Skoči na vsebino

SINFO, MAJ/JUNIJ 2017: DAN SLOVENSKE HRANE

Projekt Kuhnapato dobiva nove dimenzije

Projekt Kuhnapato se iz izobraževalnega projekta o prehranskih navadah naših prednikov in z namenom ohranjanja kulinaričnega bogastva vse bolj spreminja v kampanjo promocije zdravega načina prehranjevanja. Častni pokrovitelj projekta Kuhnapato je predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

 

 

Mladi kuharji iz Kobarida. Foto: Kuhnapato arhiv

Namen projekta, ki ga je pred sedmimi leti zasnovala Anka Peljhan je motivirati slovenske osnovnošolce k raziskovanju lastne prehranske dediščine, jih poučiti o jedeh njihovih prednikov, spoštovanja kulture hranjenja na podlagi črpanja lokalnih sestavin, pogojenih z letnim časom in jih navdušiti za osvajanje kuharskih veščin. Posledično pa jih usmeriti k zdravemu načinu prehranjevanja.

   

Projekt je že od vsega začetka zanimiv zato, ker ni omejen samo s kuharskimi recepti, ampak združuje tudi znanja zgodovine, kulture, poznavanja značilnosti lokalnega okolja in zakonitosti letnih časov. Ker je Slovenija dežela, ki je pokrajinsko zelo raznolika, so tudi okusi in priprava hrane zelo raznovrstni.

 

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je v okviru obiska vlade na severni Primorski odzvala vabilu osnovnošolcev OŠ Šturje v Ajdovščini na zdravo tradicionalno kosilo. Foto: Kuhnapato arhiv

Dober tek Slovenija

   

V Sloveniji v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija (nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025), na pobudo Ministrstva za zdravje sodelujejo osnovnošolci raznolikih slovenskih regij, v projektu Kuhnapato, ki so s svojo letošnjo aktivnostjo pričeli že na Dan slovenske hrane 18. novembra, kot nadgradnja aktivnosti Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka že od leta 2011. Gre za nadgradnjo projekta, katerega jedro predstavljajo tekmovanja v priznanih gostinsko – turističnih obratih, pod drobnogledom in mentorstvi priznanih slovenskih kuharskih mojstrov in etnologov.

    
To pomeni, da so v prvem delu aktivnosti mladi kuharji stopili v velike šolske kuhinje in s pomočjo kuharskega osebja, v sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane, zasnovali zdrava tradicionalna, lokalno značilna kosila, pogojena z letnim časom ali bližnjimi prazniki, za svoje sošolce. Od novembra 2016 do marca 2017 so tako po Sloveniji pripravili preko 150 zdravih uravnoteženih kosil, ali preko 52.000 obrokov. Navduševali so svoje sošolce različnih starosti in jih spodbujali k dolgoročnemu razumevanju zdravega načina prehranjevanja, na igriv, njim bližnji način. Predvsem pa so ustvarili vezi sodelovanja in prijateljstva, ki so odnose mladih postavila na visok nivo, izven šolskih klopi.

    
Da bi bilo v motivacijski in izobraževalni projekt v naslednjih letih vključenih še več osnovnošolcev, ki želijo pokazati ali nadgraditi svoje kuharsko znanje, potekajo aktivnosti v obliki promocijskih nastopov na kulturno – izobraževalnih dogodkih, kot je npr. Kulturni bazar, izvajajo se seminarji za šolsko osebje in delavnice pri pridelovalcih lokalne hrane za otroke skozi vse šolsko leto.  

   
Kot druga epizoda projekta smo bili priča kuharskim tekmovanjem, kjer so uspešnejše skupine osnovnošolcev predstavile zdrava tradicionalna kosila v »tekmovalni« ali butični izvedbi. To pomeni, da so kosila iz velikih šolskih loncev precizno dodelali in jih strokovnim komisijam predstavili v obliki vrhunskih za oko in brbončice privlačnih krožnikih z razlago o kulturnem ozadju jedi v zgodovini. 

   

Predstavljanje svoje in spoznavanje drugih kultur

 

Zanimanje za mlade kuharje in celoten projekt je vse večje tudi v tujini. V okviru slovenskih ambasad je bilo izvedenih že nekaj odmevnih predstavitev kulinarične Slovenije.

   
V letošnjem maju se ekipa najboljših kuharjev odpravlja v ZDA oz. Washington. Ob EU Embassy Open House Day, ki se dogaja vsako leto drugo soboto v mesecu, so mladi slovenski kuharji v okviru International Food Day, ki bo letos 10. maja, pripravili za vse javne šole v Washington DC slovenski jedilnik (zajtrk, kosilo in popoldansko malico. V okviru vsakoletnega nastopa v ZDA, bo skupina osnovnošolcev, vključenih v projekt Kuhnapato, tudi letos izvedla kuharske delavnice s tamkajšnjimi otroci, šolo, vključeno v Embassy Adoption Program, in jih tako navdušila o slovenskih tradicionalnih jedeh, kulturi naše dežele in spletla prijateljstva.

   
Kuhnapato torej postaja tudi spoznavanje različnih kultur in ne samo predstavitev ene. Otrokom pa ta izkušnja ostane v spominu za vse življenje in zagotovo pozitivno vpliva na njihove življenjske vrednote.

   

Besedilo: Tanja Glogovčan

 

 

    

Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar, ki je tudi častni pokrovitelj projekta Kuhnapato, v zvezi  s tem poudarja, da je zdrava prehrana in spoštovanje kulturne dediščine zelo pomembno:

»Z vašo mladostno zagnanostjo prispevate k še večji prepoznavnosti Slovenije v svetu. Opazovati vas je čudovito, zato ni čudno, da povsod navdušujete. Naša sodržavljanka Ana Roš je letos postala najboljša kuharica sveta. Tudi njo odlikuje spoštovanje do lokalnega, svežega, tradicionalnega. Pomembno je, da poznate svoje korenine in črpate iz znanja o hrani, ki se prenaša iz roda v rod.  Kuhanje je skupinsko delo, je kreativno delo, je hkrati delo, ki zahteva natančnost, znanje in vztrajnost ter potrpežljivost. Zato v projektu Kuhnapato vidim več kot samo kuhanje. To je  priložnost za vas, da rastete osebnostno in ste hkrati zgled ne samo vašim sovrstnikom, ampak vsem nam. 

Nesnovna kuharska kulturna dediščina ni pomembna samo zaradi ohranjanja tradicije, ampak tudi zato, ker so včasih ljudje znali naravo in živila uporabljati na bolj zdrav način. V današnjem času se v Sloveniji vse bolj zavedamo pomena kvalitetne prehrane za zdrav razvoj. Hrana je življenjska energija, hrana nas tako podpira pri naših dnevnih opravilih, stresnih situacijah in fizičnih naporih. 

Že nekaj let po vsej Sloveniji v mesecu novembru poteka Slovenski zajtrk. Na ta dan po vseh vrtcih in šolah otroci in mladi za zajtrk dobijo jabolko in kruh z medom. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani.  Posebno pozornost pa namenjamo tudi ohranjanju čistega okolja. Vi s svojim ustvarjalnim kuhanjem slovenskih tradicionalnih jedi predstavljate vse to: spoštovanje do kulturne dediščine in spoštovanje do narave,  in opozarjate na neprecenljivost zdravja. 

Zaupana vam je izjemna naloga, da svoje sovrstnike v Sloveniji in v tujini prepričate, da sta spoštovanje in pravilen odnos do hrane pomembna za kvalitetno in polno življenje. Prepričan sem, da boste presegli vsa pričakovanja. Z veseljem spremljam vaše uspehe in ne dvomim – tudi v Ameriki boste navdušili. Slovenija je čudovita in vi to njeno raznolikost predstavljate na krožniku. Tujina naj začuti Slovenijo.«

Urad Vlade RS za komuniciranje je ob tej priložnosti za namen promocije Kuhnapato v Washingtonu izdal posebno knjižico »Grandma's Kitchen« - Recipes from Slovenia. Seveda pa bo ta knjižica tudi v prihodnje odlično promovirala Slovenijo tudi drugod po svetu.