Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2012

Sinfo - december 2012

Natanko leto dni je minilo od predčasnih volitev. Ob izteku leta je čas, ko se pregledajo dosežki prvega leta mandata. Vlada si je zastavila ambiciozen nabor reform – od spremembe pokojninske, delovno pravne zakonodaje, vzpostavitve sodobnega sistema upravljanja z državnimi naložbami, vzpostavitev sistema za stabilizacijo bančnega sistema, pa tja do oblikovanja vzdržnega dve-letnega proračuna. Od omenjenih reformnih predlogov so vsi razen nove delovno pravne zakonodaje že prestali parlamentarno proceduro. Zatika se pri uveljavitvi zakonov, saj ima Slovenija eno od najbolj 'referenda-friendly' ustavnih ureditev. Praktično za vsak zakon – celo za Zakon o izvrševanju proračuna - se lahko sproži referendumski postopek. Zato praktično ni reforme v Sloveniji, ki se ne bi tako ali drugače soočila s proceduralnimi zapleti v zvezi z referendumom. V slovenski politiki se posledično krepi prepričanje, da bi veljalo referendumsko zakonodajo narediti bolj življenjsko. Več >> (v angl.)

 

 

Izbor člankov (v slovenščini):

 

Sinfo - oktober 2012

Oktobrska številka Sinfa: Najpomembnejši sistemski oziroma strukturni ukrepi za spodbujanje gospodarstva
Predstavljamo najpomembnejše sistemske oziroma strukturne ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Predlagane rešitve na štirih zakonodajnih področjih - trg dela in pokojninski sistem, bančni sistem, širše poslovno okolje ter kmetijstvo in okolje - so rezultat visokega soglasja koalicijskih partnerjev. Nova zakonodaja bo tako zagotovila večjo prožnost trga dela, povečala učinkovitost delovnopravnega varstva, zmanjšala delo na črno z občasno in začasno aktivnostjo upokojencev in brezposelnih, prilagodila trg dela trendu staranja prebivalstva in zagotovila finančno vzdržnost pokojninske blagajne. Več >> (v angleščini)

 

 

Izbor člankov (v slovenščini): 

 

- Le sprejetje nujno potrebnih reform bo Sloveniji omogočilo gospodarsko rast in izhod iz krize (oktober 2012

- Andrej Vizjak: Drug do drugega moramo biti pravični, solidarni in spoštljivi (intervju, september 2012)

- Boris Pahor - 99 let (avgust 2012)

- London Laško Pub – zbirališče Slovencev med OI (avgust 2012)

- Izjemen uspeh Slovenije na olimpijskih igrah v Londonu: Slovenija šesta po medaljah na prebivalca (avgust 2012)

-Dežela kozolcev /Prvi muzej kozolcev na prostem na svetu (julij 2012)

- Objekt KSEVT v Vitanju zgrajen, zdaj priprave na septembrsko odprtje (julij 2012)

 

Sinfo - junij 2012

Junijska številka Sinfa: V znamenju paketov za gospodarsko rast

Varčevalni paket je stopil v veljavo. Prvič v zgodovini države je vlada skupaj s sindikati dosegla dogovor, s katerim se znižujejo plače javnih uslužbencev ter nadomestila nekaterih pravic iz delovnega razmerja in s področja sociale. Po dolgotrajnih in napornih pogajanjih, ki jih je na vladni strani vodil minister za delo družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, je pogajalcem 'pet pred dvanajsto' uspelo doseči soglasje o nujnem zatiskanju pasu, rožljanje z referendumom, ki je bilo ves čas prisotno, pa je potihnilo. Več >> (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

 

-Jože Colarič: Okolje v Sloveniji že dolgo ni bilo tako ugodno za naložbe

- Vladni ukrepi - paketi za gospodarsko rast

- Matevž Lenarčič - Tudi v zraku trdno na zemlji

- Socialno podjetništvo - del gospodarskega razvojnega modela

- Zdravo, lepo, etično in v veselje celotni družini

 

Sinfo - maj 2012

Majska številka Sinfa: Uravnotežen proračun

Vladni varčevalni ukrepi so žal med drugim oklestili tudi našo revijo, ki bo poslej izhajala le vsak drugi mesec. Vlada želi tako z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov. »Slovenija še ni tako daleč, da bi ji grozil stečaj, je pa res, da nam — če ne bomo pokazali odločnosti in tudi sposobnosti, da ukrepe izvedemo — lahko zelo hitro grozijo ukrepi EU. Temu bi se zdaj z varčevalnimi ukrepi radi izognili,» opozarja minister za finance Janez Šušteršič v tokratnem intervjuju. Več >> (v angleščini) 

 

Izbor člankov (v slovenščini):

 

- Janez Šušteršič: V Sloveniji imamo preveliko javno porabo (intervju)

- Socialni sporazum - Prvo srečanje vlade s sindikati in delodajalci (27. februar 2012)

- Dobre prakse zniževanja izpustov CO2

- Gibalo razvoja v Posočju

- Domovi tretje generacije – evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami

- Posodi svojo nogo in zavihaj hlačnico

 

Sinfo - februar 2012

Februarska številka Sinfa: Prisegla nova slovenska vlada

S 50 glasovi za je bila 10. februarja imenovana druga vlada Janeza Janše in deseta slovenska vlada. Novi premier je po imenovanju dejal, da se je s tem končala politična kriza v državi, prvi izziv pa bo rebalans proračuna. Javno porabo bo treba zmanjšati za 10 odstotkov. »Tega ni mogoče narediti linearno, ker ponekod ni rezerv, in bo tam, kjer so, treba poseči globlje,« je napovedal Janša. Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

-Prisegla nova slovenska vlada - zagon novega ekonomskega cikla

-Mesto, skupnost, misel in umetnost - štiri osrednje teme programa EPK na Portugalskem

-Slovenija se predstavlja - Milan 2012

 

Sinfo - januar 2012

Januarska številka Sinfa: 20 let priznanja Slovenije: darilo, ki zavezuje
Natanko pred dvajsetimi leti je mednarodna skupnost Sloveniji izstavila odlično spričevalo o njeni zrelosti in sposobnosti za vsestransko delovanje na svetovnem prizorišču. Mednarodna priznanja, ki so se vsula v slovensko naročje pred dvajsetimi leti, pomenijo usoden zgodovinski prelom, narodom namreč ni mogoče doseči nič večjega od samostojne državnosti. O spominih na osamosvajanje Slovenije in alternativah prihajajočega časa smo se tokrat pogovarjali s predsednikom države dr. Danilom Türkom. Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):
-
20 let po mednarodnem priznanju

- Niko Kralj, neznani znani oblikovalec

- Mitja Okorn - kreativni intelektualec in mojster izvabljanja emocij

- Danilo Türk: Jasneje opredeliti svoje prioritete in stališča (intervju)