Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2011

Sinfo - december 2011

Decembrska številka Sinfa: Čas pričakovanj
Najdaljši in najbolj vesel mesec  v letu, december, občutimo kot nekaj posebnega, navdaja nas s posebnim nemirom in nas napolni  s pričakovanji nečesa, česar morda sploh ne znamo opredeliti. Prav v času, v katerem je trenutno Slovenija, ko se postavlja nova vlada, je vanjo usmerjenih toliko več pričakovanj in upov za boljši in lepši jutri. Naj se v kar največji meri uresničijo!

Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

-Aleš Zalar (intervju): V celoti smo izpeljali veliko reformo kazenskega pravosodja

- Dogodki, ki so najbolj zaznamovali iztekajoče se leto

- Otvoritev SNG Opera in balet Ljubljana

- Avantgarda izpod Karavank

 

Sinfo - november 2011

Novembrska številka Sinfa: Čas je za akcijo! 
Ob koncu mandata vlade Boruta Pahorja pregledujemo in pišemo o njenih dosežkih. V javnosti je bila vseskozi deležna več kritik kot pohval, pri čemer ne bo odveč poudariti, da so največ težav tej vladi povzročili zunanji dejavniki, največja gospodarsko-finančna kriza v zadnjih 80 letih in pa institucionalna blokada reform z referendumi. Več > (v angleščini)

 


Izbor člankov (v slovenščini):
-
Evropski teden zmanjševanja odpadkov

- Pivka ponuja zares veliko!

- Dr. Peter Kraljič: Potrebujemo akcijo!

- Boštjan Šifrar, podjetnik

 

Sinfo - oktober 2011

Oktobrska številka Sinfa: V pričakovanju nove vlade

Vlada premiera Boruta Pahorja je v obdobju samostojne Slovenije prva, ki se je morala posloviti s predčasnimi volitvami. Predsednik države Danilo Türk je tako za 4. december razpisal prve predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji. Kako se bo po teh predčasnih volitvah oblikovala nova slovenska vlada, za katero si vsi želimo, da bi bila trdna, močna in pripravljena na odločanje o številnih izzivih? Več o tem v novi številki Sinfa. Več > (v angleščini)


Izbor člankov (v slovenščini):

-Svetovno najbolj razširjenja kampanja za trajnostno mobilnost učinkovito spreminja tudi navade Slovencev
- Slovenski strip se s svojo risbo predstavi

- 29. mednarodni grafični bienale

 

 

 

Sinfo - september 2011

Težki časi, še težje odločitve

Različni so razlogi zakaj so mnogi Slovenci pred davnimi leti zapustili domovino in različni so tudi razlogi zakaj so se vrnili.  Ko so se selili, so imeli s seboj le culo ali majhen kartonasti kovček ter dvoje pridnih rok, danes odhajajo vrhunsko izobraženi. Le malo se jih vrne. In vsakdo ima svojo zgodbo. Več > (v angleščini)

 

 

 

 

Izbor člankov (v slovenščini):

- Praznični glasbeni dogodek ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije

- Merilo je ljubezen do slovenstva /"Dobrodošli doma" - Srečanje Slovence iz sveta in izseljenstva 1. julija 2011 v Ljubljani

- 20 let slovenskega turizma

 

 

 

 

Sinfo - julij 2011

Moja, tvoja, naša Slovenija

Ne glede na medsebojne razlike imamo Slovenci vendarle skupen pogled na to v kakšni državi si želimo živeti: razviti, odprti, strpni, svobodni in solidarni, v  družbi kreativnih posameznikov  med najbolj razvitimi državami, skratka. Te vrednote smo si zastavili za cilj tudi pred 20-imi leti, ko se je Slovenija osamosvojila. Kako danes, 20 let potem, vidita tiste čase, kako se jih spominjata in kako jih projicirata na današnji čas takratni predsednik predsedstva SRS Milan Kučan in prvi predsednik vlade Lojze Peterle? Preberite v tokratnem intervjuju. Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

- "Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan." - Pogovor: Milan Kučan in Lojze Peterle

- 20 let Slovenske tiskovne agencije (STA)

- Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna - Hiša, v kateri je doma sonce

 

 

Sinfo - junij 2011

Drzno in enotno

V procesu osamosvajanja Slovenije pred 20-imi leti so mediji nedvomno odigrali ključno vlogo. Bitka za samostojnost se je bila zlasti pred javnostjo, ki naj bi predvsem prek medijev izvedela za našo resnico. In jo je. Le kdo se ne spomni takratnega sekretarja za informiranje Jelka Kacina in njegovega samozavestnega nastopa na TV, ki je vodil in tudi uspešno izbojeval medijsko vojno? Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

-Jedi za kralje in predsednike

-»Identiteta Slovenije – Oblikovanje za državo«

 

 

 

Sinfo - maj 2011

Zavezani reformam

Sintagma o nemško-francoskem vlaku že dlje časa kroži v javnosti, natančnejšo obliko pa je dobila v dokaj obvezujočem evropskem dokumentu z naslovom Pakt za evro, ki precej natančno določa pogoje za »članstvo« v elitnem evrskem klubu; v njem bodo tako lahko le države, ki bodo te pogoje natančno izpolnile, kajti po mnenju Berlina in Pariza, dveh nosilcev pakta, so to predpogoji za trdnost in ustrezno delovanje skupne evropske denarne enote evra. Da Slovenija "ujame" nemško-francoski vlak mora sprejeti strukturne reforme, tudi pokojninsko, zato namerava vlada ostati zavezana reformam. Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

-Prof. dr. Josip Miloš Turk: Poklic zdravnika nikoli ne preneha

-Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010: Duh po knjigi

 

 

Sinfo - april 2011

Iščimo rešitve, ne problemov

Poziva Tatjana Fink, direktorica podjetja Trimo, ena najuglednejših slovenskih direktorjev. Poudarja, da se veliko ženskega znanja in talentov še ne izkorišča in upa, da se bo ravnotežje med številom moških in žensk v managementu vendarle vzpostavilo. Pišemo tudi o državnih znamkah in o tem kako smo prišli od Lipovega lista do I feel Slovenia, pa o reformi skupne kmetijske politike EU do leta 2020, Acerju - prvi agenciji EU s sedežem v Sloveniji - Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), svetovno znani pianistiki Dubravki Tomšič Srebotnjak in drugih zanimivostih. Več (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):

- Od lipovega lista do I feel Slovenia

- Acer — prva agencija EU s sedežem v Sloveniji

- Miljenko Licul (1946-2009) 

 

Sinfo - marec 2011

Ponovna kandidatura Slovenije za nestalno članico  VS OZN za obdobje  2012-2013

Razumevanju  kandidature je posvečen precejšen del  revije, pri čemer ne gre za slučajnost naše zunanje politike, ampak za  njeno premišljeno dejanje v zadnjih letih in za umestitev naše  mlade države v širši mednarodni prostor. Nedvomno lahko Slovenija prinese nove poglede in nove teme, ki bodo odražale spremenjen koncept varnosti, ki presega ozka geopolitična pojmovanja in  vključuje tudi razvojne elemente, vprašanja človekovih pravic in odzivanje na  hitre spremembe sodobnega globaliziranega sveta.  

Več > (v angleščini)

 

Izbor člankov (v slovenščini):


-Prva varna hiša za študente v Evropi

- Miroslav Košuta, Prešernov nagrajenec 2011

- Anton Nanut, Prešernov nagrajenec 2011

 

Sinfo - februar 2011

Prelom leta je vedno primeren trenutek za najrazličnejše ocene o tem, v kakšnem gospodarskem stanju in kondiciji je preteklo leto končala država oziroma kako uspešno jo je vodila njena vlada; zlasti so takšni prerezi dobrodošli v času velikih sprememb, skozi kakršne je zaradi velike gospodarske krize zadnjih dveh let šla tudi Slovenija. Če oceno strnemo na kratko, lahko rečemo, da je Slovenija minulo leto 2010 končala gospodarsko zelo uspešno: njeni ekonomski kazalci so se glede na leto 2009 bistveno popravili, še bolj pomembno pa je, da v večini indikatorjev za 2010 in napovedi za 2011 Slovenija dohiteva in prehiteva povprečje držav evropske monetarne unije (EMU), torej kroga gospodarsko najbolj razvitih držav Evropske unije. Več > (v angleščini)


Izbor člankov (v slovenščini):

 

- Slovenka leta: Zmaga ženskih uspehov

- »Glavni cilj je izboljšanje konkurenčnosti, odličnost v poslovanju pa je temeljni garant konkurenčnosti« - intervju z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić

- Tudi Slovenija aktivno ob Mednarodnem letu gozdov

 

Sinfo - januar 2011

Mineva 20 let od odločitve za plebiscit o samostojnosti - 23. decembra 1990 je  na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno 88,5 odstotka vseh volivcev. Glasovali so za samostojno in neodvisno Slovenijo. „Plamen upanja je zagorel po vsej domovini, sanje so vsak dan bližje“, beremo v porumenelih člankih iz tistega časa.  Zastavljajo se vprašanja kaj je danes s  plamenom upanja, so se sanje uresničile, kakšno Slovenijo smo si naredili, kako v njej živijo ljudje, so um, talent in trdo delo v njej dovolj cenjeni in nagrajevani? Je v tej državi lepo  biti mlad? Na ta in številna druga vprašanja iščemo odgovore in jih bomo v posebni rubriki te revije iskali tudi v letu 2011. Več » (v angleščini)