Skoči na vsebino

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2017: ZLATA LISICA

Tokrat v znamenju slovesa najboljše slovenske smučarke Tine Maze

Tekmovanje za Zlato lisico, ki je bilo letos sedmega januarja, vsako leto navdušuje občinstvo.  Letošnja Zlata lisica je bila še posebej pomembna zaradi slovesa kraljice snežnih strmin Tine Maze. Zadnjo vožnjo je odpeljala po osemnajstih letih, ko se je prvič pognala dol po pohorski strmini.

 

 

Tina Maze. Foto: Nebojša Tejić/STA
Slalomska tekma za svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske (Zlata lisica, Maribor, 23.1. 2013). Zmagovalka Zlate lisice v slalomu in skupnem seštevku Tina Maze. Foto: Stanko Gruden/STA

Na svojo zadnjo tekmo ni prišla s ciljem zmagati. Njen cilj je bil – posloviti se od občinstva tam, kjer je leta 1999 prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala.

   

Zlato lisico si je za poslovilno tekmo izbrala zato, ker je bilo to vedno njeno najljubše tekmovanje. Tu se je prvič povzpela na zmagovalne stopničke (leta 2002 je bila druga v veleslalomu) ter kar trikrat zmagala (leta 2005 in 2009 v veleslalomu in 2013 v slalomu). Maribor je bil na njeni športni poti tudi krut, saj je na Štajerskem zapravila drugi veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala, ko je v svoji zadnji tekmovalni sezoni 2014/15 ostala tako brez slalomskih kot veleslalomskih točk. 

    
Tina je osvojila štiri olimpijske kolajne, od tega dve zlati, devet s svetovnih prvenstev, od tega štiri zlate, dosegla 81 uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala, od tega 26 zmag, zmagala v vseh disciplinah alpskega smučanja in postala svetovna rekorderka v sezoni 2012/13, ko je zbrala 2414 točk svetovnega pokala. Postala je najboljša slovenska športnica vseh časov. In kar bo v preostanku njenega življenja najpomembnejše: nikoli ni bila resneje poškodovana. 

   
V Maribor jo je prišlo pozdraviti in se od nje posloviti vsaj 15.000 ljudi, ostali pa so sedeli pred televizijskimi zasloni in ob zadnjem ne-prehodu ciljne črte, tudi zajokali. Športno pot je končala v svojem slogu, kot je pred leti prepevala v pesmi Moja pot je moja odločitev. Ni se spustila po strmini kot tekmica ostalim tekmovalkam. S svojim zadnjim spustom se je zahvalila svoji ekipi Team to aMaze in občinstvu. Pokazala je svoj tekmovalni slog, tokrat zadnjič. Ustavila pa se je pred ciljno črto, si snela smuči in peš prešla ciljno črto. 

    

Tina za zdaj ostaja v svetu športa. To je zaznamovalo njeno življenje. Zaenkrat si drugačne poti ne predstavlja.

     

Čustveno slovo

  

»Čustveno je bilo zelo zahtevno. Veliko ljudi me je prišlo pozdravit in to zelo cenim. V alpskem smučanju sem doživela veliko lepih in težkih trenutkov, za vse doživeto pa sem zelo hvaležna,« je povedala Tina Maze. » O njej so svoje videnje nje in njene tekmovalne poti opisale tudi nekdanje sotekmovalke. Lara Gut: »Tina je bila neverjetna športnica, ki jo bom zelo pogrešala. Na neki način sva si zelo podobni, saj svoje uspehe dosegava s samostojno ekipo. Tina je povedala največ o sebi, ko je posnela pesem Moja pot je moja odločitev.« Soffia Goggia: »Ko sem videla, da se je Tina Maze zadnjič pognala s starta, so me oblile solze. Jokala sem kot majhen otrok. Vselej me je navduševala, ko je prav na vsaki tekmi iz sebe iztisnila maksimum. Njene metode posnemam. Hvala ti Tina za vse, kar si mi dala.« Tessa Worley: »Vesela sem, da sem spet videla Tino na delu. Uživala sem v njenem poslovilnem nastopu. Po sijajni karieri si je zaslužila nepozabno slovo.« 

  

V imenu Slovenije se je večkratni svetovni prvakinji za vse lepe trenutke zahvalil slovenski predsednik Borut Pahor ter jo okronal z lovorovim vencem. Premier Miro Cerar je dejal, da je lahko Tina Maze zgled mladim Slovencem, ki naj sledijo njeni športni poti. Tini Maze so se poklonili številni drugi politiki, najvišji predstavniki Smučarske zveze Slovenije ter najbližji sodelavci v času njene športne poti. Doživela je slovo, kakršnega si je želela in si ga zaslužila, potem ko je oktobra lani v Söldnu oznanila konec športne poti.

    

Besedilo: Tanja Glogovčan

 

 

Za Tino Maze so bili v njeni karieri najpomembnejši rezultati:  zadnja zmaga v Mariboru 26. januarja 2013, prvo mesto na Olimpijskih igrah v Sočiju, zlato v superveleslalomu, srebrni medalji v superkombinaciji in veleslalomu, veliki kristalni globus in kopica rekordov v letu 2013, dve srebrni medalji na Olimpijskih igrah v Vancouvru, zlato v veleslalomu in  srebro superkombinacija na Svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchen 2011 in zmaga na tekmi za svetovni pokal leta 2005 v Söldnu, kjer je sicer tudi prvič v karieri slavila v sezoni 2002/03.

 

 

53. Zlata lisica

Mikaela Shiffrin je bila zmagovalka slalomske tekme za 53. Zlato lisico. Ameriška slalomska kraljica je s četrtim mestom na veleslalomu in zmago osvojila tudi pohorsko kombinacijo. Letošnje tekmovanje na Mariborskem Pohorju se je sklenilo z novim slovenskim ekipnim uspehom in dvema Slovenkama v prvi deseterici. Ana Bucik je bila 7., Ilka Štuhec 10.

 

 

Slovenski navijači Tine Maze. Tudi v največjem mrazu so stali ob njej. Foto: Bor Slana/STA