih športnih dosežkov, tudi s pravim antičnim olimpijskim duhom. Ena izmed takih zgodb je zgodba o pogumu slovenske smučarske tekačice Petre Majdič. Letos namreč mineva tudi že osem let (2018) let od njenega nepozabnega teka, ko je s svojim športnim zgledom na OI 2010 v Vancouvru za vedno ostala olimpijska junakinjaPotem, ko se je na tekaški progi Petra znatno poškodovala, se je zopet dvignila in vztrajala do cilja. Ter kot neverjetna športnica…. osvojila bronasto medaljo. Takratni vodja zdravniške službe slovenske olimpijske odprave je po nesreči dejal:” Do tega neverjetnega uspeha je Petra prišla s štirimi zlomljenimi rebri in s pnevmotoraksom (predrto popljučnico), skozi katero se je med rebri in pljuči začel nabirati zrak.” Diagnoza je bila torej resna in je kasneje zahtevala tudi resno zdravljenje. Pa vendar se je takrat Petra udeležila tudi uradne podelitve medalj na trgu v Whistlerju, pa čeprav je prišla s cevko, vstavljeno v prsni koš in na invalidskem vozičku. Kasneje po vsej sreči brez posledic.

  
K sreči je podobnih nesreč malo. Vendar pri tem dogodku ne gre samo za dramatično zgodbo, ampak za pričevanje o pravem športnem duhu. In to je tisto, na kar smo Slovenci pri svojih športnikih, še posebej ponosni. In seveda vso srečo jim želimo!Slovenci so na zimskih olimpijskih igrah do sedaj osvojili 19 medalj. Najuspešnejši so bili na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. 

    

Besedilo: Alja Pahor, Tanja Glogovčan

Foto: Aleš Fevžer