Skoči na vsebino

SINFO, MAJ/JUNIJ 2017: PRIHODNOST EU IN MLADIH

Za zanesljiva in trajna delovna mesta

»Prihodnost EU je predvsem prihodnost mladih, morate jo graditi skupaj z nami, bolje razumete moderne procese kot mi,« so bile uvodne misli predsednika vlade dr. Mira Cerarja na srečanju z mladimi, 2. marca v Ljubljani, ki se ga je udeležil tudi  predsednik Evropske komisije Jean- Claud Juncker ter evropska komisarka za promet, Violeta Bulc.

     

Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije, evropska komisarka za promet, Violeta Bulc in predsednik Vlade RS Miro Cerar.

Mladi so nanje naslovili vrsto vprašanj kot: kakšna bo prihodnost EU, kako bodo v njej živeli mladi ljudje, kakšne so njihove razvojne možnosti, katera je najpomembnejša stvar, ki jo ponuja EU, kako je z delom mladih v tujini, od kod danes mladi pridobivajo največ informacij, katere informacije so za njih najbolj verodostojne, kako je z volilno udeležbo v  primerjavi z drugimi evropskimi državami…je le nekaj vprašanj. Mladi so izrazili skrb predvsem zaradi zaposlitev in prekarnosti ter migracij in odprtosti Slovenije. Med drugim jih zanima tudi brexit, legalizacija konoplje, pravice istospolno usmerjenih in vključevanje invalidov v politiko. Najpomembnejši cilj EU, ki so ga mladi prepoznali, pa je ustvarjati razmere, v katerih bi dobili zanesljiva in trajna delovna mesta.

   

Številne nove zaposlitve za mlade

 

Predsednik vlade dr. Cerar jim je zagotovil, da si vlada ves čas prizadeva za rešitev tega vprašanja. "Iščemo različne modele, da bi našli prostor za mlade, s konkretnimi finančnimi vložki spodbujamo mlade startupovce, izboljšujemo javno šolstvo, uvajamo sistem vajeništva in spodbujamo sistem kompetenčnih znanj," je naštel. V času njegovega mandata se je zaposlilo približno 50.000 mladih, je izpostavil. "Ne morem vam obljubiti, da bo vsak med vami imel varno delovno mesto. Zavedati se morate, da boste morali v svoji karieri zamenjati vsaj deset delovnih mest. Ne morem vam obljubiti varnih zaposlitev. Evropski proračun za socialo znaša le 0,3 odstotka nacionalnih proračunov. Ključna je torej vloga nacionalnih držav" je dejal Juncker in poudaril, da lahko prostor mladim da le povezana in združena Evropa. 

    

Slovenija – ena najbolj odprtih in humanih držav

 

Na vprašanja, ali gre pri postavljanju žice na meji in grajenju zidov za razdrobljenost, sta oba zagotavljala, da se zavzemata za enotnost. Cerar je ocenil, da je Slovenija ena najbolj odprtih in humanih držav. Da pa so v nekem trenutku na meji s Hrvaško postavili žično ograjo, je bilo to z vidika varnosti nujno, je dodal. Na odprtost po njegovih besedah kaže tudi to, da "k nam prihajajo kakovostni investitorji z novimi delovnimi mesti". Juncker je pomiril skrbi nekaterih mladih, da bi se zaradi varnostnih groženj lahko vzpostavila evropska vojska. "Tisto, kar potrebujemo, je, da vseh 27 članic poskrbi za svojo varnost. Ne moremo se več zanašati izključno na ZDA," je dejal. Ob tem je dodal, da se stabilnosti ne more zagotavljati samo z vojsko.

    

Mlade je zanimalo tudi kje bi prišli do informacij kaj vse je moč delati preko raznih evropskih projektov, pa tudi, ali se voditeljem zdi, da je za EU primernejša integracija ali dajanje podpore posameznim državam, na kar je Junker odgovoril, da ni za razdrobljenost, ampak za enotnost EU. Predsednik vlade Cerar je poudaril, da je združena – povezana Evropa zanj edina prava prihodnost. 

 

 

Foto: STA

Digitalni notranji trg - med prednostnimi nalogami

   

Mladi so vprašali tudi kako močna je podpora Evropske komisije pri razvoju pete generacije telekomunikacijskih sistemov (5G) in koliko denarja namerava vložiti v ta razvoj? »Digitalni notranji trg je ena glavnih prednostnih nalog Evropske komisije, cilj je, da bi do leta 2020 5G čim širše zaživel. Evropska komisija je predlagala prenovo obstoječih telekomunikacijskih pravil EU in sprejela akcijski načrt »5G for Europe Action Plan«. »Zavzemamo se za usklajevanje spektra v EU – ključno za zagotavljanje brezžične pokritosti in novih čezmejnih storitev,« je odgovorila komisarka Violeta Bulc. » Mlade, ki so nezadovoljni s svojim položajem, je pozvala naj ne obupajo in dodala, da je glavna usmeritev vseh evropskih komisarjev ta, da vzpostavljajo pogoje za nova delovna mesta. »EU ima najvišjo stopnjo zaposlenosti v svoji celotni zgodovini,« je z zadovoljstvom poudarila. Mlade je še povabila v programe za večjo zaposljivost in prostovoljstvo. »Evropska solidarnostna enota je nova pobuda Evropske unije, ki mladim omogoča prostovoljsko delo ali sodelovanje pri projektih v svoji državi ali tujini v dobro skupnosti in ljudem po vsej Evropi.« 

    

Besedilo: Vesna Žarkovič

Foto: STA