Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

CHARLES NODIER

Charles Nodier (1780 – 1844) je prišel v Ljubljano septembra 1812. Poleg drugih opravil je bil tudi zadnji urednik Télégraphe officiel.

 

Kot urednik je dvignil vsebino časopisa na višjo raven. Zanimale so ga razmere v Ilirskih provincah, zanimala ga je zgodovina Ilirije, objavljal je različne znanstvene članke itn.

 

Nodier  je bil predvsem pisatelj in prijatelj slovenskega naroda, ki je med drugim zapisal tudi to: »največji zločin je uničiti narodu jezik z vsem, kar je v njem upanja in domislic«.

 

Francoski inštitut Charles Nodier, ki že od leta 1967 deluje v Ljubljani, nosi njegovo ime.

 

 

 

Charles Nodier je objavljal tudi članke o rokovnjačih, ki so ustrahovali tako Francoze kot prebivalstvo. Nodierja so rokovnjači pritegnili tako zelo, da je na osnovi objavljenih vesti napisal roman Jean Sbogar, Janez Žbogar.

 

Zgodbo je Nodier postavil v slikovito okolje Devinskega gradu. Janez Žbogar je bil rokovnjaški kolovodja, ki se je naskrivaj romantično zagledal v Antonijo, lepo hčerko trgovca. Toda Žbogar je živel dvojno življenje: na Tržaškem je bil rokovnjač, v Benetkah, kjer sta se Antonija in Žbogar spoznala in zaljubila, pa dobrodelni bogataš. Ko se je Antonija vračala z ladjo v Trst, so ladjo napadli rokovnjači, ustrelili so Antonijino sestro, njo pa pripeljali k Žbogarju v ujetništvo. Ko je Antonija spoznala, da je rokovnjač Žbogar ista oseba kot Lothario, lepi plemič iz Benetk, ji je počilo srce. Francoske čete so polovile rokovnjače, med njimi je  bil tudi Janez Žbogar.

Nodier je roman izdal leta 1818. Sprva ni bil posebej odmeven, ko pa se je razvedelo, da ga je prebral tudi Napoleon, tedaj že na sv. Heleni, je postal roman znan večjemu številu bralcev. V slovenščino je bil roman preveden leta 1932.