Skoči na vsebino

SINFO, MAJ/JUNIJ 2017: NOTRANJSKI REGIJSKI PARK

Dežela presihajočega jezera, jam, naravnih mostov, pestrega živalskega in rastlinskega sveta, pa tudi številnih mitov in legend

Planinski vrhovi z dih jemajočimi razgledi, pisani travniki, presihajoče jezero, naravni mostovi, mističen podzemni svet, kristalno čisti potočki in čarobni gozdovi. Vse na razmeroma majhnem območju Notranjskega parka. Apnenčasta in dolomitna podlaga sta v sodelovanju z vodo zgradili veličastne kraške pojave. Vode iz presihajočega Cerkniškega jezera, enega večjih te vrste v Evropi, se stekajo pod zemljo in pridejo na plano v Rakovem Škocjanu, nekdanji jami, kateri se je udrl strop. Nanj nas še vedno spominjata dva veličastna kamnita mostova. Le nekaj kilometrov stran najdemo Križno jamo, svetovno znano jamo s številnimi podzemnimi jezerci.

    

Spomladi se presihajoče Cerkniško jezero ponovno napolni z vodo. Foto: Arhiv Notranjskega regijskega parka

Notranjski regijski park leži znotraj meja občine Cerknica in obsega dobrih 222 km². Ustanovljen je bil leta 2002 z namenom, da se ohranjajo, varujejo in raziskujejo naravne in kulturne vrednote tega območja. Odlikujejo ga visoka stopnja ohranjenosti naravnih življenjskih prostorov, številni naravni spomeniki, izjemna pestrost živih bitij, na drugi strani pa razpoznavna kulturna krajina, ki jo je zaznamoval dolgotrajen kakovosten preplet človeka in narave.

 

 

Ena vročih točk biodiverzitete v Sloveniji

   

Pobočja, ravnice, gozdovi in grape Notranjskega regijskega parka nudijo dom marsikateri rastlinski vrsti, ki prevzame še tako razvajenega občudovalca. Hkrati okolje gosti najbolj drobnega polžka, najkrepkejšega medveda in vse vmes. Tukajšnje življenje že od nekdaj privablja naravoslovce in ljubitelje narave. Pestra geološka zgodovina je pripravila ugodne razmere za številne rastline in živali, tako da Notranjski park velja za eno od vročih točk biodiverzitete v Sloveniji.

 

 

Voda v Cerkniško jezero priteka skozi podzemlje, ob obilnih jesenskih padavinah se jezero lahko napolni že v dveh do treh dneh. Foto: Jošt Stergaršek

Cerkniško jezero

  

Cerkniško jezero, srce Notranjskega parka, je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki, Bloško planoto in Slivnico. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik! Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

   
Rakov Škocjan

   
Obisk te slikovite kraške doline, nastale iz kraške jame z udiranjem in rušenjem stropa, nikogar ne pusti ravnodušnega! Oddih v senci stoletnih hrastov, razgled z veličastnega Velikega naravnega mostu, vrnitev skozi čas ob razvalinah cerkvice Sv. Kancijana, osvežitev z jamskim zrakom pod obokom Malega naravnega mostu ali sprehod po mehki podlagi urejene pešpoti ob visokoraslih hojah je vedno znova nepozabno doživetje.

   

Mali naravni most v spomladanskem zelenju. Foto: Jošt Stergaršek

Križna jama

 

Križna jama je ena najlepših turističnih jam v Sloveniji. Več kot 40 smaragdnih jezerc povezuje kot solza čista podzemska rečica, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst specializiranih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu! Čarobna privlačnost jame so njena jezerca. Do šest metrov globoka podzemna jezera, po katerih lahko v okviru vodenega programa tudi zaveslamo s čolnom, so se oblikovala za sigovimi jezovi. Ti so nastali, ker je na brzicah izločanje sige iz vode hitrejše kot na počasnejših delih vodotoka.

  
Slivnica

  
Zaradi čudovitega razgleda na Cerkniško jezero in okolico so si Slivnico za svoje domovanje izbrale coprnice. O hudobiji slivniških čarovnic, ki so bojda v Coprniški jami tik pod vrhom kuhale svoje napoje, zvarke, predvsem pa dež in ujme, je pisal že Janez Vajkard Valvasor. Danes je ta gologlavi hrib priljubljena izletniška točka. Do planinskega doma tik pod vrhom vodi pot iz vsake vasi ob njegovem vznožju. 

    

Besedilo: Miha Jernejčič, Jošt Stergaršek

 

 

    

Aktivnosti

Notranjski park s svojo bogato naravno in kulturno dediščino ponuja mnogo možnosti za preživljanje prostega časa. Od krajših in daljših sprehodov ob prelepih naravnih in kulturnih znamenitostih do čolnarjenja, kolesarjenja, panoramskih voženj s konjsko vprego, raziskovanja podzemnih jam in opazovanja divjih živali. Pred obiskom parka je smiselno premisliti, kaj želimo videti in se na obisk ustrezno pripraviti.

     

Osebje Notranjskega parka od konca aprila do konca septembra ob Cerkniškem jezeru organizira tematske nedelje. V sodelovanju z lokalnimi turističnimi ponudniki in vodniki se izvajajo različne dejavnosti, preko katerih lahko obiskovalec dodobra spozna pestro naravno okolje parka. V okviru tematskih nedelj si lahko tudi posamezniki privoščijo vodene izlete, ki so sicer namenjeni večjim zaključenim skupinam.

Požiralnik na Cerkniškem jezeru. Foto: Arhiv Notranjskega regijskega parka

Dnevi Notranjskega parka - 27. in 28. maj

Tradicionalni Dan Notranjskega parka, ki se vsako leto konec maja odvije ob Cerkniškem jezeru, je dan, ko lokalna društva predstavijo svoje programe, turistični vodniki vodijo skupine obiskovalcev ob jezeru, predstavniki turističnih kmetije ponujajo slastna kosila in malice, predstavijo se tudi ljudski pevci, obrtniki, poznavalci narave, geologije in starih običajev. Dan, ko Notranjski park, sicer po imenu in po naravi zaprt, na stežaj odpre svoja vrata.

Dvorana Kalvarija v Križni jami. Foto: Gašper Modic