Skoči na vsebino

SINFO, JANUAR/FEBRUAR 2017: SLOVENSKA ZGODOVINSKA MESTA

Dragocenosti starih mestnih jeder

Stara slovenska mesta, ponosna na svoje dragocenosti, se povezujejo v Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

 

 

Idrija. Foto: Nebojša Tejić/STA

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je nastalo v sodelovanju enako mislečih mest, posameznikov in gospodarskih družb, katerega člani se zavedamo, da so stara, zgodovinska mesta umetnostni zaklad in turistična privlačnost. Prizadevamo si za ohranjanje vsega tistega kar so skozi desetletja, stoletja, celo tisočletja ustvarili naši predniki in predstavlja grajen zapis življenja, vsakodnevnega dela in njihovega kreativnega ustvarjanja. Vse to z enim ciljem - ohraniti tisto, kar daje naši deželi dušo. 

  
Vsako od zgodovinskih mest pripoveduje svojo posebno zgodbo. Zgodbe v mestih nastajajo vsak dan in vse leto. Vsakič, ko pripovedujemo zgodbo mesta, liki in zgodbe oživijo, naj si bo na kamnitem trgu ali v temnih rovih pod njim, v velikem gradu ali mali hiški tam na robu mesta, na mrzlem podstrešju ali v temni kleti. 

 

 

Metlika. Photo: Jošt Gantar

Vabljeni na pot skozi 14 zgodovinskih mest, kjer se zgodbe prelijejo v doživetja in doživetja v dragocene spomine. 

 

Idrija pripoveduje zgodbo o živosrebrni rudi, ki je sloves mesta in rudnika živega srebra že pred stoletji ponesla po svetu in je kot izjemen tehniški spomenik vpisna na UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine. 

  

Kamnik - mesto ob vznožju mogočnih Kamniških planin, kjer se naravna in kulturna dediščina prepleteta in vabita turiste skozi vse leto. 

  

Koper je mesto z bogato preteklostjo, kateri največji biseri in zgodbe segajo v čas Beneške republike in mesto z izjemno kulinarično ponudbo Istre in vrhunskih vin.

  

Kostanjevica na Krki - edino mesto na rečnem otoku, ki ga je ustvarila čarobna reka Krka je kraj umetnikov. Galerija Božidarja Jakca, ki domuje v nekdanjem slikovitem cistercijanskem samostanu, pa njihov dom.

V Kranju pripoveduje zgodbe v verzih France Prešeren, največji slovenski pesnik. Starodavni nakit in poznoantične najdbe pa je zgodba o tisočletni poselitvi mesta na pomolu med kanjonom reke Kokre in Save.

  

Metlika - v tem slikovitem kraju na prepihu kultur, vere in narodov se je pisala izjemno bogata zgodovina povezana z varovanjem in obrambo, mesto je bilo celih 200 let sedež habsburške Vojne krajine.

 

Novo mesto je najlepše rečno mesto v Sloveniji. Njihov muzej hrani presenetljivo tisočletno arheološko dediščino, ki pripoveduje zgodbo starejše železne dobe, ko je mesto trgovalo s celoto nekdanjo Evropo. 

 

Piran je mesto nastalo na soli, soline danes občudujemo kot preplet naravne in kulturne dediščine. Je tudi rojstni kraj slovitega violinista Giuseppeja Tartinija, v čigar spomin poleti potek glasbeni festival.

 

Na Ptuju prebivalci pripovedujejo zgodbe vse od rimskih časov dalje, mestni statut iz leta 1376 pa pravi, da je eno najstarejših mest. Mističnost mesta ohranjajo kurenti, ki ob koncu zime s plesom preganjajo vse kar je slabega.

  

Srednjeveško mesto Radovljica vabi s stavbami poslikanimi s freskami, mestnim obzidjem, edinim ohranjenim obrambnim jarkom, muzejem čebelarstva ter z izjemnim festivalom čokolade.

   

Slovenske Konjice pod skrivnostno Konjiško goro in vinorodnimi griči, tisočletno starotrško zasnovo se ponašajo z mnogimi priznanji najlepšega izletniškega mesta in zlato medaljo na  evropskem tekmovanju Entente Florale.

   

Škofja Loka je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto, kjer zamorec v grbu navdihuje z mnogimi zgodbami. Škofjeloški pasijon, najstarejše dramsko besedilo v slovenščini, pripoveduje zgodbo Kristusovega trpljenja in je zaradi svoje enkratnosti vpisan na UNESCOv seznam nesnovne kulturne dediščine. 

  

Tržič je mesto čevljarjev, na katere spominja vsako leto le še Šuštarska nedelja. V mestu je nekdaj živel maršal Radetzky, čigar slavni marš ob novem letu igrajo Dunajski filharmoniki. 

 

Žužemberk, kjer se na strmi pečini nad reko dviga mogočni Žužemberski grad, je prizorišče vsakoletnih trških dni. Zgodbe iz gradu pa še vedno krožijo med prebivalci.

    

Besedilo: Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije

 

 

Biserne zgodbe

Tako kot na ogrlico nizamo bisere tako nizamo tudi zgodbe naših mest, da nastane pisana in dragocena ogrlica zgodb, ki se prelijejo v pravljico zgodovinskih mest.

   

In ko zvedavi turisti, redni obiskovalci, naključni sprehajalci stopijo skozi stara mestna vrata pravljica o zgodovinskih mestih oživi in ni več pravljica, pač pa so to Dragocenosti starih mestnih jeder. Mojstrovine, ki so se ohranile tisočletja. Žive zgodbe, ki jih je zapisal čas.Tak je tudi naslov monografije, ki smo jo članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije izdale ob praznovanju 15 letnice svojega obstoja in delovanja. V knjigi so uvodoma predstavljena mesta, za tem pa ob vsakem mestu tri uspešno izvedene prenove stanovanj, poslovnih ali javnih prostorov. S knjigo smo želeli prikazati, da so naša mesta, čeprav stara, še vedno mlada in vitalna ter polna življenja. Avtorica monografije prof. dr. Živa Deu v uvodu zapiše: »Bogastvo naše dežele je zato nedvoumno odmerjeno z lepoto starih mestnih jeder. Ta s svojo skozi stoletja pridobljeno svojstvenostjo, raznolikostjo in izvirnostjo predstavljajo pomemben del prostoru in narodu pripadajoče kulturne dediščine«. Zato vabljeni na pot po Sloveniji, kjer vas bodo odprtih rok sprejela Slovenska zgodovinska mesta. 

 

Več na spletni strani www.zgodovinska-mesta.si

Ptuj. Foto: Jure Fundak/STO
Piran. Foto: Barbara Kožar
Novo mesto. Foto: Jošt Gantar/STO
Kranj. Foto: Matej Vranič