Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenski dan hrane v Washingtonu D.C.: Slovenski osnovnošolci bodo ameriškim vrstnikom predstavili svojo domovino na krožniku

V Washingtonu D.C. bo 10. maja  v sklopu projekta washingtonskih javnih šol potekal mednarodni dan hrane, ki bo tokrat s strani županje ga. Muriel Bowser proglašen za dan slovenske hrane  (Slovenian Food Day). Na vseh javnih šolah v mestu bo tako ta dan slovenski jedilnik. Skupina osnovnošolcev iz OŠ Šturje Ajdovščina, ki je letos zmagala na finalnem tekmovanju Kuhnapato, bo skupaj s sovrstniki na OŠ Harriet Tubman, ki z Veleposlaništvom RS v Washingtonu sodeluje v okviru programa pobratenih šol, za poizkušnjo pripravila tradicionalne slovenske jedi. Častni pokrovitelj projekta Kuhnapato je predsednik vlade RS dr. Miro Cerar.

 

Veleposlaništvo RS v Washingtonu bo na mednarodni dan hrane v osnovni šoli Harriet Tubman pripravilo dogodek s predstavitvijo Slovenije skozi oči ameriških in slovenskih osnovnošolcev. Slavnostni dogodek se bo začel s slovensko in z ameriško himno, ki ju bodo zapeli ameriški učenci, potem pa bo sedem ameriških šolarjev pokazalo svoje poznavanje Slovenije s predstavitvijo dejstev, ki so se jih naučili o naši deželi v preteklem letu. Poleg častnega govorca, slovenskega veleposlanika dr. Boža Cerarja, bosta imeli nagovor tudi ga. Kate Ireland, direktorica za globalno izobraževanje v javnih šolaj v Washingtonu D.C.  in predstavniki OŠ Harriet Tubman. Ob tej priložnosti si bodo prisotni lahko ogledali tudi video o Sloveniji, mladi kuharčki pa bodo imeli krajšo predstavitev svoje domovine.

   

V času kosila si bodo učenci na tej šoli lahko ogledali tudi predstavitev Slovenije z drobci njene naravne in kulturne dediščine.

   

Projekt Kuhnapato je pred sedmimi leti zasnovala Anka Peljhan. Namen projekta je motivirati slovenske osnovnošolce k raziskovanju lastne prehranske dediščine, jih poučiti o jedeh njihovih prednikov, spoštovanja lastne kulture, spoštovanja do narave in jih usmeriti k zdravemu načinu prehranjevanja. Projekt je že od vsega začetka zanimiv zato, ker kuharske veščine povezuje tudi z znanjem zgodovine, kulture, poznavanja značilnosti lokalnega okolja in zakonitosti letnih časov.

 

Projekt podpira tudi predsednik vlade RS dr. Miro Cerar, ki je v poslanici mladim kuharjem med drugim sporočil: »Zaupana vam je izjemna naloga, da svoje sovrstnike v Sloveniji in v tujini prepričate, da sta spoštovanje in pravilen odnos do hrane pomembna za kvalitetno in polno življenje. Prepričan sem, da boste presegli vsa pričakovanja. Z veseljem spremljam vaše uspehe in ne dvomim – tudi v Ameriki boste navdušili. Slovenija je čudovita in vi to njeno raznolikost predstavljate na krožniku. Tujina naj začuti Slovenijo.«

    

Urad vlade RS za komuniciranje pa je posebej za International Food Day pripravil promocijsko knjigoGrandma's Kitchen, v katerem je tudi pismo podpore najboljše kuharice sveta Ane Roš osnovnošolcem, ki bodo v Ameriki predstavili slovensko kulinariko. V njem je zapisala: »Mladim kuharjem sporočam – slovensko kulinarično tradicionalno kuhinjo cenite. In predstavljajte jo s ponosom ter interpretirajte z domišljijo. Prepričana sem, da boste tudi vi kulinarični ambasadorji Slovenije v svetu. Vaš projekt predstavlja Slovenijo kot kulinarično mešanico različnih geografskih leg. In je zato čudovit.«