Skoči na vsebino

SINFO, MAREC/APRIL 2017: PLANICA

Športni dogodek in še veliko več

Planica. Beseda z mnogimi pomeni. Za ene ledeniška dolina v Julijskih Alpah, za druge zibelka smučarskih skokov. Nekateri ji pravijo največji slovenski športni praznik, drugi jo imajo za edinstveni prostor v svetovnem merilu. 

 

Ob omembi Planice marsikdo pomisli na smučarske polete, vse več pa jih pomisli tudi na tek na smučeh. Je kraj, kjer športniki postanejo junaki, kjer množica ljudi diha kot eno in kjer se pišejo nepozabne zgodbe.

 

 

Dolina pod Poncami.

Športni spektakel


Bogata športna zgodovina Planice se bo konec marca nadaljevala z novimi razburljivimi tekmami svetovnega pokala v smučarskih skokih. Dolino pod gorami Ponce bo ponovno obiskalo več deset tisoč športnih navdušencev iz vseh koncev sveta, ki bodo glasno spodbujali neustrašne tekmovalce in tako ustvarili neprimerljivo navijaško atmosfero.

   
Smučarski skoki, ki po svetu niso tako poznani, kot kar nekaj drugih športov, imajo v alpskem in skandinavskem delu Evrope dolgo tradicijo in veliko število zvestih privržencev. In kar se tiče Planice, lahko o temu športu govorimo samo v presežnikih. Lansko leto se je v Planici v štirih dneh zbralo 110.000 ljudi, preko televizije pa je tekmovanje spremljal vsak četrti Slovenec. Največje zasluge za to pozornost gredo seveda športnikom, ki s svojimi poleti jemljejo gledalčev dih. S 100 kilometri na uro letijo tudi 10 metrov nad tlemi, za to pa porabijo približno 7 sekund. Trenutni rekord letalnice v Planici znaša 248,5 metra, ki ga je leta 2015 postavil Peter Prevc.

   
Let po zraku pa v Planici ni edini modus operandi. Mnogi športniki so vedno na tleh, čeprav se ta pod nogami lahko premikajo zelo hitro. Tek na smučeh, šport soroden skokom, se v Planici vrača na pota stare slave. Pred letom dni so se tam na preizkušnjah svetovnega pokala zbrali najboljši tekači in tekačice ter vsem pokazali, da Planica ni le ''skakalna'' dolina. S temi tekmami je v polnem sijaju zaživel Nordijski center, najmodernejših športni kompleks te vrste na svetu.

    

Tek na smučeh se vrača v dolino.

Planica kot vzor ostalim


Čeprav je bila Planica vedno eno izmed središč nordijskih športov, vse do nedavnega ni izkoristila vsega svojega potenciala. Zdaj je v svoji ponudbi ujela ostali svet in ga tudi prehitela. Prenova skakalnega centra, ki obsega tudi sedem skakalnic in letalnico, nov center za tek na smučeh, v katerega sodi sedem kilometrov tekaških prog in ostali večnamenski objekti so Planico spremenili v destinacijo, ki se jo ne obišče samo v zimskih mesecih.


Od decembra 2015 naprej, ko smo bili priča slovesni otvoritvi Nordijskega centra, Planica ponuja celoletni izkoristek športnih dejavnosti. Gostje so tako obiskovalci, ki si želijo oddiha v neokrnjeni naravi, kot športniki, amaterji in profesionalci, ki jim je na voljo vrsta najmodernejših objektov. Vsako leto v Planico na treninge pridejo ekipe iz tridesetih držav sveta.

   
Filozofija obnove Nordijskega centra je bila umik objektov v naravo, končni rezultat te prenove pa je dejstvo, da se velika večina objektov skriva pod zemljo. Skrb za naravo je tudi ena izmed vodilnih idej projekta trajnostnega razvoja, ki ga je Organizacijski komite Planica začel pred štirimi leti. Glavni elementi tega projekta so promocija uporabe javnega prevoza med obiskovalci marčevskih tekem v poletih ter skrb za naravo in dediščino.

 
Leta 2013 je bila obiskovalcem prvič ponujena možnost, da v Planico pridejo z vlakom in tako sodelujejo pri doseganju ciljev na področju varovanja okolja. V tem času je z vlaki v Planico prišlo že skoraj 8000 ljudi. Projekt se nadaljuje z novim dogovorom o sodelovanju s Slovenskimi železnicami, ki bodo tudi v času letošnjih tekem svetovnega pokala okrepile ponudbo rednih potniških vlakov in organizirale izredne oziroma dodatne vlake. Ti bodo obiskovalce iz vseh koncev Slovenije pripeljali na Jesenice, tam pa bodo na voljo avtobusni prevozi do Planice in nazaj.

    

Spopad športnika z letalnico bratov Gorišek.

Ekskluzivno doživetje Planice


Neokrnjena narava, športni duh in najglasnejši navijači so mešanica za recept, ki Planico naredi posebno. Tudi ponudba vstopnic je bila v Planici vedno bogata in je zadovoljila vse vrste obiskovalcev. Od strastnih navijačev, ki pridejo s prijatelji navijati za slovenske letalce, do družin, ki si popestrijo dan z nepozabnim doživetjem in tudi poslovnežev, ki se na največjem slovenskem športnem prazniku družijo s svojimi poslovnimi partnerji. 

     
Letos pa bodo organizatorji ponudbo še nadgradili in tako domačim kot tujim gostom omogočili, da bodo Planico doživeli na ekskluziven način, ki je na slovenskih športnih prireditvah še nismo videli. Tudi na tem področju v Planici orjejo ledino, pripravili so namreč posebno VIP ponudbo, ki so jo poimenovali Crystal Globe Lounge.

    
Ponudba vsebuje helikopterski prevoz v Planico, voden ogled letalnice bratov Gorišek, vrhunsko kulinariko v ekskluzivnem ambientu in še mnogo drugih ugodnosti. Organizatorji so prepričani, da bo Crystal Globe Lounge s svojo ekskluzivnostjo zadovoljil tudi najbolj zahtevne goste in tako popolno zaokrožil ponudbo Planice.

Besedilo: Matevž Peršin

Foto: Nordijski center Planica arhiv