Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SINFO - PROMOCIJSKA REVIJA

Promocijska revija, ki prinaša izbor zanimivih prispevkov s področja gospodarstva, kulture, znanosti, športa in turizma.

 

Sinfo - maj/junij 2019

Narava ni nekaj samoumevnega. Vedno smo pred odločitvijo, ali bomo kot posameznik prispevali k temu, da jo v luči spoštovanja ohranjamo ali pa jo bomo izkoriščali za svoje parcialne interese. Sedaj, ko smo že vstopili v pomlad in ko se nam bliža poletje, bo še toliko več priložnosti za oddih v naravi. Slovenci se še lahko pohvalimo z mnogimi zelenimi kotički, zato je prav, da ostajamo na poti, ki smo si jo začrtali. Namreč to, da Slovenijo ohranjamo zeleno. Tudi zato je upravičeno naš nacionalni slogan I FEEL SLOVENIA. 

 

Zato vam v tej številki predstavljamo zgodbe o ljudeh, ki so naravovarstveno zgodovino pisali nekoč in o sodobnih iniciativah danes, še posebej na diplomatskem parketu. 

 

Naše srce pa ne bije močno samo za naravo, ampak tudi za šport. Smo strastni navijači in še posebej zaljubljeni v timske in zimske športe. Tokrat smo z ognjem v očeh navijali za naša košarkaška asa Gorana Dragića in Luko Dončića na tekmi v Miamiju ter za naše slovenske orle v Planici.

 

Bodimo zeleni, uživajmo v zelenem in ohranjajmo spoštovanje do zelenega. Da ne pozabimo vonja po zelenem, barve metulja, okusa studenčnice ali mehke travnate preproge, pa hitro na kakšen pomladni piknik v naravo. 

 

Sinfo - maj/junij 2019 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

 

- Program LIFE 

Vsako leto več do okolja in družin prijaznih koč

Zero waste turizem

- Ženske v čebelarstvu​​​​​​​

 

 

 

 

Sinfo - marec/april 2019

Zgodbe za navdih

 

Tokratna številka v ospredje postavlja ženske, znanost pa tudi članstvo Slovenije v Evropski uniji in NATO-u. Oboje pa povezujemo z navdihom, odkrivanjem novih stvari in uresničevanjem ciljev. Tudi, ko se to v nekem okolju in času zdi nemogoče.

 

Da prav ženske velikokrat prestavljajo meje in so vizionarke svojega časa dokazujejo življenjske zgodbe botaničarke Angele Piskernik in pesnice Luize Pesjak, ki sta bili poleg ljubezni do narave in kulture tudi družbeno pomembni osebnosti svojega časa. Kot so mnoge tudi sedaj.

 

Pred petnajstimi leti, 29.marca 2004, je Slovenija postala tudi članica organizacije NATO ter 1. maja 2005 tudi članica EU. Oboje bo tudi izhodišče za zgodbe, ki vam jih bomo predstavljali v naslednjih številkah. Tokrat vam predstavljamo generalmajorko Alenko Ermenc, najvplivnejšo žensko v sicer pretežno moški organizaciji NATO. Slovenci smo nedvomno tudi pomemben del EU, čeprav so včasih pogledi na različno dogajanje v tej skupnosti, različni.

 

Dejstvo je, da smo Slovenci ambiciozni in imamo vizijo. Zato tudi ne čudi, da smo sposobni spreminjati okolje, v katerem živimo in ustvarjati nove poslovne priložnosti.  Poleg vsega naštetega je tudi umetnost s svojimi različnimi izrazi tista, ki nas privlači in ko je zraven še srce, pogled zagotovo pritegne.

 

Listanje po straneh naše revije naj navdihe tudi vas. Zgodbe in dosežki pa vas bodo brez dvoma tudi navdušili. Naj vam bodo v navdih in vzpodbudo. 

 

Treba je tvegati

 

Dopustimo si, da se zgodi nepričakovano. Izziv je priložnost za našo novo zgodbo. Bodimo pesniki, pisatelji, inženirji in varuhi novih zgodb. In potem nam ne bo dolgčas, ampak se bomo zabavali.
 

 

Sinfo - marec/april 2019 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

 

- Alenka Ermenc - ženska, ki poveljuje vojski
- Marko Grobelnik, digitalni glasnik
- Edinstvena doživetja Slovenije

 

 

 

 

Sinfo - Januar/Februar 2019

Vstopili smo novo koledarsko leto, pred nami so novi izzivi. In veselimo se tega. Vsebinski poudarek je v številki pred vami predvsem na kulturi. Odstiramo impresivno zgodovino elegance slovenskega baleta in predstavljamo lepoto giba sodobnega plesa. Zgodovino je vedno treba spoštovati in najbolj posebne so družinske zgodbe. Eno tako, piransko, predstavljamo tudi vam. Slovenci se lahko pohvalimo tudi z mnogimi osebnostmi in projekti, ki bogatijo naše življenje, nam dajejo navdih in prispevajo k temu, da je kultura prepoznana tudi v tujini.  Enako velja tudi za gospodarstvo, znanost in šport.


V tem letu pa bomo posebno pozornost še posebej namenili naslednjim temam: Kulinariki, ker je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem potrdil kandidaturo Slovenije za naziv Evropska gastronomska regija 2021; delovanju in sobivanju v Evropski uniji, ker bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU ter organizaciji NATO, ker je od vstopa že 15 let; Kulturnemu turizmu zaradi bogastva kulture in uspešnosti slovenskega turizma; Literaturi, ker bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2022; Znanosti, ker letos praznujemo sto let ustanovitve Univerze v Ljubljani in slovenski znanstveniki dosegajo izredne uspehe; Gospodarstvu, ker smo Green, Creative, Smart; Diplomaciji zaradi vse učinkovitejše diplomatske mreže; Športu, ker smo med najboljšimi v svetu. Vse te poudarke pa v okviru nacionalne znamke I Feel Slovenia.
V novo leto tako vstopamo z odločenostjo, da bodo zgodbe še bolj zanimive in bo tudi zaradi vseh piscev promocija Slovenije še bolj prepoznavna. Želimo pa si tudi vaših odzivov in predlogov.
 

Sinfo - januar/februar 2019 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

 

- Poklon slovenskemu baletu
- Zgodba o vrnitvi h koreninam: Memento, Piran
- Vodnikova domačija
- Najboljša kuharica tradicije je Meta Repovž
- Športnik leta

 

 

Sinfo - november/december 2018

Ko se leto bliža koncu, razmišljamo o svojih preteklih uspehih in načrtujemo podvige za prihodnje leto. Ne le na ravni posameznika, to je čas samorefleksije tudi za nas, državne institucije, ki želimo svoje storitve še bolj približati ljudem ter z njimi vzpostaviti še učinkovitejšo komunikacijo. Vsi smo del iste družbe in imamo enake cilje in vrednote.

 

To lepo ponazarja tudi naša nacionalna znamka I feel Slovenia, s katero se vsak lahko poistoveti. Njen glavni adut je ta, da odslikuje našo odličnost: osupljivo lepo naravo naše dežele, njene delavne in ustvarjalne ljudi ter edinstveno kulturo. 

 

Na Uradu vlade za komuniciranje vam želimo uspešno leto, ki prihaja. Prihodnost je sedaj. Skupaj lahko ustvarimo dobre zgodbe!

 

Sinfo - november/december 2018 (pdf v angleščini)

 

izbor člankov v slovenščini:

- Piran - Kako je piranski angel varuh poletel

Dokumentarni film o baronu Antonu Codelliju

Zimske radosti in toplina praznikov v zakladnici Slovenskega filmskega arhiva

- Celovito sporočilo Božiča, intervju
Darko Đurić, paraolimpijski plavalec: Športnik, prvak in predvsem navdihujoč človek
Slovenska filharmonija: Praznični čas skozi nebeško harmonijo

 

 

Sinfo - september/oktober 2018

Izzivi za morje priložnosti

 

Jesenska številka revije Sinfo je tradicionalno povezana z besedo. Zadnje dve leti, v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS , predvsem s slovensko literaturo. Zdaj ima to še večji pomen. Slovenija je letos namreč tudi uradno postala častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, kar je za našo državo izjemna priložnost. Beseda da besedo in gradi mostove.


»Bridging the Divide« je naslov letošnjega Blejskega strateškega foruma. Živimo v času, ki ga zaznamujejo informacijske, globalizacijske in druge spremembe. Dinamika sprememb povzroča dileme na družbeni in intimni ravni. Kaj nas zbližuje in kje so naslednji izzivi so tista ključna vprašanja.


Resnično življenje je izziv za ustvarjalnost na vseh področjih. In tudi o teh ustvarjalnih zgodbah pišemo v  naši reviji.

 

Sinfo - september/oktober 2018 (pdf v angleščini)

 

Izbor člankov v slovenščini:

- Skriti biseri slovenske Toskane

- 66. Festival Ljubljana

- Najlepša planinska pot

- Slovenija - častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2022

  

Sinfo - julij/avgust 2018

Vtisi, ki jemljejo dih

 

Slovenija je dežela, ki s svojo kulturno dediščino navdušuje. To dokazuje tudi čedalje večji obisk turistov s celega sveta. Slovenija tiste, ki jo obiščejo, ne pušča ravnodušne. Ravno nasprotno – z veseljem se vrnejo. Glede na svojo majhnost je slovenska glavna kvaliteta raznolikost. Ta se odraža poleg naravne tudi v gastronomski in kulturni raznolikosti. Poleg tega pa to prednost oplemeniti tudi butičnost, ki ponuja intimo in unikatno doživetje. Ponašamo se z dolgoletno zgodovino baleta in ljudskega plesa, vrhunsko literaturo in z razstavami v naši zakladnici narodne galerijske umetnosti ter ljubiteljsko kulturo. V turistični ponudbi je v poletnih mesecih dobro poskrbljeno za vse generacije, tudi za najmlajše. Sploh ni dvoma – Slovenijo je nujno obiskati. In to čim prej.

 

Sinfo - julij/avgust2018 (pdf v angleščini)

 

Izbor člankov v slovenščini:

Sinfo - maj/junij 2018

Prvič praznujemo svetovni dan čebel.


In to je izjemen dosežek. Če strnemo, lahko rečemo, da imajo zasluge za ta dosežek vsi tisti, ki se zavedajo njihove pomembnosti za celotno človeštvo. V aktualni številki revije Sinfo poskušamo zato vsaj v določeni meri opisati prehojeno pot od pionirskih začetkov pa vse do pobude za Svetovni dan čebel in izraziti priznanje pa tudi pomembnost tega dosežka. Čebelarstvo je zagotovo poslanstvo in čebelarji so ambasadorji zdravega načina življenja ter skrbi za čisto okoljeNismo pozabili niti na urbano čebelarstvo, ki doživlja znaten razvoj tudi v Sloveniji. Našo pozornost pa so seveda pritegnile tudi druge aktualne zgodbe.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

Sinfo - marec/april 2018

Slovenija je biser v evropskem kulturnem so-prostoru

 

Slovenija je dežela bogate kulturne dediščine. Zaradi geografskega položaja je bila že od nekdaj v središču evropske zgodovine in pomembnih zgodovinskih dogodkov. Kulturne dediščine V Sinfu nikoli ne zanemarimo. To je naša stalna rubrika. Tokrat pa smo ji dali še poseben poudarek. Pred vami je pestra paleta zgodb o ustanovah, ki so pomembno prispevale k nacionalni identiteti, pobudah, ki razvijajo stare kulturne vzorce v nekaj novega , pomembnih arheoloških najdbah in tradicionalnih običajih Slovencev. Odstiramo pa tudi skrbno varovane skrivnosti preteklosti in vam predstavljamo uspešne poslovne priložnosti, ki vam jih ponuja prav letošnje leto – Evropsko leto kulturne dediščine. 

Izbor člankov v slovenščini:

  

Sinfo - januar/februar 2018

Navdihujoče leto

 

Pred nami je vznemirljiv začetek novega leta. Že takoj smo ga začeli z velikimi pričakovanji zaradi olimpijskih iger v Pjongčangu. Da so olimpijske igre več kot samo športni dogodek, se zavedajo tudi ljudje iz sveta podjetništva, turizma in kulturnih ustanov. Oder za te akterje pa bo na OI tudi v Slovenski hiši. Nismo tudi pozabili, da je letošnje leto posebno tudi zato, ker je Evropsko leto kulturne dediščine in leto, ki je posvečeno spominu na pisatelja Ivana Cankarja.

    

Še veliko zgodb bo pisalo to leto. Najboljše bomo objavili tudi v Sinfu. In veselimo se tega leta tudi zato, ker bo dobra priložnost za spoznavanje svojih meja, priložnosti, znanja in vsega, kar nas bogati. Predvsem kot Slovence.

 

Izbor člankov v slovenščini:

 

      

SINFO - podatki o reviji

 

Izdajatelj: Urad Vlade RS za komuniciranje

Glavna urednica: Mateja Malnar Štembal, mateja.malnar-stembal(at)gov.si

Izvršna urednica: Tanja Glogovčan, tanja.glogovcan(at)gov.si

Uredniški odbor: Vesna Žarkovič, Danila Golob, mag. Polona Prešeren, Irena Kogoj, Uroš Mahkovec, Livija Kovač Kostantinovič, Ana Kraševec, Petra Ložar

Oblikovanje: Irena Kogoj

Obdelava fotografij: Foto format d.o.o.

Prevod: Generalni sekretariat Vlade RS - Sektor za prevajanje, DZTPS

Lektoriranje: Amidas

Jezikovni pregled: Paul Steed

Tiskarna: Schwarz print d.o.o.

Število izvodov: 3000