Skoči na vsebino

SINFO, MAREC/APRIL 2017: ANA ROŠ

Najboljša kuharska mojstrica leta 2017

Najboljša kuharica na svetu je Slovenka Ana Roš. Do 18. leta je bila članica jugoslovanske reprezentance v alpskem smučanju, govori pet jezikov in njena ljubezen je bila nekoč diplomacija. Zdaj piše zgodovino vrhunske kulinarike. 

 

 

Ana Roš je letošnja prejemnica prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu.

Njena zgodba bo njene nadarjene kolege navdihovala na njihovi poti do vrhunskega krožnika. Hiša Franko je restavracija, ki je Slovenijo še bolj utrdila na svetovnem gastrozemljevidu.

   

Po Eleni Arzak (Baskija v Španiji), May Chow (Hong Kong), Carme Ruscalleda (Španija), Dominique Crenn (Kalifornija), Nadii Santini (Italija), Lidii Bastianich (New York), Heleni Rizzo (Brazilija), Bo Songvisava (Tajska) in Antonii Klugmann (Italija) je kraljica sveta v umetnosti kuhanja za najobčutljivejše brbončice tudi Slovenka Ana Roš. 

   
Priznanje, ki ga podeljuje žirija angleške oziroma globalne kulinarične revije Restaurant, stoji za najpomembnejšim izborom najboljših restavracij na svetu. To ni nagrada za najboljšega kuharja v resničnostnem šovu. Je veliko več. 

    

Dovolj je samo najboljše

   

»Seveda sem bila po priznanju  vesela, zadovoljna in ponosna. Potem pa tudi preplašena. Biti najboljši med izvrstnimi kuharji, kulinaričnimi vrhunskimi umetniki, je velika odgovornost in tudi pritisk, čeprav velika vzpodbuda. Zdaj sem pod drobnogledom.« 

   
Pritisk je še toliko večji, ker sedaj ne dobivajo samo rezervacije slovenskih gostov, ampak za njihovo mizo sedi »ves svet.« K njim se prihajajo razvajati ljudje iz drugih držav, celo kontinentov. Ljudje, ki so pripravljeni plačati, a  zahtevajo vrhunsko. 

 
»Nimam klasične kuharske izobrazbe. Študirala sem mednarodne vede in diplomacijo na tržaški univerzi v Italiji.« Pot od amaterske do najboljše svetovne kuharice je tudi zanjo presenetljiva. Razloži, da je njen mož Valter pred leti podedoval družinsko restavracijo Hiša Franko. To ni bil izziv, ki si ga je Ana želela, a vendarle je stopila na to pot. Njen športni in študijski značaj ter perfekcionizem, čeprav je kuhanje prej sploh ni veselilo, pa je počasi v njej vzbudil kreativnost in potem tudi navdušenje. V začetku jo je osnov kuhanja učila tudi moževa mama. Ana Roš ceni lokalno in slovensko. Kuha z lokalnimi izdelki in sledi konceptu nič kilometrov: sveže, živo, zdravo. 

   
Hiša Franko je družinska restavracija. Ana je kuharska virtuozinja, njen mož pa zapeljuje goste z vinom. Skupaj očitno ustvarjata umetniška dela. »Največ možnosti, da postanejo vrhunske, imajo tiste jedi, ki skozi lastne okuse predstavljajo izvirno pokrajino, njene tradicije, letni čas in ljudi ter njihovo folkloro«, je prepričana. V restavraciji se namreč zavedajo, da ljudje jemo z očmi, pa tudi vonjamo in potem šele okušamo. 

   
»Res se posvetimo vsaki jedi. Tudi njeni prezentaciji in ne samo odličnemu okusu. Naša prednost je tudi lepa narava ter tradicionalno okolje s folklornim navdihom. Vsekakor me navdihuje tudi kulinarična tradicija. Moje babice sicer niso iz Posočja, a so soška dolina in njena izročila verjetno moja prva zakladnica, iz katere črpam znanje, zgodbe in osnovne recepte.« Ko opisuje družinsko restavracijo pa pravi: »Hiša Franko je podeželska hiša in ima tovrstno energijo, ki ljudi vedno bolj privlači. Tudi to nas dela posebne.« Začela je razmišljati tudi o slovenskem »food designu«. »Zgodba je sicer še v povojih. Sodelujem z ljubljansko likovno akademijo. Počasi nastajajo dobre ideje. Vendar nas vse ovira pomanjkanje časa. Trenutno namreč tudi sama veliko gostujem. Februarja sem prišla iz Anglije in potem takoj potovala v Rusijo. Zaradi teh potovanj je bila Hiša Franko do konca meseca marca tudi zaprta.«

    

Haute Couture slovenske kuhinje

   

Na Anini mizi to niso več klasične slovenske sestavine in jedi. To je predstavitev Slovenije kot dežele, ki je dovolj raznolika, raznobarvna, dovolj navdihujoča, zdrava, živa, da tradicionalnemu daje vedno novo in drugačno podobo. Na njenem krožniku se skupaj znajde volovji rep z bezgovim cvetom, kobariškim krompirjem in korenjem iz Livka, kombinacija zelja in sirotke ter lešnika ali pa sladoled iz jurke z dehidrirano špinačo. V misli, posvečeni naravi, Ana Roš zapiše: »V mojih krožnikih se občuti Ljubezen do surov(ine), Ljubezen do polnjenih testenin, Spoštovanje do okolja, In do letnega časa,In pri sladicah ponovno na začetek: enake sestavine in zopet sladko-slane igrice.«

    

Besedilo: Tanja Glogovčan

Foto: Hiša Franko arhiv

    

V Hiši Franko nastajaj harmonični, kontrastni in drugi kulinarični krožniki. Celo taki, ki jih bi bilo mogoče imenovati »nemogoči.«

Poleg nagrade, ki jo je letos osvojila Slovenka Ana Roš, vsako leto v obliki lestvice izberejo in predstavijo 50 najboljših restavracij na svetu (omenijo pa jih še 50). Izberejo tudi najboljšega slaščičarja na svetu, najboljše restavracije po kontinentih, podelijo pa tudi nagrado za življenjsko delo. 

Njen mož, izkušen sommelier Valter Kramar je njen nenadomestljivi del uspeha. Z Ano imata dva otroka.