Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV 2010

Sinfo - december 2010

Ajdovsko podjetje se je na svetovnem zemljevidu letalstva zapisalo kot standard za druge proizvajalce ultralahkih plovil in ime Slovenije poneslo v svet. V svetu znana in priznana je tudi naša tokratna intervjuvanka – znanstvenica Renata Salecl. Ime Slovenije sta v svetu utrdila tudi podjetnika leta Marjeta in Marino Furlan, ustanovitelja in lastnika podjetja Intra Lighting, ki zatrjujeta, da ne moreš dobro delati, če nisi optimističen, če ne verjameš v svoje delo in dobre rezultate.V tej številki berite še o drugi obletnici Pahorjeve vlade. Več » (v angleščini)

 

Sinfo - november 2010

Stabilizacija javnih financ je nujna in neizogibna

Kot večina vlad evropskih držav je tudi slovenska zelo globoko zarezala v državne izdatke. Ti ukrepi so bili z vidika države nujni in neizogibni, čeprav so bili kot povsod v Evropi so bili ti ukrepi sprejeti včasih tudi z nerazumevanjem. Vendar vlada ni imela izbire: stabilizacija javnih financ je nujen, neizogiben in tudi edini temelj, na katerem se lahko gradi bodoča gospodarska rast.  V tej številki berite tudi o razmerah, v katerih živijo mladi, o pridelavi vina ter v intervjuju o nagradi, ki jo je  združenje Manager za letošnjega managerja leta podelilo direktorju Term Olimia Zdravku Počivalšku. Finančni podatki namreč kažejo, da so Terme Olimia v desetih letih prihodke povečale kar za trikrat. več »  (v angleščini)

 

Sinfo - oktober 2010

Slovenija je v politično jesen stopila s sprejetjem enega najbolj pomembnih in daljnosežnih strukturnih ukrepov v zadnjih desetih letih, predloga sprememb pokojninske zakonodaje.

Političnih, ekonomskih ali demografskih dilem o tem, ali so takšne globoke družbene spremembe potrebne, niti ni bilo: prebivalstvo se stara, vse manj zaposlenih mora vzdrževati vse več upokojencev in državna blagajna tega bremena na zdrži več. Več o pokojninski reformi v tej številki Sinfa, v kateri objavljamo tudi intervju s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

več »

 

Sinfo - avgust 2010

Svetovno prvenstvo v nogometu je končano. Slovenija se ga bo rada spominjala saj jo je dokončno ustoličilo v zgornji dom svetovnega nogometa.

Slovenija se tako kot druge evropske države, pripravlja na večje gospodarske in strukturne spremembe, ki jo čakajo v jeseni (ustrezna pokojninska ter zdravstvena zakonodaja in politika, javne finance in državna uprava, prožnejši trg dela, odprava administrativnih ovir, posodabljanje gospodarske zakonodaje, nadaljnja privatizacija, pa infrastrukturne in druge razvojne naložbe – to je najmanj deset velikih nalog, s katerimi bo Slovenija stopila v jesen in ki jih je treba opraviti (ali vsaj zastaviti) vsaj do konca mandata sedanje vlade. več » (v angleščini)

 

Sinfo - julij 2010

Slovenski volivci so na junijskem referendumu podprli arbitražni sporazum, kot ga je s hrvaško vlado podpisal slovenski premier Borut Pahor in ki določa način reševanja mejnega vprašanja med sosednjima državama. V Šanghaju, gospodarskem središču rastoče kitajske ekonomije, se letos na svetovni razstavi EXPO 2010 predstavlja okoli 250 razstavljavcev. Med njimi tudi Slovenija, s svojim samostojnim paviljonom in temo predstavitve Odprta knjiga. Eden najbolj znanih filozofov na svetu Slavoj Žižek v svojem intervjuju trdi, da je teorija sveta in, da jo potrebujemo bolj kot kdajkoli.

Na področju športa si Slovenci upravičeno zastavljamo vprašanje bo Slovenija senzacija mundiala.  Slovenska nogometna reprezentanca je odšla v Južno Afriko z željo, da prvič na svetovnih prvenstvih osvoji točko in proda svojo kožo čim draže.

Marko Drpić – kaligraf in oblikovalec – ustanovitelj nekega novega časa - časa, ko so knjige še imele čar 'dotika mojstrovih rok' je v središču Ljubljane postavil rekonstrukcijo tiskarne kot smo jo poznali do sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Preberite v novi številki Sinfa.  več » (v angleščini)

 

Sinfo - junij 2010

Pišemo o Mednarodnem skladu za razminiranje in pomoč žrtvam min in FundacijiSkupaj, ki postajata vse bolj prepoznavna in zaželena oblika pomoči, pa o evropskem letu boja proti revščini in socilani izključenosti. Predstavljamo ilustratorko Lilo Prap, katere knjige z zanimanjem prebirajo v  kar 30-ih svetovnih jezikih. Seveda ne gre brez bližajočega se svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki, za katerega je selektor Matjaž Kek napovedal, da nasprotiniki z našo reprezentanco ne bodo imeli lahkega dela. več » (v angleščini)

 

Sinfo - maj 2010

Mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarna pomoč Slovenije je ena osrednjih tem v tej številki. Slovenija je namreč nova donatorica, ki večji delež razvojnega sodelovanja izvaja multilateralno, v prihodnje pa si bo naša država prizadevala tudi za okrepitev bilateralnega segmenta razvojne pomoči. Objavljamo intervju z evropskim komisarjem za okolje, Janezom Potočnikom in predstavljamo vodjo projekta največje prostovoljne okoljske akcije v zgodovini Slovenije - Očistimo Slovenijo! 250.000 prostovoljcev je očistilo 7000 divjih odlagališč ter zbralo več kot 60.000 kubičnih metrov odpadkov.

več » (v angleščini)

 

Sinfo - april 2010

Na pobudo slovenskega premiera Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor se je na Brdu nedavno začel t.i.  proces Brdo, katerega namen je v luči skupnih prizadevanj za članstvo v EU okrepiti sodelovanja in reševanja dvostranskih vprašanj v evropskem duhu. Spomini na sosedstvo pa niso vedno najbolj prijetni. Naš tokratni intervjuvanec je Boris Pahor, slovenski pisatelj iz Trsta, ki s svojimi literarnimi deli in pričevanji iz taboriščnega življenja opozarja na storjene krivice nad slovenskim prebivalstvom v Italiji in nad človeštvom na sploh in za mnoge velja za eno najvišjih kulturnih in moralnih avtoritet slovenskega naroda. 

V Planici so bili smučarski poleti.

več »

 

Sinfo - marec 2010

V Sloveniji nas je večina še vedno pod vtisom treh kolajn z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru, bronaste Petre Majdič in dveh srebrnih Tine Maze. Petrina kolajna je za vse nas najmanj zlata, saj ni malo ljudi, ki bi po takšnem padcu in poškodbi sploh začeli s tekmovanjem, kaj šele, da bi se spopadli z najboljšimi tekačicami sveta in še osvojili medaljo.  Veselje ob kolajnah, dobra volja in veselo vzdušje so odmevali tudi v Slovenski hiši v Whistlerju, pri organizaciji in delovanju katere je sodeloval tudi naš Urad.  Lahko se pohvalimo, da smo skupaj s tekmovalci in drugimi gosti hiše v duhu našega slogana I Feel Slovenia poskrbeli, da se nas vedno bolj "čuti".

več » (v angleščini) 

 

Sinfo - februar 2010

Odštevamo dneve do bližnjih zimskih olimpijskih iger v Vancouvru, ki smo jih tokrat postavili tudi V žarišče. Dosedanji in še posebej nedavni uspehi naših športnic in športnikov so v vseh nas prebudili ne le željo po sodelovanju, temveč tudi željo po zmagah. Navsezadnje so prav oni eni glavnih promotorjev države, ki jo predstavljajo. Zmagovalne filozofije pa nam ne zmanjka niti v spopadanju z gospodarsko in finančno krizo. Slovensko gospodarstvo je v veliki meri usmerjeno v izvoz, zato bo pri prodiranju na tuje trge še kako dobrodošla pomoč gospodarske diplomacije, o kateri tudi pišemo v tej številki in ki je ena ključnih strateških usmeritev naše države. Za Slovenijo bo izjemnega pomena širitev na nova tržišča, le izkoristiti jo je treba.

več » (v angleščini)

 

SINFO

Informativno-promotivna revija, ki prinaša izbor zanimivih prispevkov s področja politike, gospodarstva, kulture, znanosti, športa in turizma.

 

 

 

Podatki o reviji:  

 

 

Od februarja 2012:

 

Izdajatelj: Urad vlade za komuniciranje

Direktor: mag. Anže Logar, Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana, tel. 01 478 2630, fax 01 251 2312,  www.ukom.gov.si
Glavna urednica: Valerija Obu
Izvršna urednica: Vesna Žarkovič, vesna.zarkovic(at)gov.si

Uredniški odbor: Mateja Malnar Štembal, Jože Osterman, Polona Prešeren,
Hana Souček Morača, Nataša Marvin, Manja Kostevc

Urednik fotografije: Janez Vidrih

Oblikovanje: Nuit d.o.o.

Prevodi: Amidas d.o.o., DZTPS

Tiskarna: Collegium Graphicum d.o.o., Slovenia

Število izvodov: 4600

 

 

Od 1. januarja 2011:

 

Izdajatelj: Urad vlade za komuniciranje

Direktor: Darijan Košir , Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana, tel. 01 478 2630, fax 01 251 2312,  www.ukom.gov.si
Glavna urednica: Valerija Mencej

Izvršna urednica: Vesna Žarkovič, vesna.zarkovic(at)gov.si

Uredniški odbor: Mateja Malnar Štembal, Jože Osterman, Polona Prešeren,
Hana Souček Morača, Nataša Marvin, Manja Kostevc

Urednik fotografije: Janez Vidrih

Oblikovanje: Nuit d.o.o.

Prevodi: Amidas d.o.o.

Tiskarna: DZS, d.d., Slovenia

Število izvodov: 4600

 

 

 

Od 1. januarja 2010:

 

Izdajatelj: Urad vlade za komuniciranje,

Direktor: Darijan Košir

Glavna urednica:  Valerija Mencej, valerija.mencej(at)gov.si

Izvršna urednica: Vesna Žarkovič, vesna.zarkovic(at)gov.si

Uredniški odbor: Alenka Čebular, Albert Kos, Mateja Malnar Štembal, Valerija Mencej, Jože Osterman, Polona Prešeren, Andreja Šonc Simčič, Andrej Savelli, Branko Vidrih

Urednica fotografije: Veronicca Ditrih

Oblikovanje: Videotop Color Media d.o.o.

Grafična postavitev: Boštjan Krajnc

Tiskarna: Mobinet

 


Od 1. januarja 2009:

 

Izdajatelj: Urad vlade za komuniciranje, direktorica: Veronika Stabej

Urednica: Vesna Žarkovič (vesna.zarkovic(at)gov.si)

Uredniški odbor: Albert Kos, Mateja Malnar Štembal, Valerija Mencej, Jože Osterman, Polona Prešeren, Andreja Šonc Simčič, Branko Vidrih

Urednica fotografije: Maja Slavec

Oblikovanje in postavitev: Nuit d.o.o.

Prevodi: PSD d.o.o.

Tiskarna: Mond Grafika

Število izvodov: 4600

 


Od 1. januarja 2008:

 

Izdajatelj: Urad vlade za komuniciranje

Urednica: Vesna Žarkovič (vesna.zarkovic(at)gov.si)  

Oblikovanje in postavitev: Nicha d.o.o.

Prevodi: PSD Translation Services

Tiskarna: Littera Picta d.o.o.

Število izvodov: 4600

 


Od 1. januarja 2006:

 

Izdajatelj: Urad vlade za informiranje, direktor: Gregor Krajc, Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana

Glavna in odgovorna urednica: Sabina Popovič

Urednica: Polona Prešeren

Uredniški odbor: Andreja Šonc Simčič, Vesna Žarkovič, Janja Knapič, Nataša Marvin, Nataša Pavšek

Oblikovanje in postavitev: Nataša Simsič

Prevodi: U.T.A. Miha Žličar s.p.

Tiskarna: Tiskarna Pleško d.o.o.,

Število izvodov: 3500

 


Od 1. novembra 2004:

 

Izdajatelj: Urad vlade za informiranje, Tržaška 21, 1000 Ljubljana

Urednica: Sabina Popovič

Uredniški odbor: Alenka Čebular, Albert Kos, Nataša Marvin, Simona Pavlič Možina, Nataša Pavšek, Polona Prešeren, Andreja Šonc Simčič, Vesna Žarkovič

Oblikovanje in postavitev: Nuit d.o.o.

Prevodi: EuroTranslate Rok Mejak s.p.

Tiskarna: Tiskarna Pleško d.o.o.,

Število izvodov: 3000