Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2018: CANKAR V STRIPU

Cankarjeva misel v oblačkih

    

»Berite Cankarja, ker je zmeraj aktualen.« 

Boris Pahor

   

S temi besedami je edini še živeči slovenski pisatelj, ki je še doživel Cankarjevo dobo, 104 letni Boris Pahor, na pot pospremil projekt Cankar v stripu, največji založniški projekt, ki se umešča v obeležitev Cankarjevega leta 2018. Ivan Cankar je največji slovenski pisatelj, 100 letnica njegove smrti pa je priložnost, da poskusimo današnjim bralcem, zlasti mladim, na sodoben, komunikativen in dinamičen način približati Cankarjevo delo.

    

Tako kot Boris Pahor so tudi ustvarjalci projekta Cankar v stripu prepričani, da je Cankarjeva literatura še danes presenetljivo aktualna in navdihujoča, da pa Cankar sam nima ustreznega mesta v narodovi zavesti. 

   

Cankar v stripu je plod sodelovanja številnih strokovnjakov, avtorjev in ustanov, je rezultat intenzivnega raziskovanja Cankarjeve dediščine in timskega dela piscev in ilustratorjev. Tako so nastale drzne in aktualne interpretacije treh Cankarjevih del, ki nastopajo kot čvrsta in povezana celota. Knjige bralcev ne puščajo ravnodušne, v veliko pomoč pa bodo tudi pedagogom pri približanju in aktualiziranju Cankarjeve literature mladim bralcem in njeni interpretaciji.

Knjige zbirke Cankar v stripu so ustvarili vrhunski avtorji in ilustratorji:   

  • Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo,
  • Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf,
  • Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basenHlapec Jernej in pasja pravica.

Zakaj klasiko interpretirati v stripu? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot sto leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bralce pritegnejo k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil. 


Cankar v stripu ni »zgolj« knjižni projekt, temveč je prava kampanja za spodbujanje branja ter poskus, kako ponovno aktualizirati izjemno literarno dediščino velikega pisatelja. Knjige Cankar v stripu so že ob izidu postale uspešnica, spremljajo pa jih tudi gledališka predstava Cankar v stripu, razstave ilustratorjev, pedagoški programi v šolah (Slovenski gledališki inštitut) in literarni natečaj. Po stripu Moj lajf nastaja v Lutkovnem gledališču Maribor lutkovno-stripovska predstava.

    

Besedilo: Dr. Uroš Grilc