Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2018: EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018

Naša dediščina, kjer preteklost sreča prihodnost

Kulturna dediščina je odsev našega kolektivnega spomina in izraz naših vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij. Kamorkoli se ozremo najdemo arheološka najdišča, arhitekturo srednjeveških mest in gradove, izraža se tudi v kulturni krajini. Najdemo jo v bogastvu ljudskega izročila, folklori, šegah in navadah, ki jih prenašamo na mlajše rodove. Sestavljajo jo književnost, umetnost, predmeti, obrti, ki se jih naučimo, zgodbe, ki si jih pripovedujemo, hrana, ki jo jemo, in filmi, ki jih gledamo.

 

Kulturna dediščina združuje skupnosti in gradi skupno razumevanje krajev, v katerih živimo. Vzbuja medsebojno spoštovanje in spoštovanje do našega bivalnega okolja ter pomaga pri vzgoji odgovornih državljanov. Kulturno dediščino podedujemo od svojih prednikov in to nam daje zavezo, da jo ohranimo tudi za naše potomce. 

     

Bogata regionalna, nacionalna in lokalna dediščina pa ni samo slovenska, ampak predstavlja našo skupno evropsko dediščino, ki ima kot taka izreden potencial za krepitev prepoznavnosti, sodelovanja in skupnega razvoja v luči heterogene evropske družbene strukture in skupnih evropskih vrednot, kot so spoštovanje raznolikosti, strpnosti in medkulturnega dialoga. Zato si je Evropska komisija zastavila cilj, da z Evropskim letom kulturne dediščine, za katerega je razglasila leto 2018, skuša odgovoriti na trenutne izzive, s katerimi se srečuje, ob tem pa ponuditi nove možnosti za ohranitev in razvoj kulturne dediščine, ki je za Evropo bistven, edinstven in nenadomestljiv del evropskega družbenega in gospodarskega potenciala in kot tak temelj našega skupnega razvoja. 

Leto kulturne dediščine v Sloveniji

  

Vlogo nacionalnega koordinatorja evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji je prevzelo Ministrstvo za kulturo, ki se tudi samo aktivno vključuje v praznovanje tega leta. 

   

V nedeljo, 3. decembra 2017 smo v Narodni galeriji slovesno vstopili v evropsko leto kulturne dediščine in že takoj v skladu s sloganom leta soočili preteklost in prihodnost. Tako so v okviru prireditve nastopili plesalci tradicionalnih vuzemskih plesov iz Metlike, ki bodo v kratkem razglašeni za nesnovno dediščino državnega pomena. Na odprtju pa sta vse zbrane navdušila tudi ambasadorja leta - raper Rok Terkaj-Trkaj in literarni zgodovinar dr. Igor Saksida s sodobno interpretacijo Prešernovih poezij in ljudskih pesmi. Dogodek je skupaj z otroci slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


Že 28. leto bodo Dnevi evropske dediščine, ki jih je kasneje nadgradil še Teden kulturne dediščine, v organizaciji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije pod eno streho združili okrog 500 organizacij, ki v enem tednu v 150 krajih v Sloveniji vsako leto organizirajo kar 400 dogodkov za okrog 33.500 obiskovalcev, od tega več kot polovico otrok. Evropskemu letu kulturne dediščine bo namenjen tudi letošnji jubilejni 10. Kulturni bazar, kjer z namenom predstavitve kulturne ponudbe v Sloveniji zaposlenim v vrtcih in šolah združijo moči ministrstva za kulturo, izobraževanje, kmetijstvo, okolje, zdravje ter zunanje zadeve, Zavod za šolstvo, Slovenska nacionalna komisija za Unesco, Cankarjev dom ter kulturne ustanove iz vse Slovenije. Med prvimi pa se aktivno vključuje v praznovanje Evropskega leta kulturne dediščine tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije z letošnjim natečajem Evropa v šoli, v okviru katerega bodo pod naslovom »Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost« mladi raziskovali in predstavljali kulturno dediščino ter izrazili svoj odnos do nje.Obeležitvi leta se pridružujejo tudi slovenski muzeji, galerije in drugi javni zavodi s področja kulture in izobraževanja ter drugi vladni in nevladni deležniki. Ministrstvo za kulturo je v ta namen vzpostavilo tudi priložnostno spletno stran http://www.mk.gov.si/elkd2018, na kateri bodo ažurno objavljene novice, utrinki ter koledar vseh dogodkov, ki jih bodo posamezni javni zavodi organizirali v okviru tega projekta. Leto pa je dobilo svoje mesto tudi na socialnih medijih.   

  
Tekom leta bomo v sodelovanju s podjetjem Costella d.o.o. zbirali sredstva za obnovo enega od kulturnih spomenikov. Costella bo namreč v sklopu projekta v letu 2018 izdala posebno polnitev naravne mineralne vode Costella, od prodaje posameznega artikla pa bo v višini enega euro centa namenila obnovi slovenske kulturne dediščine. S tem bo vsak državljan lahko prispeval svoj kamenček k ohranjanju slovenske kulturne dediščine.  Skupaj bomo kulturno dediščino vsem nam, še posebej pa otrokom in mladim, predstavili na zanimiv in sproščen način ter spodbudili aktiven dialog o njeni vlogi v prihodnje.

    

Besedilo: Alenka Štrukelj

 

 

 

 

 

    

Cilji evropskega leta kulturne dediščine

 

Kot je poudaril evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics ob najavi tega projekta, nam kulturna dediščina ne le pomaga razumeti našo preteklost, ampak nam lahko tudi pomaga graditi Evropo prihodnosti. Zato vse aktivnosti v okviru evropskega leta kulturne dediščine potekajo pod skupnim sloganom: Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Poseben poudarek bo namenjen krepitvi pozornosti o pomenu kulturne dediščine za širšo družbo; prispevku kulturne dediščine h gospodarstvu; vlogi kulturne dediščine v evropski kulturni diplomaciji ter dolgoročnemu varstvu kulturne dediščine in ohranjanju dediščine za prihodnje generacije. Pri tem bosta še posebej izpostavljena skupno sodelovanje pri promociji evropskih vrednot in približevanje dediščine mladim, hkrati s tem pa bo poudarek tudi na varovanju kulturne dediščine in podpora inovativnosti na področju le-te. Ukrepi bodo vključevali informacijske in promocijske kampanje, prireditve in pobude na vseh ravneh – od lokalne do evropske. Služili bodo prenašanju ključnih sporočil ter širjenju informacij o zgledih dobre prakse.

 

Slavnostno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine 2018 v Sloveniji je potekalo v Narodni galeriji.