Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SLOVENIJA - FRANCIJA

Slovenija in Francija, partnerici v EU in NATO, sta razvili visoko raven dvostranskega sodelovanja, ki se odraža v številnih stikih med predstavniki obeh držav na različnih ravneh.

 

Diplomatski odnosi

 

 

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 23.4.1992.

Francoska republika je Republiko Slovenijo priznala 15. januarja 1992.

 

Diplomatska in konzularna predstavništva:

  • Republika Slovenija ima v Francoski republiki Veleposlaništvo RS v Parizu. Veleposlanik je dr. Janez Šumrada, ki je svoj mandat nastopil 2. junija 2006.
  • Republika Slovenija ima v Francoski republiki Konzulat RS na čelu s častno konzulico dr. Tatjano Rodica Dumas s sedežem St. Etiennu.
  • Francoska republika ima v Republiki Sloveniji Veleposlaništvo Francoske republike.  Veleposlanica je Nj. Eksc. ga. Chantal de Ghaisne de Bourmont, ki je svoj mandat nastopila 22. novembra 2006.

 

 

Kultura

 

Pravno podlago sodelovanja v kulturi predstavljata Sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti ter Sporazum o položaju in delovanju kulturnih centrov.

 

Sodelovanje v kulturi je zelo razvejano. Poteka v glavnem na podlagi neposrednih dogovorov med kulturnimi izvajalci (ustanovami, lokalnimi skupnostmi, nevladnimi organizacijami, vidnimi posamezniki) in to na vseh področjih kulture v najširšem smislu.

 

Pri širjenju francoskega jezika, kulture in civilizacije igra veliko vlogo Francoski inštitut Charles Nodier v Ljubljani.

 

 

Frankofonija

 

RS je leta 1999 pridobila status opazovalke v Mednarodni organizaciji za Frankofonijo. S tem je pridobila dodatne možnosti za izboljšanje znanja francoskega jezika v RS in krepitev sodelovanja s frankofonskimi državami. 20. marec je dan frankofonije v Sloveniji, ki ga tradicionalno praznujemo v Celju.

 

 

Več o slovensko-francoskih odnosih:

 

 

Povzeto s spletnih strani veleposlaništva RS v Parizu.