Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SLOVENIJA SE PREDSTAVLJA - ROMA VERSO EXPO

Rim, 13. 11. - 27. 11. 2014

V okviru projekta "Rim na poti do EXPO" (Roma verso EXPO) in pod pokroviteljstvom Občine Rim se bo Slovenija med 13. in 27. novembrom 2014 predstavila v osrednjem rimskem razstavnem kompleksu Vittoriano in na trgu San Silvestro v središču Rima. Glavna tema predstavitve bo slovenski nastop na EXPO Milano 2015 in slovensko sporočilo na tej svetovni razstavi – "I feel Slovenia. Green.Active.Healthy".

 

Slovenija se bo na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavila kot dežela izjemnih naravnih lepot, pri čemer si v Sloveniji zavestno in sistematično prizadevamo za ohranitev »slovenske zelene«. »Slovenska zelena« je integrirana v samo jedro državne znamke I FEEL SLOVENIA, prav tako je trajnostni razvoj strateška razvojna usmeritev Slovenije. Slovenski razvoj gre naprej z naravo, naravo spoštujemo in živimo v sozvočju z okoljem. In zgodba Slovenije na Expo Milano 2015 je zato zgodba o ljubezni do narave.

  

13. novembra bomo zgodbo zelene, aktivne in zdrave Slovenije začeli na zgodovinskem trgu San Silvestro v središču Rima, kjer bomo ob 17. uri odprli razstavo fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov. Z motivi narave, kulturne dediščine in arhitekturnih mojstrovin, ki jih prikazujejo fotografije, želimo predstaviti bogato naravno in kulturno dediščino Slovenije, znane in neznane dragulje raznolike narave in delovanje človeka v njej. Na trgu San Silvestro bo tudi maketa slovenskega paviljona EXPO Milano 2015. Paviljon je s svojo razgibano površino prispodoba slovenske pokrajine – alpsko hribovje, panonska ravnica, dolenjsko gričevje in kraška pokrajina, ki se spušča k jadranskemu morju. Pod zemljo se skriva podzemni svet, prepreden s kraškimi jamami polnimi kapnikov in rek. Vsa ta pestrost, ki je ujeta v paviljon, je predstavljena tudi na fotografijah, ki paviljonu zagotavljajo očarljivo kuliso.

   

Razstava na trgu San Silvestro je hkrati vabilo na predstavitev Slovenije v osrednjem rimskem razstavnem kompleksu Vittoriano, kjer bo ob 18:30 uri uradna otvoritev razstav s predstavitvijo Slovenije v okviru projekta "Roma verso EXPO". V tem izjemnem kulturnem ambientu bo Slovenijo mogoče občutiti skozi fotografije in lesne izdelke, ki nadaljujejo pripoved "Zelena.Aktivna.Zdrava". Na ogled bosta tudi avtorski razstavi "Čar lesa" in "Slovenija v nas".

  

Promocija Slovenije bo tako z roko v roki sledila osnovnemu cilju svetovnih razstav, ki je že od samih začetkov v 19. stoletju predvsem izobraževanje javnosti. Obiskovalca namreč spodbuja k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki tudi sam veliko prispeva k ohranitvi planeta.

  

 

        

Predstavitev Slovenije so pripravili Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji, Urad Vlade RS za komuniciranje in SPIRIT Slovenija pod pokroviteljstvom Občine Rim ter v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS,  Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za obrambo RS, Zavodom Slovenia Press Photo, SoNo arhitekti, Biotehnično fakulteto, fotografinjo Alenko Slavinec. Projekt so podprli Turizem Ljubljana, Postojnska jama ter Hit Casino Nova Gorica.

Objave v medijih

 Več>>