Skoči na vsebino

SINFO, MAREC/APRIL 2017: MARKO GROBELNIK

Glasnik digitalne tehnologije

Septembra 2016 je vlada za nacionalnega glasnika digitalne tehnologije imenovala Marka Grobelnika, ki bo štiri leta skrbel za e- vključenost, vključenost vseh nas.

  

Novi glasnik je znanstvenik, ki se ukvarja z umetno inteligenco, sodeluje z veliki imeni tehnologije in se lahko pohvali z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Deluje na Institutu Jožef Stefan, v vodstvu Laboratorija za umetno inteligenco, ki med drugim tesno sodeluje s Stanford University in University College London, njihove rešitve pa uporabljajo številna znana imena po svetu, kot sta npr. Microsoft in britanski Telecom. Grobelnik je tudi soustanovitelj dveh podjetij, Cycorp Europe in Quintelligence, ki sta povezani z razvojem umetne inteligence.

Vloga glasnika digitalne tehnologije je precej široka, saj gre tudi za sodelovanje v evropskih politikah, mrežno povezovanje z gospodarstvom, znanostjo in izobraževanjem ter vzpostavljanje instrumentov, katerih namen je zavedanje o tem, da je digitalna tehnologija del našega življenja. Proces digitalne preobrazbe se po mnenju novega glasnika odvija že zadnjih 30 let in je del našega vsakdana. Grobelnik pravi, da digitalna tehnologija ni nekaj, česar se je potrebno bati, saj prinaša veliko priložnosti za prijetnejše življenje. Je zgolj orodje, ki nam olajša življenje.

    

Dr. Marko Grobelnik. Foto: osebni arhiv

Digitalna Slovenija


Pomembna funkcija njegovega glasništva je poudarjanje pozitivnih vidikov Slovenije in področij, na katerih smo dobri. Prepričan je, da se imamo s čim pohvaliti. Vidi zelo veliko pozitivnih razvojev, ljudi, trendov, dogajanj, za katere se sploh ne ve. Imamo dobro šolstvo, podjetja so na nivoju, dobri smo v znanosti, manjka pa nam poslovni vidik. Nismo vešči v prodajanju, znamo pa stvari narediti, kar nas dela zelo kompetitivne na svetovni ravni. Po številu raziskovalcev, vključenih v evropske projekte, se Slovenija glede na število prebivalcev uvršča v sam vrh Evrope. Tudi področje uporabe mobilne tehnologije, interneta ni zanemarljivo. Precej dobri smo v inovativnih tehnologijah, ki pogosto prihajajo iz majhnega kroga ljudi. Dobro se razvija tudi startup kultura. Veliko je Slovencev, ki potiskajo meje in razvoj naprej, ki so zelo progresivni, izpostavlja Grobelnik, ki želi skozi svojo vlogo kanalizirati pozitivna mnenja in povezovati ljudi.

   

Grobelnik pove, da že potekajo pogovori z različnimi akterji na področju digitalne tehnologije v Sloveniji. Udeležil se je tudi obiska vladne delegacije v Silicijevi dolini, srečeval pa se bo tudi z glasniki digitalnih tehnologij drugih evropskih držav.

  
Kot glasnik želi Grobelnik skrbeti za e-vključenost nas vseh, tudi tistih, ki se na nek način izogibajo digitalni tehnologiji, pogosto zaradi neznanja, strahu, pomanjkanja možnosti, kulturne izolacije, življenjskega stila ipd. Vsaki od teh skupin želi pokazati stvari na drugačen način in z majhnimi koraki. 

    

Inteligenca sedanjosti in prihodnosti

 

Že od nastanka prvih računalnikov se vrstijo znanstvene in filozofske razprave o tem, če je možno ustvariti sistem, ki se bo obnašal inteligentno. Umetna inteligenca je v zadnjih letih postala zelo popularna in vse hitreje vstopa v številne napredne rešitve tehnološke industrije. Danes znajo računalniki dobro razpoznavati govor, so močnejši, zajemajo lahko ogromno podatkov, skoraj vsi pa uporabljamo tudi pametne telefone, ki so po moči primerljivi najmočnejšim računalnikom na svetu iz sredine 80. let. Razumevanje govora, slik, vsi senzorji, ki nam omogočajo opazovati življenje okoli nas, vsemu temu rečemo umetna inteligenca, razloži Grobelnik in doda, da je umetna inteligenca prisotna ob vsakem poizvedovanju na Googlu. Ko vtipkamo ključno besedo, kliknemo na gumb "išči", se v ozadju zgodi veliko tistega, čemur rečemo umetna inteligenca. 

    

Glede na prebivalstvo Slovenija po številu raziskovalcev s področja umetne inteligence izrazito prednjači, saj na tem področju delujemo že od konca 70. let. Grobelnik pove, da se z umetno inteligenco ukvarja okoli 150 oseb. Gre sicer za zelo široko področje, ki obsega vse od analize jezika, slik, sklepanja logike, učenja, statistike idr.

    

Nacionalni glasnik digitalnih tehnologij Marko Grobelnik pravi, da napredek v tehnologiji, komunikaciji in transportu, ki zadnjih 15, 20 let spreminja strukturo dela, ni nekaj novega, saj se je to dogajalo tudi v industrijski revoluciji. Poudarja pa, da novosti vedno lahko predstavljajo tudi priložnosti.

     

Besedilo: Danila Golob