Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2016

Sinfo - november/december 2016

Slovenska mladina: dobro izobražena in apolitična

 

Kakšna je danes mladina v Sloveniji? Mladi Slovenci danes ne živijo bolje od svojih staršev, od velikih družbenih tem so se obrnili bolj na obrobne, osebne teme, politika jih ne zanima kaj dosti, pred kariero postavljajo družino, zdravje, osebne odnose in pa varnost.  Po udeležbi na volitvah so pod evropskim povprečjem, po izobraženosti pa v samem evropskem vrhu, kar ima verjetno za posledico, da ostajajo brez dela tudi mladi z diplomo.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

 

Sinfo - september/oktober 2016

Literatura: bistvo slovenske kulture

 

Le redko katera stvar Slovence določa tako kot knjiga, kultura in šolstvo. Knjiga je bila tudi naše največje orožje, saj smo več kot 400 let pred lastno državo že imeli slovenski prevod Biblije. Le redko katera stvar se tudi lahko primerja s književnostjo. Ta je namreč tista, ki zmore ujeti bistvo človeka, ki zmore spojiti duha časa z nesmrtnostjo in ki vidi onkraj površinskega in samoumevnega.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

 

Sinfo - julij/avgust 2016

Čudovita športna pot

 

V času olimpijskih iger v Braziliji pišemo o slovenskih športnikih. Samostojna Slovenija je namreč prehodila čudovito športno pot. V primerjavi z velikimi državami sicer nimamo prav veliko vrhunskih športnikov, imamo pa veliko šampionov, ki so v 25-ih letih osvojili kar 34 olimpijskih kolajn, od tega 19 na poletnih olimpijskih igrah. V vseh športnih, tudi neolimpijskih, so slovenski športniki osvojili 216 svetovnih naslovov in 10 velikih kristalnih globusov. Glede na število medalj imamo tretje najboljše športnike v svetu.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

 

Sinfo - maj/junij 2016

25 let je Slovenija država

 

 

Naša država vstopa v obdobje zrele demokracije. Je Slovenija danes zgodba o uspehu? Je. Slovenski bruto domači proizvod se je od leta 1991 do leta 2014 realno povečal za 75,2 %, BDP na prebivalca pa se je konec leta 2015 povzpel na čez 18 tisoč evrov. Imamo zdravstveni sistem, ki nam ga zavidajo, šolstvo je med boljšimi v Evropi, gospodarstvo je močno zraslo. Slovenija je postala zanimiva lokacija za tuje neposredne investitorje, slovenska znanost je odlična, mednarodno uveljavljena in vplivna. Številni dosežki jo postavljajo v sam svetovni vrh.

Izbor člankov v slovenščini:

 

 

Sinfo - marec/april 2016

Zelena Slovenija

 


Čista in neokrnjena narava, zdrava in lokalno pridelana hrana, izredno vodno bogastvo in ena najbolj čistih pitnih vod na svetu so nedvomno ključne prednosti Slovenije. Narava je Slovencem podarila na tisoče hektarjev prvovrstnega gozda, ki so ga generacije naših prednikov skrbno vzdrževale in s tem povečevale edino strateško surovino, ki jo imamo. V obdobju, ko se vedno bolj srečujemo s podnebnimi spremembami, je pomen gozda in lesa večji kot kdaj koli prej, saj nič ne more nadomestiti procesa vezave CO2 v les.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - januar/februar 2016

2016 - Stoletni sen nekaj generacij

 


Kar dosti poguma, smelosti in drznosti je bilo potrebno, da smo si Slovenci pred 25-imi leti na demokratičen in predvsem miroljuben način izborili samostojnost in neodvisnost. In s tem udejanili vsaj 150 letni sen nekaj generacij Slovenk in Slovencev. Enoletno praznovanje v letošnjem letu se je začelo že z obeležitvijo obletnice plebiscita, nadaljevalo pa se bo vse do konca leta, ko bo minilo 25 let od sprejetja prve slovenske ustave.

Izbor člankov v slovenščini: