Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2013

Sinfo - december 2013

Naj vas v Novem letu navdihnejo pozitivne zgodbe

 

Času primerno priča decembrska številka o slovenskih etnoloških značilnostih. Ena takšnih je prekmurski sejem Mikloševo senje. Pogovarjali smo se z direktorico SEM Bojano Rogelj Škafar in predsednikom Ustavnega sodišča RS Miroslavom Mozetičem ter dr. Janezom Bogatajem. Med bralci Sinfa smo poiskali Slovence, ki živijo v tujini in jih povprašali, kako med božično – novoletnimi prazniki ohranjajo slovensko tradicijo in jo združujejo z navadami tujega okolja. Ponovno vam predstavljamo mlade podjetnike in že izkušena podjetja. V tokratni številki smo za vas pripravili tudi strip in križanko.


Z branjem odkrivamo sebe, svet in življenjske sopotnike. Toliko bolj je zato privilegij zgodbe tudi pisati. V uredniškem odboru vam želimo v novem letu vse dobro. Naj vas navdihnejo pozitivne zgodbe. Tako bodo tudi novoletni sklepi in želje prej uresničljivi.

 
Izbor člankov v slovenščini: 
       

Sinfo - november 2013

V vrtincu Meseca oblikovanja

 

V tokratni številki smo v središče postavili predvsem Mesec oblikovanja in vrhunce slovenskega oblikovanja.
Jesensko kulturno dogajanje je v oktobru zaznamovala tudi podelitev Borštnikovega prstana. Predstavljamo vam Andrejo Seršen Dobaj, dobitnico Borštnikovega prstana.
Slovenci postajamo tudi narod tekačev in ne le smučarjev. Število udeležencev ljubljanskega maratona je bilo letos rekordno in zato se temu dogodku nismo mogli izogniti.

 
Izbor člankov v slovenščini: 
       

Sinfo - oktober 2013

Nasmehi jeseni

 

Jesen je praznični čas. V tem letnem času se veselimo darov, ki jih podari narava. Zato je tudi še toliko bolj pomembno, da do narave gojimo spoštljiv odnos. V središče zato tokrat postavljamo kmetijsko in okoljsko problematiko, za vas smo pripravili intervju z mag. Dejanom Židanom, ministrom za kmetijstvo in okolje, prav tako pa smo v tokratni številki revije izpostavili kampanjo z naslovom »Vklopi razum, zahtevaj račun!«.

Za vas smo v tej številki pripravili tudi intervju z Rokom Bičkom o njegovem filmu »Razredni sovražnik«, predstavljamo vam ekološko posestvo Trnulja, kulinarični festival, uspešna podjetja in še mnogo drugega.

Ker se je jesen šele začela, vas vabimo, da tudi vi obiščete kakšen festival, ekološko kmetijo, trgatev ali pa vsaj nazdravite ob kozarcu mladega vina. In kupujte lokalno – pa račun vzemite! Smo v prazničnem času. Izkoristimo ga za druženje.

Izbor člankov v slovenščini:  

                      

 

 

Sinfo - september 2013

Navdihujoče zgodbe

 

S septembrsko številko revije Sinfo zaključujemo uspešno zgodbo priprav, dogajanja in uspehov Eurobasketa. Ko smo se pred tekmo ali med tekmo spraševali, ali bodo slovenski košarkarji tudi v tej tekmi premagali nasprotnika smo ugotavljali, da je za zmago potrebna ne samo tehnika, ampak tudi timska igra in igranje s srcem. In vsakič, ko je bilo to združeno, smo na koncu lahko ploskali. Seveda pa smo bili ves čas ponosni, tudi takrat, ko ni šlo vse gladko, da Slovenijo na Eurobasketu predstavlja tako vrhunska ekipa. O košarki in zgodovini slovenske košarke je za vas spregovoril tudi legendarni Ivo Daneu, najboljši slovenski košarkar vseh časov.

 

V središče tokrat postavljamo temo, ki smo ji do sedaj v reviji posvečali bolj malo pozornosti, je pa zelo aktualna. Za vas smo zato pripravili intervju z ministrom za obrambo Romanom Jakičem. Od 1. do 3. oktobra letos bo namreč na Brdu pri Kranju potekalo tudi celostno regionalno srečanje obrambnih ministrov Jugovzhodne Evrope in Zahodnega Balkana. O varnostnih vprašanjih in drugih aktualnih politično - gospodarskih vprašanjih smo se za vas pogovarjali tudi z veleposlanikom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Andrewjem Pageom.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - avgust 2013

Naj odmeva iz srca »Dajmo zdaj, Slovenija!«

 

Eurobasket in BSF (Business strategic forum) sta osrednji temi v avgustovski številki Sinfa. Blejski strateški forum 2013 nosi naslov »Spremembe v Evropi in v svetu.« Za kakšne spremembe in izzive gre smo povprašali ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Ena pomembnejših tem BSF je tudi okoljevarstvena problematika, zato smo se posvetili tudi prizorišču foruma, Bledu. Predstavljamo vam ga kot kraj čudovite narave, zanimive zgodovine, center veslaškega športa in samosvojega ustnega izročila. Nestrpno pričakujemo tudi evropsko prvenstvo v košarki Eurobasket. To bo zagotovo nepozaben dogodek in greh bi ga bilo zamuditi. Poleg dobrih tekem in nepozabnega vzdušja, polnega adrenalina ter vzhičenosti, bo ta dogodek vsem navijačem ponudil tudi vrhunsko kulinariko, kranjsko klobaso, vinsko šunko in odlična slovenska vina.

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - julij 2013

V pričakovanju počitnic in lepih doživetij

S tokratno številko postajamo že počitniški – predvsem v duhu morja in sonca. Zato vam tokrat predstavljamo zanimivo zgodovino, še več, zgodbo slovenskih solin. Zanimivo se nam je zdelo prikazati vam ta delček zgodovine, ki sicer v sedanjem trenutku pridobiva tudi že komercialno podobo, vendar še vseeno v duhu narave in ohranjanja te izjemne naravne dediščine.
Najpomembnejši politični dogodek v naši regiji tega meseca je zagotovo vstop sosednje Hrvaške v Evropsko unijo. Meja med Slovenijo in Hrvaško je odprta in pregrada odstranjena. Sledi poglabljanje sodelovanja v luči vseh dobrih želja, ki so bile izrečene v okviru tega zgodovinskega dogodka.
Želimo vam prijetne in sproščene počitnice – med njimi pa preberite tudi našo skupno revijo – Sinfo. Uživajte!

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - junij 2013

Praznujemo dan državnosti

 

V tem mesecu praznujemo dan državnosti, objavljamo čestitke predsednice vlade, predsednika republike in predsednika Državnega zbora. Čestitamo tudi vsem Slovencem in vabimo k praznovanju vse, ki imajo Slovenijo radi, čeprav je njihova domovina drugje. V mesecu juniju smo praznovali še en državni praznik – Dan Primoža Trubarja, ki je ena najpomembnejših osebnosti, pomembnih za oblikovanje slovenskega naroda. Je avtor prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku, protestantski duhovnik in prevajalec, pobudnik oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in posledično tudi političnega prostora. Predstavljamo vam tudi knjigo, ki jo je slovenski Državni zbor izdal za najmlajše in nosi naslov »Ilustrirana ustava«. Ob nekaterih ilustracijah se boste tudi nasmejali. In prav je, da vas spravljamo v dobro voljo.

 Izbor člankov v slovenščini:

Sinfo - maj 2013

Vse najboljše Evropska unija!

 

V tem letu, še posebej pa v mesecu maju, se veselimo naše širše domovine. Smisel praznovanja evropskega leta državljanov in Dneva Evrope je predvsem v tem, da se spodbudi medkulturno razumevanje, toleranco in solidarnost.  V tem duhu so po slovenskih mestih potekali različni dogodki. Nekatere izmed njih predstavljamo tudi v reviji Sinfo.

Maj so zaznamovali tudi ukrepi, ki jih je sprejela slovenska vlada: nacionalni reformni program za leti 2013 in 2014 ter program stabilnosti. Sprejeti ukrepi so pomembni, saj predstavljajo sporočilo finančnim trgom in mednarodni javnosti. Na podlagi ocene obeh dokumentov bo Evropska komisija 29. maja predstavila morebitna priporočila.

 

Izbor člankov v slovenščini:

Sinfo - april 2013

Slovenija je  konec meseca marca dobila novo slovensko vlado, ki jo vodi premierka Alenka Bratušek

 

V nadaljevanju vam zato predstavljamo novo vladno ekipo in bistveni del njenega koalicijskega programa – ukrepe, ki naj bi zagotovili stabilnost države. Te je premierka Bratušek predstavila tudi že v Bruslju. Pomemben dogodek na političnem parketu je tudi dejstvo, da so slovenski poslanci soglasno ratificirali hrvaško pristopno pogodbo za vstop v EU.

Letošnjo zimo smo se navduševali predvsem nad slovenskimi športniki. Res je, da je bila osupljiva zlasti Tina Maze, vendar so bili občudovanja vredni tudi drugi naši športniki. V nadaljevanju si lahko preberete tudi naš intervju z junakinjo belih strmin.

Za vas smo v tej številki pripravili tudi intervju z izvršnim kreativnim direktorjem oglaševalske agencije Pristop Aljošem Bagolo, saj v središče postavljamo tudi izražanje skozi sliko, besedo, prispodobo in vizijo,  ter intervju z japonskim ambasadorjem v Sloveniji Shigemi Jomorijem. Kar nekaj strani smo posvetili tudi slovenskemu biseru – Postojnski jami, ki letos obeležuje 800 letnico obiskovanja.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - februar 2013

Mesec februar je predvsem praznik slovenske kulture

 

V Sloveniji   8. februarja praznujemo kulturni praznik, v spomin na velikega pesnika Franceta Prešerna. V središče te številke smo zato postavili pomen dr. Franceta Prešerna za slovensko kulturo in slovensko  državo ter predstavili letošnje Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada.

V središče postavljamo tudi osebni zgled izjemnega človeka – slovenskega misijonarja Pedra Opeke – kandidata za Nobelovo nagrado. Mesec februar je zapisan tudi kostumografiji in maskam. Zato ne izpostavljamo samo karnevalske kostumografije
in praznovanja pusta, ampak tudi ljudsko kostumografijo, s katero narod izraža svojo individualnost.

 

 

 Izbor člankov v slovenščini

Sinfo - januar 2013

Z začetkom leta uvajamo v Sinfu nekaj novosti. Nekatere smo za vas pripravili že v tej številki, z nekaterimi pa vas bomo razveseljevali še v prihodnjih mesecih. Predvsem bo Sinfo izhajal pogosteje in bo vsebinsko bolj enoten.  V tej številki smo izpostavili vrednote svobode, demokracije, parlamentarizma in dialoga. Poudarili smo zmagovalni in kreativni duh. Na ta način smo obeležili tudi še mesec december, saj je ob zaključku preteklega leta minilo dvajset let od ustanovitve zasedanja prvega sklica Državnega zbora Republike Slovenije.

Izbor člankov (v slovenščini):