Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ILIRSKI STEBER

Slovenci smo eden izmed redkih narodov, ki smo slavili prihod in okupacijo Napoleona. V Ljubljani, na trgu Francoske revolucije, danes v čast Napoleonu stoji spominski steber Napoleonovi Iliriji, ki ga je izdelal največji slovenski arhitekt Jože Plečnik.

 

 

Ilirski steber

Ljubljana, Trg francoske revolucije

 

 

Na Trgu francoske revolucije stoji v osi Vegove ulice 13 m visok slop iz hvarskega marmorja, posvečen Napoleonovi Iliriji, ki so ga odkrili 13. oktobra oktobra 1929 ob 120. obletnici ustanovitve Ilirskih provinc. Na južni strani je na četrtem kvadru spodaj pritrjena pozlačena bronasta glava Ilirije, na severni pa Napoleonova z lovorovim vencem, delo kiparja Lojzeta Dolinarja.  Šele po odkritju so na zahodno stran pritrdili prav tako pozlačeno palmovo vejo, ki jo je poklonila francoska republika.Na vrhu slopa je pozlačen bakren grb v obliki polmeseca s tremi zvezdami. Na vseh straneh si v spodnjem delu sledijo napisi, med njimi verzi Valentina Vodnika in Otona Župančiča v slavo cesarja in Ilirskih provinc, ter pojasnilo, da je v stebru med drugim in tretjim kvadrom spravljen prah neznanega francoskega vojaka, ki so ga izgrebli na obronkih med Nadgorico in Črnučami, kjer je 1813. leta padlo več Francozov. Bazo obrobljajo štirje višji in štirje nižji krajniki. Nad četrtim blokom od zgoraj navzdol je majhen, pravilno oblikovan izstopajoč kamen. Kipar Zdenko Kalin je od mojstra arhitekta dobil pojasnilo, da je tako zapolnil okrušeni blok, ki ga ni dovolil nevidno zakrpati.

 

Glasbena matica je dala pobudo in ustanovila Odbor za proslavo 120-letnice Napoleonove Ilirije, ki sta se mu pridružila mestna občina in Francoski inštitut v Ljubljani. Delo so zaupali arhitektu Plečniku, ki je tedaj urejal okolje trga.

 

Kipar je izgladil površino efektno rezanih obrazov obeh glav-mask, kar je bližje načinu artdeco kot novemu klasicizmu ali plastičnemu purizmu nove stvarnosti. Največjo vrednost spomenika pomeni Plečnikova rešitev – njegovo popolno obvladovanje prostorskih razmerij trga in spomenika na njem. Mesto je dobilo novo, estetsko spominsko odlično označeno središče.

 

 

Vir: Ljubljansko kiparstvo na prostem /Š. Čopič, D. Prelovšek, S. Žitko, Lj. 1991

Povezava:

Utrinki Slovenije

http://www.burger.si/Ljubljana/Spomeniki_Francoski_Iliriji.htm