Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PANJSKE KONČNICE IN DRUGE ZGODBE

Francoska okupacija je močno odmevala tudi med preprostimi ljudmi, ki so ohranili v spominu mnoge, tudi smešne dogodke, ki so nastali v glavnem zaradi nerazumevanja francoskega in italijanskega jezika.

 

V bogati zbirki več kot 600 motivov panjskih končnic najdemo tudi prizore, ki nam sporočajo odnos slovenskega ljudstva do Francozov. Med ljudstvom je krožilo največ zgodb, kako je kmet zibal Francoza. 

 

  • Panjska končnica iz začetka 19. stoletja  -  »Kmet ziblje Francoza«.
    Slovenski kmet ziblje francoskega vojaka Velike armade pravi napis na panjski končnici. Ali morda ne poskuša uspavati izterjevalca davkov, prav narahlo … «po slovensko«?

  • Znan je tudi motiv panjske končnice z naslovom  »Vrni nam Napoleona
    iz leta 1872.

    »Vrni nam Napoleona!« vpije vojak hudiču, ki odnaša cesarja v mreži. Gre za Napoleoan III., ki so ga Prusi ujeli, vendar uniforma in dvorogelni klobuk pričata, da je spomin na prvega Napoleona ostal zasidran v ljudskem spominu.


    Več: Revija Etnolog: Satirični motivi na panjskih končnicah, Damir Globočnik

 

 

 

»Si bon«

Ime belega vina šipon izvira iz v pogovornem jeziku popačenega izraza »si bon« (tako dober). Francoski vojaki so še posebej cenili to odlično suho belo vino, ki takrat še ni imelo nobenega imena. »Tistega, ki je tako dober (si bon«) so zahtevali in ime je bilo tu: »si bon« je postal šipon.

 

 

Po francosko oditi

 

Oditi brez slovesa

 

V času francoske zasedbe, so bile na Slovenskem Napoleonove čete dokaj lepo sprejete, toliko bolj potem, ko jim je naš prvi pesnik zapel dobrodošlico Ilirija ožvljena.

Ko pa so po propadu Napoleona njegovi vojaki hitro odhajali, so odhajali po francosko - brez poslavljanja.

 

/Povzeto iz: D. Kunaver, Slovenske rečenice, Ljubljana, 1999 /

 

 

 

In še lepa zgodba iz današnjih dni:

 

Medvedi

 

Odlično je bilo tudi sodelovanje držav v letu 2008 pri akciji v zvezi s francoskim načrtom za ponovno naselitev in ohranitev rjavega medveda v francoskih Pirenejih 2006-2009.

 

O uspešnosti te akcije si lahko preberete novice na straneh francoskega veleposlaništva v Ljubljani.