Skoči na vsebino

SINFO, JULIJ/AVGUST 2017: ALPE-ADRIA TRAIL

Pohodništvo po rajski poti

Ko sem letos maja nekaj dni hodila po slovenskem delu pohodniške poti Alpe Adria Trail, sem se resnično počutila, kot da hodim po rajskem vrtu. Čudovita narava, pohodniške poti, ki navdušijo vsakega zapriseženega pohodnika in kulinarična doživetja so me prepričala, da se naslednjič lotim še kakšne etape te poti.

 

 

Trenta. Foto: Tomo Jeseničnik

Celotna pot Alpe Adria Trail (AAT) je dolga 750 km in povezuje Veliki Klek, najvišjo goro Avstrije, z Jadranskim morjem. Povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Je pot treh dežel, ki zaradi svoje raznolikosti, kulturne dediščine in naravnih lepot postaja ena izmed najbolj prepoznavnih evropskih pešpoti. Pot je sestavljena iz 43 etap, ki so v povprečju dolge 20 km, raje kakšen kilometer več. Vsak pohodnik jih lahko kombinira po svoje in si določi svojo osebno razdaljo. Vsaka etapa vodi vzdolž začrtane poti, po kateri se je mogoče odpraviti v obe smeri. Pot lahko pohodnik prehodi iz smeri ledenikov proti morju ali obratno. Čeprav se večina pohodnikov odloči za smer proti morju. Alpe Adria Trail je tudi zelo privlačen kulinarični izletniški cilj in se konča v kraju z ustreznimi prenočitvenimi možnostmi.

    

Na pohodu po poti Alpe Adria so v ospredju užitki. Pot pretežno poteka po nealpskem območju in višinske razlike niso pretirane, hoja je prijetna, a pripravljeni morate biti hoditi tudi kar nekaj dolgih ur. Zato je dobro, da ste primerno fizično pripravljeni. Pot je speljana po že obstoječih pohodniških poteh. Zasnovali so jih partnerji iz Avstrije (Kärnten Werbung), Slovenije (Slovenska turistična organizacija) in Italije (Turistična organizacija Furlanija-Julijska krajina). Za vzdrževanje in označitev poti s tablami pa skrbijo posamezna planinska društva. Vsako leto je pred sezono otvoritveni dogodek na drugi lokaciji, letos je bil v Bovcu na skrajšani 24. etapi AAT poti ob smaragdni reku Soči. Hojo so obogatili glasbeni nastopi in lokalna kulinarika.   

    

Pot

 

Pot je zanimiva ravno zato, ker preči tri dežele. Njeni snovalci so sledili konceptu, da gre predvsem za pot užitkov, ki poteka po obstoječih poteh ustrezne pohodniške kakovosti in ji tako nadeli slogan ‘Pohodništvo po rajskem vrtu’. Poimenovanje poti služi kot metafora za veliko raznolikost na južni strani Alp in v prostoru Alpe-Jadran. 

    

Na pohodu od ledenikov Visokih Tur (Hohe Tauern), vzdolž jezer, potokov vse do obale Jadranskega morja pohodnih spoznava kulturno raznolikost treh različnih dežel, ki jih povezuje dolga skupna zgodovina. Lepota in čarobnost pokrajine bosta med pohodom poskrbela za nepozabne vtise in trenutke. Vsaka etapa v sebi skriva številne znamenitosti. In ja, na poti lahko pokrajino ne le opazujemo, ampak jo začutimo v vsej njeni polnosti. Na vsaki etapi se nahajajo številni razpoznavni znaki, ki pomembno vplivajo na ritem hoje in pohodnike vabijo k postanku.

   

Slap Virje blizu Bovca. Foto: Boris Pretnar

Od Kranjske Gore do Tolmina

 

Svojo pot sem začela v Kranjski Gori, kjer se začne 23. etapa. To je prva slovenska etapa, če ste začeli pot pod avstrijskimi ledeniki. Pot vodi mimo znamenite Ruske kapelice, ki je posvečena umrlim ruskim ujetnikom v prvi svetovni vojni, ki so gradili cesto čez gorski prelaz Vršič. Na drugi strani se pot spušča do izvira reke Soče po Poti miru ob toku te reke navzdol. 

  

V Trenti sem si tako lahko ogledala znamenite trentarske domačije, poskušala ovčji sir na (osamljenih) kmetijah in občudovala čudovito in tako tipično smaragdno barvo Soče. Ker je bilo nekaj dni prej deževje, je bila njena barva še bolj posebna. Pomlad, ki je bila v zraku, je travnike in gozdove obarvala z nežno zeleno, medtem ko so bili vrhovi gora še odeti z belimi snežnimi oblogami.

   

Ideja poti Alpe Adria je, da poteka po obstoječih pohodniških poteh, jih povezuje in, seveda, da so te pohodniške poti ustrezno kakovostno urejene. Od Trente do Bovca je tako pot speljana po Soški poti, ki je speljana na obrežju reke Soče. Pohodnik jo večkrat preča po visečih lesenih brveh, kar je tudi posebno doživetje. Ob poti so tudi številni manjši slapovi. 

   

Od Bovca preko Drežnice do Tolmina poteka pot po Poti miru, ki označuje spomin na boje v prvi svetovni vojni. Vodi namreč po področjih, kjer je potekala Soška fronta, o kateri je pisal tudi Ernest Hemingway v romanu Zbogom, orožje. Še vedno si lahko ogledamo kakšen zapuščeni bunker ali vojaško bazo. 

   

Moj pohodniški oddih sem po štirih etapah in štirih dneh hoje zaključila v Tolminu. Izkušnja je bila izjemna in že načrtujem, kdaj bom šla prehodit še druge etape. Spoznavanje narave, zgodovinskega izročila, kulturne dediščine pokrajine in izjemnih domačinom je bila res lepa izkušnja. Obiskala sem vasi in kraje, ki jih sicer morda nikoli ne bi. Se srečala z njihovimi zgodbami in okušala lokalno kulinariko. Skoraj vsaka vas v teh krajih ima kakšno svojo tipično jed. Če se odločite, lahko pot prehodite po posameznih etapah, lahko celo, pač prilagodite razpoložljivemu času in pripravljenosti. Četudi prehodi le etapo ali dve, tega ne boste obžalovali, ampak se domov vrnili polni elana.

    

Besedilo: Polona Prešeren

 

 

    

Koristne informacije:

Zahtevnost poti: AAT je lahka do srednje težka, tehnično ni zahtevna. Na poti ni odsekov, ki bi bili zavarovani z vrvjo, ali nevarnih izpostavljenih delov – niti na redkih visokogorskih etapah (narodni park Visoke Ture in Triglavski narodni park). Potrebni sta le previdnost in sposobnost hoje po skalnatem terenu.

 

Telesna pripravljenost: AAT zahteva pohodnika, ki je telesno dobro pripravljen. Čeprav se dolžina poti, višinska razlika in zahtevnost vzponov po posameznih etapah močno razlikujejo. Pripravljeni morate biti na do osem ur hoje na dan, sposobni premagati do 1.500 višinskih metrov vzponov in spustov ter opraviti do 25 km poti dnevno. Nekaj telesne priprave torej ne bo škodilo!

  
AAT žal ne morete prevoziti z gorskim kolesom, saj gre večinoma za prave pešpoti, na katerih so gorska kolesa zakonsko prepovedana.

  
Nastanitve: Lahko jih poiščete na spletni strani poti AAT v zavihku Nastanitve ali rezervirate preko rezervacijskega centra AAT, ki to uredi za vas.Gostinska ponudba: Imena aktualno odprtih restavracij (gorske koče, gostišča itd.) ob poti so objavljena v natančnih opisih etap (zavihek Etape) na spletni strani poti AAT. Te in druge pomembne podatke lahko preprosto natisnete ali si jih naložite na mobilne naprave.

  
Kampiranje: Ob poti AAT kampiranje ni dovoljeno. V vseh treh deželah je kampiranje dovoljeno samo v kampih, ki pa niso v vseh krajih na poti. Na svoj mobilni telefon si lahko naložite mobilno aplikacijo AAT, kar vam zelo priporočam. Pot bo z aplikacijo veliko lažja. 

Tolmin. Foto: Matevž Lenarčič