Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZGODOVINA URADA

 

Urad Vlade RS za komuniciranje ima za seboj dolgo razvojno pot. Najprej je podobne naloge kot danes urad opravljal Urad za informacije pri Izvršnem svetu SRS, ustanovljen 19.6.1958, nato od 14.6.1963 dalje Sekretariat za informacije v Izvršnem svetu SRS in Republiški komite za informiranje od 1.3. 1980. Po prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji v letu 1990 je slednji z novim zakonom o državni upravi in z njeno reorganizacijo postal najprej Sekretariat za informiranje in kasneje Ministrstvo za informiranje.

 

V času osamosvojitvene vojne v Sloveniji je ministrstvo odigralo pomembno vlogo pri obveščanju svetovne javnosti o dogajanju v Sloveniji. V letih po osamosvojitvi pa je skušalo kar najbolj promovirati novo državo. Leta 1993 je bil namesto dotedanjega ministrstva ustanovljen Urad vlade za informiranje, ki je ohranil precej njegovih nalog in prevzel še nekatere nove. V tem obdobju je bila posebna pozornost namenjena pripravi sistemske zakonodaje na področju javnega obveščanja (Zakon o javnih glasilih in Zakon o RTV).

 

S sklepom vlade o spremembi in dopolnitvi sklepa o nalogah Urada Vlade Republike Slovenije za informiranje (110. seja vlade, 22.2.2007), ki je stopil v veljavo 10. marca 2007, se je Urad vlade za informiranje preimenoval v Urad vlade za komuniciranje. Pri delovanju urada gre namreč za širši spekter nalog kot je le informiranje, saj urad izvaja komunikacijske aktivnosti, katerih namen je, poleg informiranja različnih javnosti, tudi spodbujanje dialoga, doseganje konsenza in pridobivanje podpore za uresničevanje vladnega programa.

 

  • Nagrade in priznanja 
    Na tej strani najdete priznanja in nagrade, ki jih je Urad dobil za svoje delo.