Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2014

Sinfo - december 2014

Decembrski čas je čarobnost, ki jo ustvarjamo tudi mi

 
December ni le mesec prenapolnjenih vrečk in vonja po cimetu, je tudi mesec, ko imamo več časa, da se zazremo vase in se vprašamo, kaj smo naredili za sočloveka? Obdarovanje tako postane lahko darovanje – svojega časa, nasmeha, objema, stiska rok in tudi konkretne pomoči. S tem, ko se vživimo v to božično bistvo, sprožimo poseben tok – veličasten vzgib dobrote. Prav zato v tokratni številki revije Sinfo v središče postavljamo zgodbe in ljudi, ki cenijo solidarnost, poštenost in razumevanje.

  

Vsi, ki ustvarjamo revijo Sinfo vam želimo lepe praznike in srečno v novem letu. Naj ti prazniki obogatijo vašo dušo s trenutki, ko boste v prihajajočem letu tudi sami imeli priložnost za pomoč sočloveku. V srcu boste takrat zagotovo spet podoživeli ta praznični čas – topel objem božičnih praznikov.

Izbor člankov v slovenščini:

   

Sinfo - november 2014

Kdo določa trende v Sloveniji?

 

So to inovatorji, uspešne firme, pogumni in prodorni posamezniki? Prav gotovo. Najdemo jih v gospodarstvu, znanosti, umetnosti, športu, modi, turizmu. In vsi pripovedujejo zanimive zgodbe. V novi številki Sinfa.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - oktober 2014

Slovenski jezik se mora ohraniti in negovati

  

Tokrat se posvečamo slovenskemu jeziku, ki je pomemben del družine svetovnih jezikov. Kultura kot valovanje ustvarjalnega duha je Slovence iz ljudstva preoblikovala v narod in v nacijo. Samostojna slovenska država mora zato biti in ostati zanesljivo poroštvo za ohranitev slovenskega jezika. Slovenski jezik je bogat in ne danes ne jutri še ne sme izumreti. Ne sme postati jezik v nevarnosti.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - september 2014

Ljubljana je mesto z zanimivo preteklostjo in perspektivno prihodnostjo

  

V Ljubljani letos obeležujemo jubilej ustanovitve rimske province Emone. V začetku 1. stoletja so namreč Rimljani na prostoru današnjega središča Ljubljane, ob levem bregu reke Ljubljanice, postavili svojo kolonijo Julijo Emono. Ljubljana torej že vsaj 2000 let doživlja svoj razvoj kot živahno politično in kulturno središče nekega imperija in zdaj države. Danes je Ljubljana prestolnica, sodobno mesto, po oceni Lonely planeta pa destinacija, ki je vredna ogleda.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - julij/avgust 2014

Blejski strateški forum 2014

  

Tema letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki smo ga v tokratni številki postavili v središče, je zaupanje. Kaj sploh je zaupanje? Je to osebna zadeva ali vrednota, ki bi morala biti cilj vseh, cele skupnosti? To misel smo vpletli v kar nekaj intervjujev in člankov. Zaupanje je namreč lahko zaupanje v osebo, znanje, sodelovanje. Zaupanje torej ni mala stvar, treba ga je gojiti in sodelovati.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - junij 2014

100. obletnica prve svetovne vojne

  

V tokratni številki revije Sinfo ob 100. obletnici prve svetovne vojne osvetljujemo slovenski vidik te vojne. Ta je Slovence prizadela kot posameznike in kot narod. Zgodbe so različne, mi bomo osvetlili nekatere. Naj bo to vzpodbuda tudi vašemu raziskovanju

Izbor člankov v slovenščini:

 

 

Sinfo - maj 2014

V nas bije pomorsko srce

 

Slovenijo vam tokrat predstavljamo kot pomorsko državo. Slovenci smo narod z mogočnim stoletja starim pomorskim srcem. Morje imamo radi, tudi geografsko je blizu pravzaprav vsakemu slovenskemu mestu. Ob sprehodu skozi ulice Pirana, Izole, Strunjana, Portoroža, Ankarana in Kopra je vtis enoten: to so različna mesta, vsa s pomorsko identiteto pa hkrati z raznoliko zgodovino in vsebinskim poudarkom. Slovenci ohranjamo do svoje pomorske kulturne dediščine ljubezen in spoštovanje tudi danes - skozi hobije, šport in gastronomijo. Ne ustavite se samo ob tekstu, odpravite se na slovensko obalo. In potem ne bo več dvoma – Slovenija je dežela, kjer bije tudi morsko srce.

 

 

       Izbor člankov v slovenščini:

 

 

       

Sinfo - april 2014

Deset let v EU

 

Prvega maja pred desetimi leti je Slovenija postala polnopravna članica EU. S članstvom je izpolnila temeljno zunanjepolitično strategijo. Aprilsko številko tako posvečamo tej pomembni prelomnici v zgodovini države. O svojih spominih vključevanja v to integracijo, še bolj pa o izzivih, ki nam jih skupnost postavlja, je spregovorilo nekaj vidnih slovenskih javnih osebnosti.

Vabimo pa seveda tudi k branju drugih, številnih zanimivih vsebin.

 

  

          Izbor člankov v slovenščini:

         

 

Sinfo - marec 2014

Pomembno je verjeti v uspeh

 

Za nami je prva obletnica mandata vlade Alenke Bratušek. Sredi marca so predsednica vlade Alenka Bratušek in posamezna ministrstva predstavili svoje dosežke in prednostne cilje za naslednje leto. Zato smo to temo postavili v središče in za vas pripravili tudi intervju s premierko.

 
Čeprav so Olimpijske in Paraolimpijske  igre v Sočiju že za nami, še vedno ne moremo pozabiti vznemirjenja ob stiskanju pesti za slovenske hokejiste, Tino, Anžeta, Tejo, Vesno, Petra, Jakova, Tomaža, Gala in druge – vse same izjemne športnike. Pozitivnega vzdušja smo se lahko naužili tudi v pustnih dneh. Slovencem res ni treba na karneval v Brazilijo ali v Benetke, saj je veliko zanimivega že dosti bližje, zagotovo pa na Ptuju, v Cerknici, v Ljubljani in še kje.

 
V želji, da bi bil Sinfo dostopen čim širši javnosti, ga za vas pripravljamo tudi že v i.book obliki, kjer lahko najdete še več fotografij pa tudi dodatne povezave, ki vam bodo o Sloveniji povedale še več.

 
Izbor člankov v slovenščini: 
  

    

 

Sinfo - februar 2014

Dežela mnogih hrabrih podob

 

Slovenija je bila februarja ukleščena v led. Škoda na infrastrukturi je ocenjena na 120 milijonov evrov, škoda v gozdovih, to naj bi se jo pospešeno odpravljalo tudi z vladnim predlogom novele zakona o gozdovih, ki je že v parlamentarnem postopku, pa na 194 milijonov evrov. Poročamo tudi o OI grah v Sočiju, naši športniki so namreč resnično neverjetni. Tako tisti zlati, kakor srebrni in bronasti pa tudi vsi drugi, ki so tekmovali v Sočiju. O njih bomo seveda še pisali. Preberite pa si tudi pozitivne zgodbe iz sveta gospodarstva, znanosti in kulture. Tudi teh je v februarski številki veliko.

 
Izbor člankov v slovenščini: 
      

Sinfo - januar 2014

Pred vrati so Olimpijske igre - Soči 2014

 

Pred vrati so olimpijske igre, zato smo jim v tej številki dali še posebno pozornost. Za vas smo pripravili intervju s Petro Majdič, vodjo slovenske olimpijske reprezentance, ki je podelila svojo izkušnjo olimpijskih iger pa tudi pričakovanja na Olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Slovenci imamo lahko upravičeno velika pričakovanja, saj je veliko naših športnikov že posegalo po najvišjih mestih v pretekli in tudi letošnji sezoni. Športna in olimpijska tradicija v Sloveniji je del nacionalne kulturne dediščine. Morda smo po številu prebivalcev Slovenci res majhna nacija, a v športu smo nedvomno veliki.

 
Izbor člankov v slovenščini: