Skoči na vsebino

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2017: ŠPORTNIK LETA

Slovenski športni junaki leta

Slovenci smo tesno povezani s športom. Naša zgodba je tudi športna zgodba - gibanje nas napolni z elanom, nam daje zagnanost pri rekreativnih in profesionalnih ciljih. V športu dosegamo presežke, čeprav nam danosti in okoliščine niso vedno naklonjene. A šport je pomemben del slovenske identitete. V naši naravi je, da se radi gibljemo in v vsem, kar počnemo, skušamo doseči kar najboljše rezultate.

 

 

Od leve: Veselka Pevec, Vasilij Žbogar, Nik Zupančič, Nik Pem, Janja Garnbret, Anamari Velenšek, Peter Prevc, Tim Gajser, Tina Trstenjak. Foto: DŠNS arhiv

Smo narod rekreativnih športnikov, saj si brez telesne aktivnosti ne moremo predstavljati uravnoteženega bivanja. Bogata geografska raznolikost in številni rekreativni športni dogodki, ki potekajo skozi vse leto, omogočajo široko udejstvovanje rekreativcem in ostalim športnim navdušencem. 

  

Na profesionalni ravni pa se zdi prav tako neverjetno, da dvomilijonski narod dosega takšne uspehe na športnih prizoriščih. Smo verjetno edini tako majhen narod, ki se je uvrstil na največja tekmovanja v ekipnih športih (nogomet, hokej, košarka, rokomet, odbojka) in katerega izjemni posamezniki dosegajo izjemne individualne dosežke (smučanje, tek na smučeh, skoki).

 

 

Tina Trstenjak, Peter Prevc in slovenska moška hokejska reprezentanca so najboljši

 

Tudi letos so športni novinarji zbrani v Društvo športnih novinarjev Slovenije glasovali in izbrali slovenske športnike leta 2016. Športnica leta je Tina Trstenjak, športnik leta Peter Prevc, v kategoriji ekip pa je najbolj prepričala slovenska moška hokejska reprezentanca. Trstenjakova je nagrado prejela prvič, Prevc četrtič, hokejska reprezentanca pa petič.

    

Peter Prevc je že več let zapored športnik leta v Sloveniji. Skakalni šampion je imel za seboj izjemno sezono, v kateri je nanizal kar 15 zmag, skupno 22 stopničk in 2303 točk. Nedvomno je postavil mejnike, ki jih bo še celo sam težko presegel, kot je povedal v enem izmed intervjujev po koncu tekmovalne sezone. Zmago v skupnem seštevku in mali kristalni globus v razvrstitvi poletov je prejel v Planici, na finalu svetovnega pokala, pred številnimi domačimi navijači. 

   

Tina Trstenjak je dobitnica zlate olimpijske medalje iz iger v Riu v judu v kategoriji do 63 kilogramov. V Rio je kot evropska in svetovna prvakinja odpotovala kot favoritka in želja po olimpijskem zlatu je bila nekako samoumevna. Kot je povedala Trstenjakova, je v Rio prišla dobro psihično in fizično pripravljena, nič je ni moglo vreči iz tira in osredotočala se je le na tekmovanje. 

   

Ekipa leta je postala že petič slovenska moška hokejska reprezentanca. Za državo, ki ima le okoli 100 profesionalnih igralcev hokeja, en profesionalni klub in enega polprofesionalnega ter sedem lednih dvorano, je uvrstitev nacionalne hokejske ekipe v OI v Pjongačang 2018 izjemen uspeh. Tam bodo risi branili sedmo mesto z olimpijskega turnirja v Sočiju. »Ta nagrada je, sploh ker smo jo osvojili večkrat v zadnjih letih, lepo priznanje za trdo delo. V prvi vrsti fantov, saj so oni tisti, ki stojijo na ledeni ploskvi, pa tudi trenerjev. Vesel sem zaradi fantov.«, je po prireditvi povedal selektor Nik Zupančič. Tudi sam nekdaj eden izmed ključnih igralcev slovenske izbrane vrste. 

   

Poleg teh nagrad je Društvo športnih novinarjev Slovenije podelilo tudi nagrado za mladega športnika. Letos je to 17-letna športna plezalka Janja Garnbret, ki si bo leto 2016 verjetno dobro zapomnila. Njeni rezultati so jo dobesedno izstrelili v mednarodno športno plezalno okolje. Postala je svetovna prvakinja v športnem plezanju, zmagovalka svetovnega pokala in mladinska prvakinja v težavnosti in balvanih. Z optimizmom pričakuje olimpijske igre 2020 v Tokiu, ko bo športno plezanje prvič kot olimpijska disciplina. 

   

Nesporna junakinja in velika inspiracija vsem športnikom pa je dobitnica zlate medalje v strelstvu na paraolimpijskih igrah Veselka Pevec. V dramatičnem finalu je premagala svojega reprezentančnega kolega Frančka Gorazda Tirška. Pevčeva ima za seboj težko zgodbo, ki jo je premagala z izjemno življenjsko energijo. Je športnica, ki nas navdihuje in govori zgodbo, da je vse mogoče. V Rio je odšla tiho, a tam pokazala svojo veliko srce celemu svetu. 

    

Besedilo: Polona Prešeren

 

 

Peter Prevc, športnik leta. Foto: DŠNS arhiv
Slovenska moška hokejska reprezentanca (Nik Pem in NIk Zupančič), Tina Trstenjak in Peter Prevc. Foto: DŠNS arhiv