Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO, JULIJ/AVGUST 2016: SLOVENSKI OLIMPIJCI DANES

Uspešni tudi na drugih področjih

 

S čim se danes, po zaključeni športni karieri, ukvarjajo naši Olimpijci? Mnogi športniki so se podali v podjetniške vode, spet drugi so svoje delo povezali s svojimi športnimi izkušnjami in danes prenašajo znanje na mlajšo generacijo, nekateri izmed njih pa so iskali in našli priložnosti tudi v tujini.

   

Eden najuspešnejših slovenskih športnikov, telovadec Miroslav Cerar, ki je blestel na Olimpijskih igrah v Tokiu (1964) in v Ciudad de Mexico (1968), je v gimnastiki (konj z ročaji) postal dvakratni olimpijski prvak. Že med tekmovalno kariero je uspešno končal študij prava in  dolga leta delal kot odvetnik.

    

Nekdanji smučar Jure Franko, dobitnik srebrne olimpijske medalje leta 1984 v Sarajevu, je dve desetletji preživel v ZDA in na Japonskem ter se izkazal v podjetništvu. Danes se njegovo podjetje Prospot ukvarja s produkcijo slovenskih odrskih različic znanih muziklov, ki navdušujejo domače in tuje občinstvo.

   

S trgovino se danes ukvarja kar nekaj športnikov npr. smučarska tekačica Petra Majdič, veslač Iztok Čop in športni strelec Rajmond Debevec. Petra Majdič je na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru osvojila bronasto olimpijsko medaljo, ki je bila tudi prva medalja za Slovenijo v disciplini tek na smučeh. Uspešna športnica je danes ekskluzivna zastopnica za Slovenijo finskega proizvajalca športnih oblačil, obutve in opreme One way. Med drugim prodaja tudi svojo kolekcijo oblačil, vodi delavnice team building ter predava o marketingu in motivaciji.

  

Iztok Čop, najuspešnejši slovenski veslač, je z Luko Špikom osvojil komplet olimpijskih medalj, skupaj z Denisom Žvegljem pa je priveslal tudi do prve olimpijske medalje za samostojno Slovenijo. Čop je danes kot svetovalec še vedno povezan z veslanjem. S proizvajalcem čolnov Filippi sodeluje pri uvajanju novosti na področju veslaške opreme.

   

Kajakaš na divjih vodah Andraž Vehovar je na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti osvojil prvo srebrno olimpijsko kolajno za samostojno Slovenijo. Že med športno kariero je opravil študij MBA, danes pa se lahko pohvali tudi z nazivom doktor znanosti. Ustanovil je tudi svoje podjetje, ki se ukvarja s trženjskim in marketinškim svetovanjem.

Nekateri športniki so se podali tudi v gostinstvo. Veslač Jani Klemenčič, dobitnik bronaste medalje na OI v Barceloni leta 1992, je že med veslaško kariero odprl bar. Pozneje je iz bara nastala restavracija Chilli.

   

Metalec kladiva Primož Kozmus je vrhunec kariere dosegel na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, kjer je osvojil zlato odličje. Blestel je tudi štiri leta pozneje v Londonu, ko je osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Trenutno se ukvarja s turizmom, odprl je Hostel Kozmus in Klub pod lipo v Brestanici in je lastnik športnega društva.

  

Prenos znanja in izkušenj na nove generacije športnikov

 

Tudi delo z mladimi športniki je priljubljena dejavnost bivših vrhunskih športnikov, saj na tak način ostajajo povezani s svojim športom. 

   

Brigita Bukovec je dobitnica prve slovenske olimpijske medalje v atletiki. V Atlanti je l. 1996 osvojila srebrno medaljo v teku na 100 metrov z ovirami. Po koncu kariere se v okviru svoje Atletske šole ukvarja z najmlajšimi športniki.

   

Primož Peterka, dobitnik bronaste olimpijske medalje iz Salt Lake Cityja (2002) v moštveni preizkušnji, je postal pomočnik trenerja slovenske ženske smučarsko skakalne reprezentance.

   

Urška Žolnir je prva Slovenka, ki je pod samostojno Slovenijo osvojila zlato olimpijsko medaljo, in sicer na OI leta 2012 v Londonu. Že prej, leta 2004 v Atenah, je prejela bronasto olimpijsko medaljo.  Danes je Urška trenerka judoistov v najuspešnejšem slovenskem judo klubu Sankaku.

    

 

Avtor: Danila Golob

 

Jure Košir, vrhunski alpski smučar, ki je leta 1994 osvojil bronasto medaljo v slalomu na olimpijskih igrah v Lillehammerju, tudi po zaključeni smučarski karieri ostaja zvest športu. Danes se ukvarja s športnim marketingom, organizacijo športnih dogodkov in zastopanjem športnikov, odprl pa je tudi trgovino s športnimi izdelki Forma F+.

Rajmond Debevec, Slovenec z največ olimpijskimi nastopi, je še vedno v vrhu svetovnega strelskega športa. Med neštetimi kolajnami ima tudi zlato olimpijsko medaljo iz Sydneyja in bronasti iz Pekinga in Londona. Debevec je že leta 1990 ustanovil specializirano trgovino z opremo za športno streljanje, ki deluje še danes in je edina tovrstna trgovina v Sloveniji.

Sara Isaković, ki je na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu Sloveniji prinesla srebrno olimpijsko medaljo, je zaključila s športno kariero in se preselila v Dubaj. Na univerzi Berkely je diplomirala iz psihologije in ima v načrtu odprtje svoje consulting company in Dubai.