Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TÉLÉGRAPHE OFFICIEL

Télégraphe officiel des Provinces Illyriennes (1810–1813) je bil uradni list francoskih oblasti v Ilirskih provincah. Tiskali so ga v 3 izdajah. List so urejali francoski upravni uradniki.

 

Ko je postal urednik francoski književnik C.Nodier (januar-september 1813), je v njem poleg uradnih razglasov in predpisov objavljal lastne feljtone in knjižna poročila. Za obstoj slovenske izdaje ni dokazov (razen navedbe v nezanesljivih Nodierjevih spominih). V pripravi pa je bila t.i. ilirska izdaja, a ni nikoli začela izhajati.

 

 

 

Časopis je objavljal tudi tovrstne novice:

 

11., 12., 13., 14., 15. in 16. tega meseca je posebno izredno sodišče v Ljubljani opravilo zaslišanja v zadevi imenovanih Martina Chiarga in Marie Chiargo, moža in žene, Josepha Chiarga, sina, Philippa Sbogarja, brata Marie Chiargo in Josepha Sbogarja, vseh pet obdolženih umora Madeleine Clamich na dan 1. novembra 1811. Obtožene so branili zagovorniki, in sicer: Martina Chiarga g. La Gontray, odvetnik, Marie Chiargo g. Garselin, odvetnik, Josepha Chiarga g. De Milly, odvetnik, Philippa Sbogarja g. Crivellin, odvetnik, in Josepha Sbogarja g. Casatti, odvetnik.

S sodbo sodišča sta bila Philippe Sbogar in Marie Chiargo, njegova sestra, obsojena na smrt, Joseph Chiargo pa na dve leti zapora in plačilo kazni v višini sto frankov.  Martin Chiargo in Joseph Sbogar sta bila puščena na svobodo.

 

Vsi zagovorniki so se izkazali s svojo sposobnostjo, še posebej g. Casatti, Benečan, ki mu je ta pravda prinesla veliko čast.

 

 

/Članek, objavljen v Télégraphe officiel, 31. 1. 1813/

 

 

 

Télégraphe officiel

 

Na tej povezavi si lahko ogledate priložnostno spominsko izdajo časopisa "Télégraphe Officiel", ki je nastala v sodelovanju med Uradom vlade za komuniciranje in časopisnim podjetejem Delo ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc.